Publicitat
Publicitat

Escola Font Rosella: “Amb petits gestos podem ajudar a canviar el món” Els alumnes participantt a la Marató de l'Estalvi Energètic expliquen la seva experiència en primera persona

INFORMACIÓ ELABORADA PELS ALUMNES DE CICLE SUPERIOR DE L’ESCOLA FONT ROSELLA

Font RosellaEl passat més de febrer, a l’escola Font Rosella vam participar en la VI Marató de l’Estalvi Energètic. Què és aquesta Marató?  És una campanya de l’Ajuntament de Sabadell i l’empresa Origen per fomentar l’estalvi energètic en la que participen algunes escoles de Catalunya, així com altres centres públics i ens proposen un repte per a cada setmana.

La primera setmana el repte va ser estalviar electricitat. Cada setmana miràvem els comptadors de llum, aigua i gas. També fèiem rodolins, dibuixos i els col·locàvem per l’escola. I vam gravar un vídeo per a què els nens de l’escola s’animessin a participar dels reptes.

A més a més, cada setmana ens enviaven un video on ens explicaven diferents dades sobre el consum de les energies que ens servia per ser més conscients del que està passant avui dia sobre l’escalfament global.

Així, la segona setmana vam treballar sobre l’estalvi de gas i vam fer observacions a casa sobre quina temperatura tenim, quantes hores fem servir la calefacció i quant gas podíem gastar per cuinar. D’aquesta manera vam aprendre que aprofitar la llum natural i abrigar-nos eren unes bones accions per l’estalvi de gas.

A la tercera setmana ens van proposar reptes sobre l’aigua. Observant les dades recollides, ens vam adonar que no estalviàvem gaire en aigua: gastem una mitja de 25 metres cúbics perquè un dels problemes és que les aixetes i cisternes, de vegades, no paren de rajar. Per conscienciar la resta de l’escola, vam construir a classe un metre cúbic de cartró a escala real i també tota l’escola va col·laborar portant garrafes d’aigua de cinc litres per fer el missatge “Estalvia aigua” al pati. Estem reutilitzant les garrafes per fer manualitats i jocs.

A la quarta setmana vam estar treballant les emissions de CO2. Ho vam fer a través de dos experiments. Un d’ells va ser posar un medidor de CO2 a la classe en diferents llocs. Cada dia anàvem mesurant i apuntant en graelles els resultats obtinguts. Vam observar que a primera hora del matí i després del pati marcava més baix i a les estones que estàvem a la classe augmentava de nivell. El segon experiment va ser posar plantes que absorbeixen el diòxid de carboni i part de la contaminació . Hem après que a un lloc on solem estar pot haver-hi més contaminació de la que imaginem i amb les plantes podem ajudar a reduir-ho.

Els resultats que hem obtingut després d’aquestes setmanes de fer experiments ha sigut que el que més gastem a l’escola és l’aigua i el que menys l’electricitat i el gas. Amb aquest projecte ens hem adonat que és molt important reduir el consum energètic. I que es pot aconseguir fent petits gestos com ara tancar l’aixeta mentre no la fem servir, utilitzar la llum natural, baixar les calefaccions, entre d’altres. Fent-ho, estem afavorint a que altres llars i equipaments en puguin tenir i ajudar el canvi climàtic.

Amb petits gestos podem ajudar a canviar el món. Cada gra de sorra compta.

Galeria de fotos de la Marató d’Estalvi Energètic a l’Escola Font Rosella

Leave a Reply

Your email address will not be published.