Publicitat
Publicitat

La Fundació 1859 Caixa Sabadell celebra els seus cinc anys estrenant nova imatge i superant els 150.000 usuaris anuals Els seus responsables reivindiquen el paper clau de l'entitat a l'hora de mantenir el to cultural de la ciutat

Fundació 1859 Caixa Sabadell

L’antiga Escola Industrial, al Centre de Sabadell, seu de l’Espai Cultura | (c) Fundació 1859 Caixa Sabadell

REDACCIÓ

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 canvia de nom i d’imatge per adaptar-se als nous temps. Passa a anomenar-se Fundació 1859 Caixa Sabadell i renova completament la seva identitat corporativa coincidint amb el cinquè aniversari de la seva creació. Es tracta de la fundació hereva de l’antiga obra social de Caixa d’Estalvis de Sabadell, creada el 2013 per gestionar el fons que aquesta entitat financera va deixar amb la seva desaparició. Tot i que l’actual Fundació ha volgut conservar els principis del l’antic projecte, els seus representats remarquen que és una entitat totalment independent: “La Fundació no és l’antiga Obra Social. Tenim la impressió que el conjunt de destinataris, essencialment de Sabadell, no acaben d’entendre-ho o pensen som una entitat no independent. Per això, ara que complim cinc anys, volem transmetre exactament què fem i en quin marc geogràfic ens movem”, explica el president de la Fundació, Joan B. Casas.

Visualitzar aquesta diferència és l’objectiu de la nova imatge que, a més, aporta un plus de modernitat mantenint la marca Caixa Sabadell però eliminant la paraula ‘antiga’. D’altra banda, s’ha mantingut la simbologia de la guardiola, que s’identifica amb la desapareguda Caixa local, i el color de terrissa, recordant les guardioles de fang. “Amb aquest canvi ens adaptem a una nova realitat i donem una imatge més jove i dinàmica, més en línia amb les noves inquietuds de la Fundació“, argumenta el seu director, Joan Carles Sunyer. La Fundació ha comptat durant els seus cinc anys de vida amb una important col·laboració del BBVA, concentrada sobretot amb el cofinançament d’activitats. Això, segons Casas, no ha afectat a la seva independència sinó que ha ajudat al manteniment de l’activitat i a la consolidació d’un patrimoni important per la ciutat. “A causa de la crisi, totes les activitats culturals s’han vist afectades. Els ajuntaments han hagut de fer un esforç per racionalitzar recursos i la Fundació té la voluntat de mantenir el to de l’oferta cultural de Sabadell”, afegeix el president.

Una mitjana de 160.000 usuaris anuals

La nova imatge de la Fundació

En els seus cinc anys d’existència, la Fundació 1859 Caixa Sabadell ha treballat per assegurar la continuïtat, la millora i l’ampliació de les activitats tot mantenint l’equilibri pressupostari. A més, ha volgut donar resposta a les demandes socioculturals proposades per la ciutat adaptant la seva oferta als nous temps. “Hem continuat les activitats de més valor cultural i social procedents de l’Obra Social de l’antiga Caixa Sabadell, però modernitzant-les i creant-ne de noves”, resumeix Sunyer. La mitjana anual d’usuaris és de gairebé 160.000 persones, ja sigui participants de les activitats organitzades directament com prenent part en les activitats que d’altres entitats porten a terme als seus equipaments, i en especial a l’Espai Cultura, situat al centre de Sabadell, i l’Espai Natura, a la Masia de Can Deu.

El primer d’aquests recintes va rebre durant el 2017 un total de 95.745 usuaris, i s’espera que aquest 2018 la xifra pugui arribar als 100.000. “És molt destacable que un equipament cultural a Sabadell, en el context social en què ens movem, tingui aquest nivell d’usuaris. Hi ha pocs centres culturals que rondin aquestes xifres exceptuant els de Barcelona i els més importants”, diu el director de la Fundació. Com a exemple, al llarg dels cinc anys, l’Espai Cultura ha acollit 33 exposicions per les quals han passat 112.000 visitants. Una altra oferta exitosa són els tallers Mini Innova, dirigits als més petits i pels quals han passat un total de 14.500 escolars de 716 grups. Els cicles d’espectacles i cinema familiar han aplegat durant els cinc anys al voltant de 5.000 usuaris. D’altra banda, els tres auditoris i la trentena de sales polivalents que es cedeixen a les entitats els han utilitzat 126 associacions que hi han celebrat al voltant de 1.200 sessions.

Per la seva banda, l’Espai Natura va rebre durant el 2017 un total de 45.430 usuaris. L’equipament compta amb el Museu de la Vida al Camp i el centre d’activitats mediambientals, acompanyat d’una petita granja. “Tot això fa que sigui un espai de referència molt reconegut i estimat pel món educatiu on assíduament venen grups d’escolars de tota la demarcació de Barcelona”, explica Sunyer. Al llarg del curs hi passen al voltant de 12.000 alumnes de diverses escoles, i un total de 456 grups, amb xifres de 2017. El programa pedagògic es complementa amb una programació familiar extensa, com els tallers de granja adreçats a públic familiar o les Festes de la Tardor i la Primavera, que cada any congreguen al voltant de 6.000 usuaris cadascuna.

A banda de les activitats, la Fundació gestiona un patrimoni cultural i arquitectònic molt important enfocat principalment a l’edifici modernista del carrer de Gràcia, al centre de Sabadell, on es troba la seva seu i a l’antiga Escola Industrial del carrer d’En Font, també al Centre, seu de l’Espai Cultura. A més, compta amb un patrimoni de 1.350 obres pictòriques de diferent valor, una col·lecció numismàtica de 1.500 peces i un fons de publicacions de 600 obres aproximadament.

Leave a Reply

Your email address will not be published.