Publicitat
Publicitat

‘Cinc contes diferents’: un espectacle radicalment inclusiu a l’Espai Cultura Sabadell

Personatges de Cinc Contes Diferents

Els protagonistes de ‘Cinc contes diferents’ | (c) Essencials Produccions

En Blai, una làmpada que te problemes de visió, però vol ser porter de futbol; l’Elizé, un petit ventilador que va néixer amb un problema de paràlisi de circuits que, malgrat tot, no li impedeix ser una crac de la boccia o l’Archetto, un arc de violí que té problemes d’audició però li encanta pintar graffitti. Són alguns dels protagonistes de Cinc contes diferents, un espectacle, també diferent, que es presentarà aquest dissabte 31 de gener a l’Espai Cultura Sabadell en el marc de la programació familiar impulsada per la Fundació Sabadell 1859. Es tracta d’un espectacle diferent perquè és radicalment inclusiu, és a dir, a més del fet que les històries estan protagonitzades per personatges amb discapacitats, la forma d’explicar-les busca que tothom en pugui gaudir: el muntatge incorpora subtítols, el text està concebut com una audioguia i els protagonistes –confeccionats a base d’objectes quotidians– es deixen tocar abans i després de la funció. “No deixa de ser un espectacle de titelles, però amb l’avantatge que està pensat per arribar a tothom perquè del que es tracta és de demostrar que tothom és diferent”, explica Delícia Burset, portaveu de l’Espai Cultura.

La idea de Cinc contes diferents és de l’actor i director Sergi Pons. “Tinc una amiga que té paràlisi cerebral i, al parlar amb ella de la seva infantesa, vaig veure que estava plena d’aventures i de reptes a superar”, diu Pons a l’hora d’explicar la gènesi del muntatge. “I és curiós –afegeix– perquè si expliquéssim la història d’un nen que vola, ningú s’estranyaria el més mínim. En canvi, partim de personatges molt més normals i a tothom li sembla sorprenent“. Malgrat el seu plantejament, Cinc contes diferents no és una producció sobre les discapacitats. Sí que entre els seus objectius hi ha el de conscienciar els espectadors que tothom és únic i diferent però “les històries que s’expliquen són normals, com totes les altres”, remarca Pons, i els elements de discapacitat “estan integrats amb tota normalitat“. Dit d’una altra manera: “A l’acabar, els nens no parlen de com era un o altre personatge sinó del que li passa, de la seva peripècia, de la història que els hem explicat, com fan en qualsevol altra obra”.

Els somnis dels més petits

La companyia de Cinc Contes Diferents

Els actors que interpretren el muntatge | (c) Essencials Produccions

L’espectacle és una producció d’Essencials Produccions i del Teatre Akadèmia de Barcelona i compta amb text de Josep Maria Miró, un dels dramaturgs catalans més reputats, autor d’èxits com El principi d’Arquímedes, una obra de la qual se n’estan fent multitud de produccions a tot el món. “Amb ell ens vam entendre de seguida a l’hora de recordar històries de quan érem nens i de constatar que els somnis dels més petits no són tan diferents, independentment de quines capacitats tingui cadascú“, explica Sergi Pons. En aquest sentit, Cinc contes diferents és “un recull de narracions amb les quals tothom s’hi pot identificar”. “Per una banda, les famílies que conviuen amb alguna discapacitat, es veuen reflectides i senten que se les ha tingut en compte; i la resta veuen situacions amb les quals es topen cada dia”, remarca el director.

El muntatge es va estrenar ara fa quatre anys al Festival de Teatre d’Objectes i de Titelles de Barcelona (Tot Festival) i, des de llavors, no ha deixat de representar-se, ja sigui en funcions com les d’aquest dissabte a Sabadell ja sigui en funcions escolars. Amb tot, el seu artífex creu que “encara hi ha molt camp per córrer” perquè, en bona mesura, encara es tracta d’un “espectacle per descobrir”.  En aquest sentit, els responsables de l’Espai Cultura Sabadell s’han posat en contacte aquesta setmana amb diferents entitats que treballen en el camp de les discapacitats per donar a conèixer la funció de dissabte. “Volem que vinguin i que coneguin aquesta proposta”, argumenta Burset. La representació es portarà a terme a l’Auditori 1 de l’Espai, que afavoreix la proximitat entre els actors i el públic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.