Publicitat
Publicitat

L’Ajuntament destinarà 900.000 euros a les mesures per contenir el covid-19 en la reobertura de les escoles El curs comença a Sabadell amb una quinzena de talls de carrers per evitar aglomeracions als centres educatius

curs

L’Escola Ribatallada, a la Creu Alta, ha sol·licitat un tall de carrer i espai alternatiu per a l’hora del pati | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER | Les mesures per iniciar al curs de forma segura i intentar contenir el covid-19 a les aules obligaran a l’Ajuntament a fer una despesa extraordinària de 900.000 euros. És el que costaran accions com l’adequació de diferents centres, els talls de circulació per a garantir accessos i sortides dels centres sense aglomeracions, la distribució de material de prevenció, el reforç de la neteja o l’increment de les subvencions per a la realització d’extraescolars, entre d’altres. Sumats al pressupost de la regidoria d’Educació destinat al mateniment d’equipaments educatius o als ajuts de menjador i de material, entre d’altres, la reobertura de les escoles per al curs 2020-2021 suposarà una factura de 2,26 milions per a les arques municipals.

“Serà un curs atípic, certament, però que es reprenguin les classes és, per damunt de tot, una molt bona notícia perquè cal garantir el dret a l’educació i cal dedicar-hi tots els recursos i tota la imaginació possibles” sosté l’alcaldessa Marta Farrés. L’Ajuntament efectuarà aquesta inversió amb l’objectiu que “el retorn a l’escola es faci de la forma més segura i més duradora possible“, diu Farrés, que adverteix, no obstant, que tot plegat serà un procés d'”assaig-error”. “Ho hem intentat planificar tot, però segur que hi haurà desajustos que haurem d’anar solucionant sobre la marxa”, conclou.

L’efecte més notori de l’inici del curs serà la mobilitat de la ciutat a determinades hores del dia. A partir del proper dilluns, més d’una quinzena de carrers experimentaran talls de circulació momentanis coincidint amb les hores d’entrada i sortida de les escoles, en un dispositiu per evitar aglomeracions i permetre accessos esglaonats. Aquesta mesura l’han sol·licitada els propis centres, als quals s’han facilitat tanques per poder autogestionar-se. Els primers dies, no obstant, un dispositiu de 40 policies i 10 agents cívics vetllarà in situ pels problemes de mobilitat que es puguin generar. Malgrat això i malgrat el reforç del transport públic, els responsables municipals ja han advertit que “anar en cotxe serà una complicació“.

En concret, els carrers que es tallaran seran els següents:

 • Escola Amadeu Vives: carrer Fra Luis de León (entre el c. Samuntada i la ctra. de Mollet)
 • Escola Creu Alta: carrer Borràs (entre c. Sant Isidre i c. Pi i Margall)
 • Escola Gaudí: carrer Ordesa (entre c. Font Canaletas i c. Noufonts)
 • Escola Jesús Salvador: carrer Guimerà (entre c. Sant Pau i c. del Sol)
 • Escola La Trama: carrer Estrella (entre c. Sant Cugat i c. Colom) i carrer Unió (entre plaça Vallès i c. Sant Cugat)
 • Escola Miquel Martí i Pol: carrer Ferran Casablancas (entre c. Cervantes i c. Zurbano)
 • Conservatori i Escola Municipal de Música: c. Sant Oleguer (entre c. Fèlix Amat i c. Bosch i Cardellach)
 • Escola Joanot Alisanda: carrer Fèlix Amat (entre c. Sant Oleguer i c. Sallares i Pla)
 • Escola Ribatallada: carrer Canonge Joncar (entre c. Vila Cinca i c. Montseny)
 • Escola Miquel Carreras: carrer Balaguer (entre c. Ripollès i c. Gironès)
 • Escola Vedruna Immaculada: passeig Dos de Maig (entre passeig Almogàvers i c. Casp)
 • Escola Vedruna Carme: carrer Garcilaso (entre c. Gràcia i c. Capmany)
 • Salesians Sabadell: carrer Covilha (entre passeig Bèjar i passeig de Sant Oleguer)
 • Col·legi Ramar (Creu de Barberà): carrer Vázquez de Mella (entre c. Feijóo i c. Guerriller Alzina), carrer Guerriller Alzina (entre c. Vázquez de Mella i c. Salvat Papasseït) i carrer Elcano (entre c. Vazques de Mella i c. Salvat Papasseït)

Tots aquests talls s’afegiran als que ja es feien en cursos anteriors.  A més del tancament de carrers, també s’han aplicat mesures per ampliar l’espai per a vianants. És el cas, per exemple, de l’Escola Samuntada, on s’ha realitzat una ampliació de vorera; l’Escola Joaquim Blume, on s’ha protegit un accés provisional, l’Escola Miquel Carreras, amb una reserva d’accés per a mercaderies o l’Escola d’Educació Especial Francesc Bellapart, on farà una reserva addicional d’estacionament. L’unica petició de tall de carrer que s’ha desestimat és la de l’Escola Nostra Llar, perquè afectaria a una via (el carrer Calderón) per on circulen línies de bus urbà.

L’hora del pati a places i parcs

Una altra novetat del curs més especial de tots els temps serà la utilització de places i parcs públics per tal que alguns centres puguin realitzar-hi l’hora del pati. Així per exemple, a l’Escola la Trama que ja feia servir la plaça del Vallès, s’hi sumaran la Miquel Martí i Pol i la Ribatallada o l’Institut Vallès, que utilitzaran places properes. Els Salesians (a Sol i Padrís) faran servir la pista esportiva que hi ha al costat per organitzar les entrades i l’Escola Pau Casals utilitzarà els accessos del complex esportiu Olímpia.

Pel que fa a la utilització d’espais externs per realitzar activitats lectives, de moment només hi ha una petició en aquest sentit. Es tracta del Col·legi Servator, que ha sol·licitat traslladar activitats a quatre espais de l’Escola Creu Alta. El tema està en estudi als Serveis Territorials d’Ensenyament. “En general les escoles són poc favorables a traslladar activitat lectiva a llocs alternatius a les seves instal·lacions perquè això suposa un trasbals organitzatiu molt important”, justifica el regidor d’Educació Manuel Robles.

Més enllà del covid19, l’inici del curs 20-21 suposarà el retorn a les aules després de sis mesos per 32.914 nens i nenes de Sabadell, 333 més que el curs passat. Tots els nivells educatius tindran més alumnes, excepte el primer cicle d’educació infantil (de 0 a 3 anys). En aquest sentit, la matrícula a les escoles bressol municipal ha baixat en 117 alumnes (dels 1.136 de l’any passat als 1.019 actuals), una circumstància que els responsables municipals atribueixen a la incertesa econòmica derivada de la pandèmia i que es dóna també a d’altres ciutats com Terrassa.

La ràtio mitjana a les escoles de Primària de Sabadell es situarà en els 24 alumnes per grup, lluny dels 20 que recomana el Departament d’Educació per als grups bombollla amb els quals funcionaran les escoles aquest any. “No han arribat instruccions taxatives per al compliment d’aquesta ràtio, de forma que la casuística és molt diversa i hi ha escoles que quedaran per sota i centres que la superaran”, explica Robles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.