Publicitat
Publicitat

Neix Anhel, la primera associació de dol gestacional i perinatal del Vallès Occidental i Oriental L'entitat, creada a Sabadell, vol acompanyar les famílies en els procesos de dol relacionats amb la maternitat

Associació Anhel Vallès

Guida Rubio, una de les fundadores d’Anhel Vallès | (c) Petit Sabadell

MARTA SABATÉ

A Sabadell acaba de néixer Anhel Vallès a Sabadell, la primera associació del Vallès Occidental i Oriental per acompanyar a les famílies en els processos de dol relacionats amb la maternitat i la paternitat, és a dir, persones que han patit la mort gestacional o perinatal, la infertilitat, el naixement prematur, o la interrupció de l’embaràs. L’associació té l’objectiu d’ajudar i dotar de recursos a famílies que han sofert aquestes pèrdues i donar visibilitat a d’altres complicacions pròpies de la maternitat que poden resultar traumàtiques si no s’acompanyen bé. A Espanya i Catalunya ja existeixen dues associacions d’aquesta mena, Unamanita i Petits amb Llum, i Anhel és la primera que es crea al Vallès.

L’embrió d’aquesta entitat són cinc dones professionals en el sector de la maternitat que també van patir l’experiència de perdre un nadó. S’han agrupat per crear Anhel, perquè “treballar de forma individual és molt difícil mentre que, en grup, és més fàcil organitzar-se, fer campanyes de conscienciació i accedir a hospitals o espais”, explica Guida Rubio, una de les fundadores. L’associació, que s’ha constituït aquest mes de setembre, no només es dedica al dol relacionat amb la pèrdua d’un fill, sinó que també vol ajudar a persones que pateixen infertilitat o el naixement prematur, per exemple. “El dol gestacional no és l’únic que existeix en la maternitat, n’hi ha molts més. Volem que Anhel sigui un recurs inclusiu“, argumenta Rubio.

L’associació ajuda a aquestes famílies a posar-se en contacte amb professionals del sector que “coneixem i saben molt bé com treballar els diferents casos”, assegura una de les artífexs d’Anhel. A part de fer d’enllaç amb psicòlegs, metges i altres experts en dol, l’associacio vol col·laborar amb els grans centres hospitalaris del Vallès per oferir formació i redactar protocols per a què els metges també puguin derivar les famílies a aquests professionals especialitzats. Segons Rubio, als hospitals, “hi ha una manca protocols en els casos en qüestió que fa que les famílies depenguin de la sensibilitat dels metges que els toca. Nosaltres volem garantir una atenció a totes aquestes famílies”.

Un dels eixos d’Anhel són els grups d’acompanyament per a les famílies, que ja funcionen a Sabadell, Granollers i Castellar i que s’està treballant per estendre a Mollet i Sant Cugat del Vallès. “La gent que comença el dol se sent molt sola i diferent a la resta. Al venir als grups, veuen que hi ha més pares com ells i això els fa sentir més normals. Moltes famílies que ja han superat el dol volen venir a ajudar”, explica Rubio. A més, afortunadament, cada vegada hi assisteixen més parelles: “Els homes i les dones gestionem les coses a ritmes diferents i això pot crear angoixa. Per exemple, les dones potser necessitem plorar i ells necessiten treballar per no pensar-hi. Aquestes diferències són les que creen molt patiment”.

Les persones que dinamitzen aquests grups són membres de l’associació, tant voluntaris com professionals. Es creen dinàmiques d’acompanyament a les famílies, que es troben en un espai on cadascú és lliure d’explicar la seva situació. “Parlem de les inquietuds que van sorgint a partir de les converses i les històries. És molt maco veure com es recolzen i creen xarxa. El dolor és molt compartit i se senten compresos. Són dols molt silenciats a la societat i aquí poden parlar dels seus fills amb tranquil·litat i expressar els seus sentiments“, explica Rubio. A partir d’aquest primer mes, Anhel emprendre els primers passos, organitzant activitats periòdiques, xerrades, campanyes de sensibilització, donant visibilitat social a la situació i creant una gran xarxa de professionals.

Leave a Reply

Your email address will not be published.