Publicitat
Publicitat

Ets de Sabadell i la teva llengua materna no és el català? Doncs t’estem buscant!

testembuscantA les escoles de Sabadell s’hi parlen més de 120 llengües maternes, segons estimacions realitzades per experts universitaris consultats pel Petit Sabadell, en base a l’origen de la població sabadellenca. El 21 de febrer es commemora el Dia Mundial de la Llengua Materna, instaurat per la UNESCO l’any 1999 per tal de defensar i donar visibilitat al plurilingüisme. Si es té en compte que dels 207.000 habitants de Sabadell, gairebé 27.000 han nascut fora de Catalunya i l’Estat espanyol, els experts calculen que el nombre de llengües maternes dels sabadellencs ha d’estar entre les 120 i les 130, per bé que a falta d’un inventari oficial –que no s’ha fet o no és públic– aquesta és només una projecció.

Un llistat dels idiomes que es parlen a la ciutat podria incloure els següents: àrab, amazi, aimara, romanès, hongarès, quitxua, xinès, guaraní, serer, mandinka, ful, wolof, italià, urdu, panjabi, susu, portuguès, ucraïnès, moore, senufo, bambara, ioruba, igbo, kanuri, rus, osset, txetxè, francès, búlgar, akan, ewe, hindi, gujarati, marathi, bengalí, tàmil, anglès, francès, alemany, nahua, diula, dogon, songhai, ga, jahanka, soninke, polonès, georgià, neerlandès, crioll, armeni, bidyogo, jola, bielorús, fang, bubi, japonès, kikongo, tagalog, turc, visaya, lituà, maia, finès, gaèlic, txec, ewondo, duala, serbi, grec, suec, persa, danès, paixtu, àzeri, mende, tailandès, bosni, coreà, eslovac, eslovè, albanès, lingala i macedoni.

Aquesta és una realitat escolar poc coneguda en clau general però que suposa una gran riquesa pels centres docents locals. Donar-la a conèixer és, precisament, un dels objectius d’una nova iniciativa que, coincidint amb el Dia de la Llengua Materna, llança el Petit Sabadell. Busquem nois i noies de Sabadell d’entre 6 i 10 anys que no tinguin com a llengua materna el català i que vulguin ensenyar a tothom una cançó pròpia de la seva cultura. Si voleu participar, ens ho podeu comunicar amb un correu elecrònic a info@petitsabadell.cat amb

  • El vostre nom i cognoms
  • La vostra edat, el vostre país d’origen
  • La vostra llengua materna
  • El nom dels vostres pares o tutors
  • Un telèfon de contacte.

Entre tots els que vulgueu participar, seleccionarem els protagonistes d’una sèrie de tretze petits capítols que volem estrenar després de les vacances d’estiu i en els quals haureu de cantar la vostra cançó, entre d’altres! Es tracta d’un projecte coordinat per l’escriptora i guionista sabadellenca Anna Fité amb el suport d’Aegis Audiovisuals.

Recordeu que els mails s’han d’enviar a info@petitsabadell.cat. Animeu-vos! Esperem la vostra col·laboració!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.