Publicitat
Publicitat

La Colla de Gegants de Sabadell celebra 10 anys ‘destapant’ més de 70 figures de la cultura popular local

Gegants i capgrossos de Sabadell 01

Cinc dels set gegants als quals dóna vida la Colla de Gegants i Capgrossos de Sabadell | (c) Petit Sabadell

Més de 70 figures, entre gegants, capgrossos i bèsties de foc, sortiran aquest diumenge per celebrar el desè aniversari de la Colla de Gegants i Capgrossos de Sabadell. No es tracta d’una celebració a la qual s’hagin convidat colles d’altres poblacions sinó que tots els participants tenen una cosa en comú: tots són de Sabadell. “Certament hi ha una realitat de la cultura popular una mica amagada i és que hi ha entitats, escoles i fins i tot particulars que tenen gegants i capgrossos a casa i que no surten mai a cap acte o cercavila”, justifica Toni López, cap de la Colla de Gegants.

Fer-los sortir i mostrar aquesta diversitat és l’objectiu d’aquesta Trobada de Gegants, Capgrossos i Bestiari de Sabadell que inclourà una plantada de totes les figures per tal que tothom les pugui admirar de prop i una posterior cercavila pels carrers del Centre. La idea no és només destapar aquest aspecte desconegut del gran públic sinó també animar als propietaris de les diferents figures a què les treguin al carrer més sovint, juntament amb les que habitualment participen en festes, cercaviles i celebracions. “Jo crec que arran d’aquesta primera ocasió, podria ser que algú s’atrevís a sortir en més ocasions”, vaticina López. En total es calcula la participació de més d’una vintena d’entitats sabadellenques.

Bona part d’aquest bestiari desconegut prové de centres escolars, que l’utilitzen per a les seves activitats internes. És el cas, per exemple, dels capgrossos de l’Institut Pau Vila, uns dels més antics de la ciutat. També hi ha, però, molts particulars que tenen gegantons a casa, autoconstruïts o comprats. Un d’aquests és, per exemple, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, a qui els Geganters han invitat a participar a la trobada més enllà del seu paper institucional. A la convocatòria hi prendran part també bèsties de foc com el Drac Antonot, que acaba de celebrar 30 anys, o el Drac Baldomero, tot i que en aquesta ocasió desfilaran sense pirotècnia.

La mostra és el resultat d’una intensa feina que la Colla de Gegants i Capgrossos de Sabadell ha fet en els últims mesos per animar els responsables de tot aquest material, cosa que “en alguns casos ha estat molt fàcil”, però en d’altres, lògicament, ha costat més. Per bé que els organitzadors no es plantegen que la convocatòria es repeteixi regularment, no descarten que en futures ocasions se’n puguin celebrar noves edicions en les quals la participació augmenti.

Deu anys d’independència

Gegants i capgrossos de Sabadell 01

Els capgrossos de Sabadell | (c) Petit Sabadell

La Trobada culmina els actes de celebració dels 10 anys de la Colla de Gegants i Capgrossos de Sabadell, que s’encarrega dels set gegants de la ciutat i dels capgrossos que els acompanyen. La commemoració inclou també una exposició fotogràfica que es podrà veure al Casal Pere Quart fins el proper 28 d’octubre de 2015. La colla existeix des del 1995, quan l’Ajuntament va buscar qui es s’encarregués de les figures en qüestió i a la Unió Excursionista de Sabadell (UES) es va anar configurant un grup de persones interessades en aquest objectiu. Després de 10 anys vinculada a aquesta entitat, el 2006 la Colla es va independitzar i es va constituir oficialment. Actualment la integren una setantena de persones, entre portadors, músics i acompanyants. És un nombre considerable, tot i que encara caldria més gent. “Per exemple: tenim deu portadors, però per poder fer sortir totes les nostres figures, ens en caldrien vint”, exemplifica el cap de l’entitat.

Els gegants de Sabadell més antics són l’Avi i l’Àvia. Daten del 1929, fan tres metres i mig d’alçada i pesen 55 quilos cadascun. La resta són més moderns. El Roger i l’Elisenda, que van vestits a l’estil medieval, són de 1956; mentre que el Fèlix i la Salut es van construir tres anys després, el 1959. En tots els casos, fan 3’7 metres d’alçada i pesen setanta quilos. El més popular, però, és el Vicentó, el gegantó construït, també, el 1959 que pesa 30 quilos i fa dos metres d’alt. Pel que fa als capgrossos, els més antics són dels anys 60. En destaquen, per la seva popularitat, en Cantinfles, en Geppeto, el Dimoni, la Negreta i els Bessons.

Leave a Reply

Your email address will not be published.