Publicitat
Publicitat

Una vintena de famílies demana més places de P3 per poder accedir a les escoles escollides en la preinscripció Els afectats diuen que igualant l'oferta de places a la ràtio de 25 alumnes per aula el problema estaria solucionat

Les famílies s’han manifestat aquesta tarda a la plaça Sant Roc | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | La protesta que un grup de famílies va portar a terme fa unes setmanes en contra de la falta de places de P3 a les escoles públiques de Sabadell continua un cop ja ha acabat el procés d’assignació de places per al curs 2021-2022. Un grup de famílies s’han concentrat aquesta tarda a la plaça de Sant Roc per reclamar que els seus fills puguin anar a alguna de les escoles que van sol·licitar en el procés de prematriculació. Fa un mes, el Departament d’Educació els va notificar que no tenen plaça en cap dels centres preferits —en alguns casos en cap dels set centres sol·licitats— i que, per tant, han de triar-ne algun altre entre els que tenen places disponibles.

La majoria de les escoles que proposen són concertades, perquè les públiques han tingut molta demanda aquest any i, a més, han baixat l’oferta, de forma que ens si volem apostar per la pública hem d’anar a escoles, per exemple, que tenim a mitja hora caminant de casa“, explica Benet Medina, portaveu dels afectats. Hi ha gent de la Creu Alta, per exemple, que els han donat plaça a Ca n’Oriac o a Campoamor”, afegeix. 

En l’arrel del problema hi ha el fet que Educació hagi aprofitat la davallada de la natalitat per reduir l’oferta de places de P3 a les escoles públiques a 23 alumnes per classe, per sota de la ràdio oficial de 25 alumnes per classe. Aquesta circumstància, unida a les places preassignades a germans dels alumnes, fa que en alguns centres com l’escola Joanot Alisanda, La Trama, el Nostre Llar o l’Escola Creu Alta, el lloc per als nous alumnes hagi estat poc menys que inexistent. “En canvi, a les concertades l’oferta no s’ha reduït“, explica Medina. Amb una ampliació de l’oferta per igualar-la a la ràdio i per tant oferir 25 places per línia, diuen les famílies, el problema quedaria resolt en bona mesura. 

Fins el setembre
El problema afecta una vintena de famílies de les quals set s’han acollit a la possibilitat de triar plaça en algun dels centres disponibles i les tretze restants han optat per una assignació d’ofici per part dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental. Totes les famílies presentaran una reclamació a Ensenyament, però tot plegat no es resoldrà fins el proper setembre, “cosa que és bastant angoixant“, diuen els afectats. “Patim perquè estem parlant de molts anys d’anar a una escola que tens al costat de casa i de la qual t’agrada el projecte pedagògic o d’anar a una altra escola que et cau molt lluny i que, malgrat que segurament és molt bona, no en tens tanta informació o no t’acaba de convèncer”. 

Aquest problema deixa al descobert algunes de les incongruències del sistema educatiu i de la zonificació escolar de Sabadell. A més del fet que, implícitament, sembla afavorir-se l’escola concertada –el delegat d’Ensenyament al Vallès, Jesús Viñas, deia fa uns mesos al Petit Sabadell que aquests centres “formen part de l’oferta pública”— el fet que algunes famílies hagin de desplaçar-se lluny del seu domicili per tal d’escolaritzar els seus fills posa en entredit les campanyes de mobilitat activa i sostenible i de camins escolars que es fan cada curs. En qualsevol cas, “havent-hi una oferta no coberta de places al centre –no coberta per decisió política– tot plegat es podria solucionar més raonablement“, conclou Medina. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.