Publicitat
Publicitat

Guia de la Festa Major de Sabadell 2018 per a famílies La celebració proposa més de 250 activitats, bona part de les quals es poden fer amb els petits i petites de casa

Festa Major Sabadell 2018

Bona part dels actes de la Festa Major es poden gaudir en família | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ

La Festa Major de Sabadell ja és a punt. En els propers dies, la celebració proposa un total de 254 activitats de tot tipus, bona part de les quals –unes 164, que podeu consultar a l’agenda del Petit Sabadell— es dirigeixen o són aptes per al públic familiar. Si sou habituals de la celebració serà difícil que us sorprengueu perquè hi ha poques novetats respecte d’altres anys. Però si, a més de sortir a passejar pels carrers i deixar-vos sorprendre pel que hi trobeu, voleu viure la Festa Major amb els petits de casa de forma intensa, aquí teniu una petita guia per conèixer activitats, espais i propostes que us poden ajudar. Preneu nota!

Una passejada nocturna de gegants
Una de les novetats del programa és l’anomenat Sabaflaix gegant. Els gegants de les diferents colles de la ciutat són un dels protagonistes de l’inici de la Festa Major, un paper que en els últims anys s’ha anat ampliant i que en aquesta ocasió es completarà amb una cercavila nocturna des de la plaça de Sant Roc fins a l’Estruc. Per donar més rellevància al recorregut, els espectadors podreu il·luminar el camí amb unes polseres fluorescents de forma que el trajecte es preveu espectacular. Abans, i com ja és habitual, els gegants hauran protagonitzat un dels ‘despertars’ de Festa Major i hauran presenciat amb la seva alçada privilegiada el pregó de la periodista Gemma Ruiz i l’espectacle posterior de la companyia Patx-Work, que també promet ser espectacular amb la plaça de Sant Roc i el mateix ajuntament invadits pels seus dracs gegants. Per cert, si a casa sou fans dels gegants i els voleu veure de ben a prop, no us oblideu de passar, diumenge o dilluns, per l’Expogegant de la Casa Duran.

Una cercavila amb dos inicis
La Cercavila de Festa Major és un dels actes més esperats i, en conseqüència, massius de la celebració. Com sempre, serà dissabte a la tarda però a diferència d’altres anys aquest cop la comitiva començarà des de dos llocs diferents. En comptes de sortir tots des de la plaça Creu Alta, els gegants sortiran des de l’Eix Macià i s’afegiran a la resta de colles de cultura popular a la plaça Marcet, passant pels carrersr Pare Rodés, Picanyol i Papa Pius XI. Per tant, si voleu veure tot el seguici complet, haureu d’anar de la Via Massagué cap avall. Una manera diferent de viure la Cercavila és ocupar un bon lloc a la plaça Sant Roc i esperar que hi vagin arribant les diferents colles a fer els seus lluiments sota el balcó de la l’Ajuntament. Parlant de cercaviles, no ens podem oblidar ni de la cercavila infernal, per als més agosarats de casa; ni de la cercavila de gegants de dilluns a la tarda.

Tecnologia a l’aire lliure
Si per casa teniu algun aficionat a la tecnologia o alguna futura científica, heu d’aprofitar la Festa Major per passar pel Saba-tic, una mostra interactiva d’eines digitals que aquest any arriba a la seva tercera edició organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell i l’Ajuntament. Hi podreu veure, i en alguna casos experimentar, una quinzena de tecnologies d’aquelles de les que moltes vegades n’hem sentit parlar però potser no hem vist o no coneixem en profunditat. Drons, impressiones 3D, robots… El futur que ens espera es deixa veure, per Festa Major, al jardí de l’Espai Cultura Sabadell. El Saba-Tic inclou alguns tallers i activitats per a les quals cal inscripció prèvia.

Un espai per als més petits i petites
Si al sortir de casa voleu una aposta segura per tal que els més petits i petites de casa trobin la seva activitat, aleshores heu de passar per la plaça Gabriel Pujol. És aquella plaça, una mica amagada, que hi ha al costat de la Biblioteca Vapor Badia i que durant els dies de Festa Major bullirà d’activitats familiars. Tots els dies de Festa hi haurà Visca la canalla!, una activitat que agrupa tallers plantejats per l’Obrador i, a més, hi podreu veure espectacles i animació. Un altre refugi familiar per la Festa Major de Sabadell 2018 serà el Museu d’Art de Sabadell que acollirà cada dia l’anomenat Familia’rt, un conjunt d’activitats per jugar en família centrades, com és lògic, en l’art i en la col·lecció del Museu.

Contes per tot arreu
Els contes són un dels ingredients essencials de la Festa Major de Sabadell 2018. És una activitat que, no ens enganyem, va molt bé per prendre’s una mica de descans enmig de la voràgine d’aquests dies i en aquesta ocasió tindreu fins a quinze sessions. A més, la proposta, podriem dir-ne, s’ha desestacionat. Abans es portava a terme principalment el diumenge i el dilluns de Festa Major i ara podeu trobar contes cada dia i en molts racons. El programa, a més, és íntegrament sabadellenc. Hi podreu veure que bé que ho fan rondellaires de Sabadell com LaBerta DelPoblet (l’alter ego de la Berta Rubio), Pau Tarruell, Rah-mon Roma o e grup Engruna Teatre, que aprofitarà l’ocasió per estrenar espectacle.

La Festa, de punta a punta
Una de les crítiques que sempre s’han formulat a la Festa Major de Sabadell és que la majoria, per no dir tots, els actes es porten a terme a cavall del Centre i de l’Eix Macià. Per contrarrestar una mica aquesta constatació, fa uns anys es va crear una activitat anomenada La Festa, de punta a punta. A grans trets es tracta de tallar al trànsit l’eix central de Sabadell, de la plaça del Pi de Ca n’Oriac fins a la plaça Creu de Barberà, al sud, i aprofitar aquesta circumstància per dur-hi a terme activitats. Aquest any, les convocatòries de diumenge seran participatives mentre que dilluns serà el torn per diversos espectacles de carrer. Parlant d’activitats descentralitzades, recordeu que a l’Eix Macià hi ha la Fira d’Atraccions, que funcionarà divendres, dissabte i diumenge de les cinc de la tarda a dos quarts de tres de la matinada i el dilluns, de les cinc de la tarda a la una de la matinada. 

Activitats amagades
Amb un programa amb prop de 300 propostes, és lògic que n’hi hagi que quedin amagades. I a això cal sumar-hi algunes activitats que es realitzen aprofitant la Festa Major però que no consten al programa. En definitiva, la Festa Major de Sabadell 2018 té coses interessants que potser no llueixen com mereixerien. Entre els descobriments que podeu fer aquests dies hi ha, per exemple, l’Aula de l’Aigua, un equipament d’Aigües de Sabadell que proposa diversos tallers i visites o podeu visitar l’Aeroport de Sabadell, les seves aeronaus i el seu refugi antiaeri. A l’Espai Cultura Sabadell hi ha una exposició xula, com xula és una activitat que organitzen algunes residències de gent gran de Sabadell. La Festa també és un bon moment per descobrir els museus de Sabadell, que fan jornades de portes obertes, i el trenet del Parc Catalunya celebra aquests dies una nova edició de la seva ‘diada’ i funciona amb horari extensiu incloent circulacions nocturnes. Segur que si fet un cop d’ull al programa en profunditat en descobriu moltes més.

Bona Festa Major!

Leave a Reply

Your email address will not be published.