Publicitat
Publicitat

Sabadell, escollida Capital de la Cultura Catalana 2024 La ciutat vol aprofitar l'ocasió per demostrar que la fàbrica industrial s'ha convertit en una fàbrica de creativitat

capital cultura

Lourdes Ciuró, Marta Farrés i Carles de la Rosa, regidor de Cultura, aquesta tarda | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | Sabadell serà la Capital de la Cultura Catalana de l’any 2024. La candidatura presentada per la ciutat ha estat escollida per ostentar aquest títol segons els organitzadors de la iniciativa, l’Associació Capital de la Cultura Catalana, han notificat a l’alcaldessa Marta Farrés aquest matí mateix. Això vol dir que entre el gener i el desembre de 2024 la ciutat complementarà la seva activitat cultural habitual amb multitud d’actes derivats de la seva condició de capital amb l’objectiu de posar la cultura al centre de l’activitat local i aconseguir la seva projecció a escala nacional. La ciutat va presentar oficialment la seva candidatura a finals de febrer, després que l’octubre de 2020 el Ple de l’Ajuntament aprovés per unanimitat una proposta del grup municipal de Junts per Sabadell per optar a aquesta distinció.

Sabadell serà la 21a Capital de la Cultura Catalana, succeint Lloret de Mar, que exercirà durant el 2023. La candidatura sabadellenca era l’única que optava al reconeixement després que d’altres candidates es retiressin, una pràctica comuna quan es presenten grans ciutats. “Cal aclarir, no obstant, que no se’ns ha donat per ser els únics perquè en d’altres casos similars, l’elecció s’ha declarat deserta o bé s’ha reobert per aconseguir una major concurrència”, ha aclarit aquesta tarda l’alcaldessa Farrés. Un cop aconseguida la nominació, el proper pas és la signatura del compromís, que cal fer en el termini d’un mes, i l’inici dels treballs per concretar el programa d’actes, un procés en el qual “caldrà que s’hi impliquin totes les entitats i agents culturals i d’altres sectors, perquè aquest no és un projecte ni del govern ni de l’Ajuntament, sinó de tota la ciutat“.

Una fàbrica de creació

La idea de la capitalitat cultural de Sabadell passa per convertir la ciutat en una fàbrica de creació, en una analogia amb la ciutat referent de la indústria tèxtil de fa dècades. En l’actual situació, a més, la designació “pren una especial rellevància” perquè el sector cultural és un dels que més ha patit i pateix les conseqüències de la pandèmia per covid-19. “Vol dir que no hem deixat de brillar, culturalment parlant, i ha de ser un revulsiu d’il·lusió, de treball conjunt i de recuperació per a totes les entitats” afegeix Farrés.

Per la seva banda, la portaveu de Junts x Sabadell, Lourdes Ciuró, impulsora de la iniciativa creu que Sabadell 2024 serà “una enorme oportunitat per a tota la ciutat, no només pel sector cultural“. El projecte “injectarà optimisme a la ciutat“, farà que “les entitats, empreses i administracions treballin plegats per aconseguir que sigui un gran èxit” i reforçarà el català “com a eina de cohesió social”. “Hem d’aprofitar totes les oportunitats per generar progrés”, conclou la líder de JxS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.