Publicitat
Publicitat

Més de 230 escolars de Sabadell descobreixen el món del circ amb visites teatralitzades a La Vela de l’Estruch L'equipament de la Creu Alta es fixa com a objectiu promoure aquesta disciplina entre els espectadors de futur

La Vela

Els alumnes de l’escola Alcalde Marcet de Can Puiggener visiten La Vela | (c) Petit Sabadell

La Vela de l’Estruch, el primer circ estable de Sabadell, ha proposat durant el mes de maig vuit sessions teatralitzades a la seva carpa de la fàbrica creativa de la Creu Alta per descobrir la història d’aquest gènere i els espais amagats entre els bastidors de l’envelat, els racons on els artistes es preparen abans de sortir a l’escenari. La Companyia Sifó, integrada per una ballarina i un artista de circ, ha presentat a 234 alumnes d’entre quatre a quinze anys, provinents de vuit centres escolars de Sabadell, la quotidianitat que es respira dins d’una carpa circense i els personatges que hi viuen i hi treballen. Una visita teatralitzada, titulada La Vela: Històries de circ que esdevé una experiència lúdica, dinàmica, participativa, educativa i sobretot divertida.

La Vela, Històries de circ vol “donar a conèixer la carpa de l’Estruch a Sabadell i explicar una mica la història de la disciplina artística que s’hi desenvolupa. També persegueix trencar la por a entrar en un recinte d’aquestes característiques i donar a conèixer les diferències entre el circ clàssic i el circ contemporani”, explica Mayi Beobide, responsable de l’Estruch. La sessió “consta d’una visita pels diferents espais del circ, la carpa, el backstage dels artistes i l’escenari, i finalitza amb un espectacle amb el qual es veuen diferents tècniques de circ”, explica. Es tracta d’una nova proposta de la que han pogut gaudir els infants d’alguns centres escolars locals durant el mes de maig, però que està dirigida a tots els públics –de 3 a 99 anys– i es planteja com “una manera de crear públics”, de cara al futur, assegura Beobide. Aquestes vuit funcions escolars s’emmarquen dins del programa Ciutat i Escola, que desenvolupa de fa anys la regidoria d¡Educació, i del cicle Apropa Cultura, en el que participa l’Ajuntament de Sabadell.

Les sensacions després d’aquestes sessions són molt positives. “A la gent li agrada molt la proximitat i aquí ho veus tot molt proper, com està construïda la carpa i també pots parlar amb els artistes de molt a prop. Valoren molt la proximitat i l’oportunitat de fer col·loqui després de l’espectacle. Tant als nens de Primària com als de Secundaria els ha agradat molt”, assegura Beobide. Fins i tot, “alguns participants arriben a la conclusió que hi ha altres possibilitats laborals dins del món dels espectacles”, afirma.

La Vela de l'Estruch 2

La Companyia Sifó ensenya el ‘backstage’ on es canvien els artistes | (c) Petit Sabadell

Fa només un any que va obrir la carpa a l’Estruch i “apropar el món del circ als nens i nenes és una de les filosofies i de totes les activitats pedagògiques de l’equiopament”, argumenta la seva responsable. “Estem creant el públic del futur i si no treballem amb els nens i nenes, no tindrem espectadors. Donem a conèixer el circ clàssic i també el contemporani, on hi ha més dansa, performances i arts visuals”,  assegura. Aquestes visites guiades són unes sessions molt completes i educatives, que han resultat molt enriquidores pels visitants i també per als organitzadors, que volen donar continuïtat a la proposta: “L’any que ve tornarem a proposar fer aquestes sessions”, apunta Beobide.

La Companyia Sifó ha acabat la primera temporada de viatges al naixement del circ, a les places dels pobles, a l’inici del circ modern al segle XVIII, i a la renovació circense de mitjans del segleXX. Els infants han pogut gaudir i sorprendre’s amb les representacions i les històries d’aquests artistes. També han comprovat amb els seus propis ulls que un circ és molt més que un gran envelat on s’hi fan espectacles, també és un espai de convivència i quotidianitat per a una tropa d’artistes itinerants que fan d’aquest espai casa seva i del circ, la seva vida.

Leave a Reply

Your email address will not be published.