Publicitat
Publicitat

L’Espai Natura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 posa en marxa una granja de cargols

Helicicultura espai natura

La nova granja de l’Espai Natura té 1.500 metres quadrats i s’hi han alliberat 800.000 cargols | (c) Petit Sabadell

L’Espai Natura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, a la Masia de Can Deu, incorpora una novetat a la seva oferta de divulgació del món rural i del rodal de Sabadell. L’equipament ha posat en marxa una granja de cargols que produirà una tona d’aquest aliment en el seu primer any en funcionament i que, més important, servirà per obrir una nova línia d’actuació de CIPO, la cooperativa sabadellenca que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat psíquica i les seves famílies. A més, aquest nou recurs s’incorporarà a l’oferta d’activitats escolars i familiars de la Masia de Can Deu de forma que, d’aquí a uns mesos, s’oferiran tallers i visites relacionades amb l’helicicultura, que és el nom amb el qual es coneix, tècnicament, la cria de cargols.

La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i CIPO, SCCL van signar el juliol de l’any passat un conveni per desenvolupar un programa que englobés una activitat productiva, d’inserció social i d’aprenentatge a desenvolupar a l’Espai Natura.  Aquest acord s’ha concretat en la instal·lació d’una granja d’helicicultura en un dels brancals d’hora de la masia de Can Deu. Es tracta d’un espai de 1.500 metres quadrats, perfectament aïllat (tant per les inclemències del temps com per evitar la fuga dels cargols) destinat a engreixar cargols de la varietat Helix Aspersa, més conegut com a cargol bover. De moment s’hi han alliberat 800.000 alevins d’aquesta espècie en uns terraplens on se’ls alimenta amb raves, trèvols i bleda. Es preveu que s’hi podran produir 1.000 quilos de cargols anualment. Per a la producció de la primer any ja s’ha establert un contracte amb una empresa catalana que els comercialitzarà i els exportarà, principalment en el sector de la hostaleria.

De la instal·lació i l’explotació se n’encarregarà el personal de CIPO. L’engreix de cargols requereix unes atencions diàries que seran realitzades per unes deu persones amb discapacitat intel·lectual ateses a CIPO amb la supervisió de dos educadors.

La principal finalitat d’aquest projecte és la inclusió social i la integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental. A través d’aquesta activitat es fomenten els hàbits laborals i s’afavoreix un entorn inclusiu i normalitzador. Les persones amb més afectació també hi realitzaran tasques, beneficiant-se d’un entorn tranquil, de l’adquisició de nous aprenentatges  i del manteniment de les habilitats manipulatives i de coordinació.

L’elecció de l’Espai Natura per desenvolupar aquesta activitat es deu a la seva integració dins del Parc Agrari de Sabadell i al fet que l’helicicultura és una de les oportunitats de futur dins del camp de les explotacions agrícoles i ramaderes. A més, compta amb l’avantatge de trobar-se prop de la seu de CIPO al carrer Himalàia, al barri de la Plana del Pintor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.