Publicitat
Publicitat

‘Els Pastorets’ de la Joventut de la Faràndula obren una nova etapa amb Albert González al capdavant

Escena d'Els pastorets de la Joventut de la Faràndula 1

L’infern, l’escena culminant del muntatge | (c) Juanma Peláez

La Joventut de la Faràndula obre aquest any una nova etapa del seu muntatge estrella de cada temporada: Els Pastorets. L’espectacle, que s’estrena el proper diumenge 21 de desembre al Teatre La Faràndula, inaugura director. Albert González se’n fa càrrec i, malgrat que l’essència de la proposta es manté inalterable, això es traduirà en un seguit de novetats com un nou espai sonor o nous intèrprets per a alguns personatges. Els Pastorets és el buc insígnia de la Joventut de la Faràndula i cada any reuneix milers d’espectadors a l’escenari del carrer Alfons XIII. De fet, es tracta d’una de les tradicions més arrelades del Nadal a Sabadell, l’única ciutat catalana on es poden veure simultàniament dues produccions de l’obra de Josep Maria Folch i Torres, la dels farandulers i la del Teatre Sant Vicenç. La Joventut de la Faràndula en farà vuit representacions fins l’11 de gener de 2015.

González és un bon coneixedor del text, que va protagonitzar com a Rovelló fins fa dos anys. “Quan vaig deixar aquest paper ja tenia clar que el proper pas era dirigir Els Pastorets“, explica. De forma que va presentar el projecte, la junta de l’entitat li va donar el vist-i-plau i, abans de l’estiu, es va posar mans a la feina. El nou director és una de les persones més actives de l’escena local, ja que també pertany al grup alGalliner i estudia direcció a l’Institut del Teatre. Confessa que en l’ambient del teatre professional encara hi ha qui veu Els Pastorets com una peça excessivament popular. “Però quan veuen muntatges com el de la Joventut de la Faràndula tots els prejudicis desapareixen immediatament”, afegeix. “Els nostres Pastorets són, per damunt d’una obra de teatre, un esdeveniment que barreja tradició i espectacle i que, respectant el text original, proposa un muntatge de gran format molt diferent a tots els altres”, conclou.

González s’ha posat al capdavant d’Els Pastorets de la Joventut de la Faràndula per un període mínim de “dos o tres anys” en els quals dosificarà les novetats. Per aquesta primera temporada, un dels canvis que més notaran els espectadors és la nova banda sonora. S’han arranjat tots els temes musicals composats al seu dia per Joan B. Torrella, se n’han incorporat de nous, s’han tornat a enregistrar els temes cantats (a càrrec de la coral Ressò) i, sobretot, s’han incorporat multitud d’efectes sonors per ambientar millor les dotze escenes que integren la producció. “Amb tot això –diu el director– aconseguim un muntatge molt més èpic”.

Nous intèrprets

Pastorets Joventut Faràndula 2

L’escena final | (c) Juanma Peláez

L’altra gran aposta és el treball dels actors i les actrius: “He intentat fer un reset general perquè hi ha intèrprets que porten molts anys amb el mateix paper. Hem incorporat coses noves, hem buscat noves complicitats entre els personatges i hem intentat donar sentit al que diuen i fan”. Amb aquesta intenció, González ha treballat molt el text i ha fet alguns canvis de repartiment en llocs prou sensibles. En aquest sentit, per exemple, Albert Grimau debutarà com a Satanàs (alternant les funcions amb Miquel Roselló) i Arnau Solsona ho farà com a Llucifer (juntament amb Albert Mimó). Els Pastorets de la Joventut de la Faràndula també estrenaran (o reestrenaran) intèrpret per al personatge de Jeremies. Carles Prats, que ja l’havia assumit fa anys es repartirà el tartamut amb Oriol Berch, nét del desaparegut Carles Castellví que va ser el Jeremies més emblemàtic en la història del muntatge i que segur que els espectadors més veterans encara recorden. Marc Granado i Pol Berch repetiran com a Lluquet i Rovelló.

Una altre canvi afecta el vestuari dels dimonis, que s’ha renovat amb la incorporació com a figurinista de Mercè Luchetti i també s’estrenarà un vestit nou per a l’arcàngel Sant Miquel. El que no canviarà és l’escenografia, un aspecte pendent degut al pressupost que suposa renovar el decorat, ni que sigui en part. Amb tot plegat, González espera que Els Pastorets de la Joventut de la Faràndula es refresquin suficientment per mantenir l’indubtable poder d’atracció que tenen entre el públic de Sabadell i de moltes d’altres poblacions catalanes. Les perspectives, en aquest sentit, són molt bones i el director creu que “es podria batre un rècord” d’espectadors. El ritme de venda de localitats, que aquest any sembla que és molt més dinàmic, així ho fa preveure.

Leave a Reply

Your email address will not be published.