Publicitat
Publicitat

El Museu de la Vida al Camp redueix la tradicional jornada de portes obertes amb motiu de la Festa Major de Sabadell L'equipament, a la Masia de Can Deu, es podrà visitar només diumenge amb visites guiades d'aforament reduït

La Masia de Can Deu

La Masia de Can Deu és la seu del Museu de la Vida al Camp | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | El Museu de la Vida al Camp, que la Fundació 1859 Caixa Sabadell té a l’Espai Natura Sabadell (a la Masia de Can Deu) sí que farà la seva tradicional jornada de portes obertes aprofitant la Festa Major de Sabadell. Com que la celebració, però, s’ha anul·lat oficialment, aquesta iniciativa s’ha reduït a un únic dia (el diumenge 6 de setembre) i es farà amb aforament limitat i amb les mesures de pertinents com el gel, la mascareta. Igualment només es podrà entrar al Museu amb visites guiades que tindran lloc en diferents hores (12.30, 13.30, 16.00, 17.00, 18.00 i 19.00).

Can Deu és una masia situada al nord de Sabadell documentada des de l’any 1415. Era coneguda com a can Sallent fins l’any 1629, quan es va canviar el nom de la casa. A partir de 1670 i fins a 1964, la masia va passar a propietaris que la gestionaven indirectament a través de masovers que conreaven cereals i altres productes per al consum propi. Alhora, es va començar un cicle d’expansió de la vinya a costa dels boscs i erms de la finca mitjançant rabassaires. La crisi de la fil·loxera a finals del segle XIX va provocar l’abandonament de la vinya i l’inici del creixement del bosc als antics conreus de Can Deu.

La fi de l’explotació agrícola va arribar amb el creixement industrial i urbà de Sabadell a la dècada de 1950. L’any 1964, Caixa Sabadell va comprar la masia de Can Deu amb l’objectiu de conservar el ric patrimoni del món rural tradicional al rodal de Sabadell i convertir el bosc de Can Deu en un espai de lleure i de conservació del medi natural. Actualment, a la masia s’hi troba el Museu de la Vida al Camp, remodelat l’any 2000 a partir de l’exposició permanent d’eines del camp oberta al públic l’any 1972.

La jornada de portes obertes no inclou el taller La Granja en família, que es realitza cada diumenge al matí en dos torns. Aquesta activitat torna a posar-se en marxa aquest cap de setmana després del parèntesi estiuenc. Degut a la situació sanitària, es realitza amb un màxim de 15 persones i amb compra online de les entrades. Els participants al taller entren en contacte amb els animals de la granja tradicional tot coneixent-los, tocant-los i alimentant-los i aprenen com es diuen, quin so fan, quins aprofitaments generen… A la granja de Can deu hi ha exemplars de cavall, ruc, vaca, porcs, cabres, ovelles, conills, oques, ànecs, galls i gallines, és a dir, animals que convivien a la masia amb els pagesos i que eren font d’aliments, de vestits, d’adob i de diners en l’economia rural tradicional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.