Publicitat
Publicitat

La Fundació Antiga Caixa Sabadell inicia una nova etapa i es fixa com a objectiu l’ampliació de l’oferta

Amfiteatre de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

L’any passat, més de 175.000 persones van passar per les activitats de la Fundació | (c) Petit Sabadell

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, creada el 2013, dóna per tancada la seva fase de consolidació i vol que el curs 2015/16 serveixi per “marcar nous objectius i ampliar continguts”, segons el seu director, Joan Carles Sunyer. Bona prova d’aquesta intenció és que, per primer cop, ha presentat el gruix de la seva oferta fins el proper estiu, una oferta que es dirigeix en primer terme al públic familiar i que incorpora novetats importants com un cicle de cinema, l’ampliació dels tallers infantils de robòtica, la creació de la Festa de la Tardor o, de cara al primer trimestre de l’any que ve, la celebració del centenari dels Edificis Modernistes de l’antiga Caixa Sabadell, que seran objecte d’un intens programa d’actes encara pendent de tancar.

Les intencions dels responsables de la Fundació vénen avalades per xifres. L’any passat, les 780 activitats organitzades per l’entitat o per entitats que van fer servir les seves instal·lacions van reunir 175.000 participants. En destaquen els 85.000 de la programació de l’Espai Cultura Sabadell i els 40.000 aconseguits per l’Espai Natura Sabadell, els dos principals pols d’actuació de la Fundació que, a més, organitza directament activitats com la celebració de Sant Jordi, el Premi BBVA Sant Joan o una gran conferència econòmica a principis de curs. “La veritat és que costa trobar, a Catalunya, centres culturals que superin els 100.000 usuaris anuals, cosa que dóna una idea de la magnitud de la programació que desenvolupem”, observa el seu director.

“I, més enllà de números, es tracta d’una programació oberta i participativa amb els ciutadans, feta en col·laboració amb les entitats i que vol ser inclusiva, és a dir, arribar a sectors que ho tenen difícil per accedir-hi”, explica Sunyer. En aquest sentit, per exemple, s’han signat acords amb Càritas i la Creu Roja per acostar a les activitats les famílies sabadellenques en risc d’exclusió i s’han creat unes tarifes especials per a les escoles qualificades com de màxima complexitat, és a dir, centres de barris especialment afectats per la crisi econòmica.

Una altra de les característiques de l’activitat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell és que “persegueix la qualitat més que la quantitat, és a dir, no es tracta de fer moltes activitats sinó de fer-les interessants i ben organitzades”, diu Sunyer. I els usuaris ho corroboren amb les notes amb les quals puntuen les convocatòries en les enquestes que se’ls fan. Tan l’Espai Cultura com l’Espai Natura tenen una nota superior al 4,6 en una escala d’entre 1 i 5.

Programació infantil i familiar

Funció familiar a la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859

Una funció familiar a l’Espai Cultura Sabadell | (c) Petit Sabadell

De cara al públic infantil i familiar, la programació de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 incorpora com a novetats el cicle Dissabtes de Cinema, que portarà a Sabadell algunes de les produccions europees de cinema infantil més destacades i que “no són fàcils de trobar a les sales convencionals, centrades només en les grans produccions”, explica Dèlia Burset, coordinadora de l’equipament del carrer d’En Font. Totes les projeccions es faran amb subtítols per garantir-ne l’accés a les persones amb dificultats auditives. Una altra de les novetats és l’ampliació del cicle Mini Innova, que vol divulgar la robòtica entre els més petits i que després de l’èxit aconseguit l’any passat (quan es van haver de doblar moltes convocatòries) ampliarà les sessions i s’oferirà també com una opció per a les escoles. La tercera novetat per a tots els públics és la Festa BBVA de la Tardor, que aquest proper diumenge emularà la ja indispensable Festa de la Primavera però amb productes i activitats centrades en l’actual estació de l’any. També continuarà el cicle Dissabtes d’Espectacle, que porta a l’auditori de l’Espai Cultura espectacles adreçats a tots els públics.

Pel que fa a l’Espai Natura, la seva activitat infantil i familiar continuarà molt centrada en les escoles, sense oblidar els tallers familiars que es fan els diumenges aprofitant l’entorn únic de la Masia i el Bosc de Can Deu. Els efectes de la ventada del desembre passat, que va arrasar el 80 per cent del bosc, s’han incorporat a les activitats, de forma que els visitants d’aquest centre puguin conèixer el poder de la natura tant per destruir com per regenerar un entorn forestal. Una altra de les novetats serà Pagesos i Menestrals, un taller conjunt entre els espais Cultura i Natura adreçat als alumnes de Secundària i que parteix dels Edificis Modernistes i de la Masia de Can Deu per explicar la dicotomia del Sabadell de fa un segle, amb un nucli urbà en ple creixement i un entorn rural en decadència.

Leave a Reply

Your email address will not be published.