El programa EDUCASSA renova les seves activitats mediambientals en el seu 35è aniversari La digitalització, una exposició itinerant i un acte commemoratiu a final de curs són les novetats de la nova edició

REDACCIÓ | El programa de sensibilització mediambiental EDUCASSA compleix 35 anys i Aigües de Sabadell ha introduït diversos canvis adaptats al context actual. La 35a edició està protagonitzada per la renovació de les activitats, un nou portal web, una exposició itinerant i un acte commemoratiu a final de curs. 

Aigües de Sabadell ha sigut una de les primeres entitats que va oferir activitats formatives de sensibilització sobre l’aigua a les escoles. A més, l’EDUCASSA forma part del programa Ciutat i Escola que impulsa el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell.  Cada curs escolar hi participen més de 5.000 estudiants, xifra que es va reduir a 4.300 alumnes degut a la pandèmia. El director general d’Aigües Sabadell, Xavier Cabanillas. ha destacat l’èxit del programa: “Sabadell és una de les ciutats amb un consum d’aigua per habitant i dia més sostenible de tot Catalunya”. El consum domèstic de la ciutat se situa en 100 litres/habitant/dia, quan el promig català és de 121 litres. 

Renovació d’activitats i un nou portal web

L’EDUCASSA consta de tres activitats: On és l’aigua?, dirigida als nens i nenes d’entre 3 i 5 anys; Dins l’aigua, per als nois i noies d’entre 6 i 9 anys, i El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu, orientada als i les estudiants d’entre 10 i 14 anys. El programa clou amb el tradicional Concurs de Dibuix CASSA, que premia els millors dibuixos sobre l’aigua dels participants a la darrera activitat del programa.

A més, s’ha inclòs recentment El factor blau, dirigit a estudiants de segon cicle d’ESO. L’activitat, que suposa una continuació natural de l’EDUCASSA, té una triple finalitat: que els alumnes descobreixin la petjada hídrica i el funcionament d’un servei d’aigües, que auditin les instal·lacions d’aigua del seu institut, tot analitzant el consum mig per alumne i dia, i dissenyin i portin a terme una campanya de sensibilització de com fer un ús responsable de l’aigua. 

D’altra banda, estrena nou portal web que centralitza tota la informació de les seves activitats i també digitalitza i facilita el procés d’inscripció per part de les escoles. Els centres educatius podran trobar en aquest nou portal activitats prèvies i posteriors de cada taller, així com recursos pedagògics per aprofundir en els coneixements.

Degut a la pandèmia, també s’ha optat per la digitalització dels continguts per potenciar la participació activa de l’alumnat. Un bon exemple és el vídeo que explica el procés de depuració i reutilització de l’aigua que es porta a terme a les EDAR de la ciutat, i s’hi introdueixen també conceptes com l’economia circular, la valorització de residus i el projecte de transformació Biotop, eixos de treball actuals d’Aigües Sabadell i l’Ajuntament.

‘Contrast hídric’, exposició itinerant a les escoles

L’exposició itinerant Contrast hídric abordarà les diferències entre l’accés a l’aigua potable, la disponibilitat, el sanejament i el consum de persones de diferents parts del planeta per fomentar la sensibilització i l’empatia. A més, convidarà als i les estudiants de la ciutat a comprometre’s amb una acció per reduir aquestes desigualtats. Si s’aconsegueixen 5.000 compromisos, Aigües Sabadell donarà una potabilitzadora portàtil d’urgència per a accions humanitàries.

Leave a Reply

Your email address will not be published.