Publicitat
Publicitat

L’Ajuntament organitzarà una gimcana nadalenca per potenciar la relació escola-família

Gimcana Families Sabadell

Ramon Burgués i Montse Duran | (c) Ajuntament de Sabadell

Les famílies de Sabadell amb nois i noies d’Infantil i Primària podran participar aquest proper mes de desembre en la gimcana El misteri del patge encantat, una nova iniciativa del departament d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell que vol impulsar el paper educatiu de les famílies i a la vegada fomentar el coneixement de la ciutat, tot plegat revestit d’un motiu solidari. La iniciativa està oberta a totes les famílies amb fills de 3 a 12 anys que vulguin participar-hi plegades (no poden fer-ho pares o nens sols) tant de forma individual com a través de les escoles, a les quals s’hi reserva un paper molt important. “Es tracta d’un pas més en el procés per involucrar les famílies en el sistema educatiu”, explica el regidor d’Educació Ramon Burgués, per qui aquesta implicació és indispensable a l’hora de garantir l’èxit educatiu i reduir l’abandonament escolar dels estudiants sabadellencs.

Per bé que la gimcana pròpiament dita es realitzarà el 13 de desembre (de les 10:00 a les 13:30h) al Centre de Sabadell, la preparació començarà bastant més aviat. Els centres escolars que decideixin participar-hi hauran d’ajudar els seus alumnes a preparar una carta als Reis especial. No s’hi demanaran regals personals sinó que s’hi recolliran “els desitjos dels més petits per a la ciutat durant el proper any”, assenyala la Montse Duran, cap de servei d’Educació. L’Ajuntament facilitarà recursos per tal que els alumnes puguin reflexionar sobre el contingut de la carta de forma que treballin conceptes com la solidaritat, el comerç just, el consum responsable o el pensament crític, a més de competències com l’expressió escrita o la competència lectora. Els alumnes de cicle inicial (6-8 anys) prepararan un escrit en forma de carta, mentre que els de cicle mitjà i superior faran un text en forma de pregó. Les famílies que vulguin prendre-hi part de forma particular també podran portar els seus escrits al principi de la gimcana.

Buscant el patge Bernat

El problema arribarà a l’hora de lliurar les cartes al patge reial, anomenat Bernat i que s’haurà perdut pel Sabadell. En aquest punt començarà la gimcana, els participants de la quan hauran de recórrer onze punts recollint pistes per trobar l’emissari reial. Es tracta d’equipaments municipals com els museus d’Art i Història, els teatres Principal i La Faràndula, el Mercat Central o la Casa Duran però també espais com el Museu del Gas, l’Espai Cultura Sabadell, el campanar de Sant Fèlix, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia o la botiga d’Intermon Oxfam del carrer Sant Pere. En tots aquests llocs, els participants, a més de rebre una explicació sobre l’espai, hauran de superar un repte i obtenir una pista per localitzar el Patge Bernat. L’inici i el final de la gimcana serà la plaça del Gas, on tot plegat acabarà amb la lectura d’un missatge del patge i un pregó elaborat amb els textos redactats prèviament pels participants.

A més de donar a conèixer el patrimoni cultural de la ciutat, l’activitat també tindrà un caire solidari perquè permetrà recaptar llet per al Rebost Solidari de Sabadell, és a dir, les per les més de 2.500 famílies que necessiten aquest recurs per menjar. Tres patrocinadors (el Banc Sabadell, la Fundació CASSA i Establiments Viena) aportaran un litre de llet per cadascun dels reptes que superin els participants.

Els organitzadors no volen establir un límit de participants a partir del qual aquesta nova activitat es pugui considerar un èxit, però treballen amb la hipòtesi de reunir entre 300 i 500 famílies. Més enllà de la quantitat hi ha, a més, l’objectiu que els participants arribin de tots els barris de la ciutat. “Volem que hi vingui gent de tot arreu i que ens trobem tots plegats per compartir una activitat que uneixi famílies, escoles i ciutat”, valora Burguès. Si la qualitat i la quantitat dels participants són positives, l’Ajuntament no descarta que aquesta gimcana es pugui incorporar anualment al calendari d’activitats de la ciutat en les setmanes prèvies al Nadal. Tot plegat és una idea de la regidoria d’Educació que s’ha desenvolupat conjuntament amb l’empresa Marinva, especialitzada en processos de gamificació en el món de l’educació.

Leave a Reply

Your email address will not be published.