Publicitat
Publicitat

Andi Down i Càritas Sabadell s’adhereixen al Ciutat i Escola per treballar l’educació en valors a les escoles locals El programa municipal ofereix aquest curs un total de 374 activitats per complementar les matèries escolars

Programa Ciutat i Escola 2017-2018

Dolors Pallars Joan Berlanga i Rosa Roig en la presentació del Ciutat i Escola | (c) Petit Sabadell

El programa Ciutat i Escola, que impulsa l’Ajuntament de Sabadell i una setantena d’entitats, empreses i institucions de la ciutat, creix quest curs 2017-2018 amb l’adhesió  d’Andi Down i Càritas Sabadell al consell d’entitats que supervisen el projecte i que compta amb una setantena de participants. Aquests dues entitats oferiran a les escoles locals activitats de sensibilització per a què els alumnes coneguin de primera mà la realitat dels col·lectius socials més vulnerables, com les persones amb discapacitat o les que viuen en entorns socials desfavorables. Amb aquestes incorporacions s’incrementen les propostes d’educació dins del veterà programa municipal, que vol posar en contacte l’entorn social, cultural, cívic i econòmic de la ciutat amb l’àmbit educatiu, a través d’un seguit d’activitats que les escoles i instituts poden incorporar al seu calendari del curs escolar per complementar les matèries habituals del currículum lectiu. L’any passat uns 117.000 alumnes de Primària i Secundària van prendre part en el Ciutat i Escola.  L’1 de setembre passat es van obrir les inscripcions perquè les escoles puguin apuntar-se a les  374 activitats que s’ofereixen aquest curs. D’aquestes, un 30 per cent són noves mentre que un 60 per cent són gratuïtes.

Andi Down realitzarà l’anomenat Taller Relata, una activitat de sensibilització nois i noies de Primària i Secundària en la qual hi participarà un usuari d’aquesta entitat dedicada al suport i acompanyament de persones amb Síndrome de Down i les seves famílies. En aquest taller s’hi explicarà què és la discapacitat i es faran activitats diverses “perquè els alumnes sentin a la seva pell aquesta diferència”, explica Dolors Pallars, presidenta de l’Associació. A la segona part del projecte, els alumnes hauran d’escriure un conte en el qual el protagonista sigui una persona amb discapacitat i tots els relats prendran part en la segona edició del concurs de narracions sobre discapacitats.

Pallars es mostra molt il·lusionada amb l’adscripció d’aquesta activitat al programa Ciutat i Escola, ja que permetrà que “els nens puguin veure la discapacitat des d’una altra mirada, aprenent quines capacitats tenen els nois amb Síndrome de Down, l’esforç que suposa per a ells viure sols, llegir un text, o tenir una feina”,  explica. L’any passat ja es va fer una prova pilot del taller a les escoles i assegura que “va ser un èxit i va agradar molt a tothom”.

La participació de Càritas Sabadell, d’altra banda, consistirà en fer activitats de sensibilització per tal que els nens i nenes puguin conèixer la situació de les persones que viuen en entorns socials desfavorables. L’objectiu és “portar a les escoles valors que no s’havien plantejat i fer prendre consciència. Fer veure als nens que les famílies poden arribar a ser vulnerables en qualsevol moment de la vida, ja sigui perquè els pares perden la feina o per addiccions”, explica la directora de Càritas Sabadell, Rosa Roig.

A través de xerrades participatives i d’El joc de les 100 fites es conscienciarà als participants en aquesta activitat de que qualsevol persona pot caure en risc d’exclusió social en algun moment determinat de la seva vida i s’informarà dels voluntariats que es poden realitzar.  Aquestes activitats volen “convidar a la reflexió, donar a conèixer la situació de persones amb vulnerabilitat i fomentar la responsabilitat col·lectiva“, diuen els seus responsables.

Ajuts econòmics

Pel regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, Joan Berlanga, el Ciutat i Escola és “una de les eines més importants de suport als centres educatius per ampliar les oportunitats d’aprenentatge dels alumnes en el temps lectiu”. L’Ajuntament va aprovar al juliol la convocatòria de subvencions adreçades a facilitar la participació dels centres en activitats ofertes. Els ajuts, que sumaran un total de 31.500 euros, garantiran una dotació econòmica perquè tots els centres públics de Primària i Secundària i tots els centres d’Educació Especial puguin prendre part de les activitats amb cost o per fer front a les despeses de transport relacionades amb les propostes.

Les 374 activitats que el Ciutat i Escola ofereix aquest curs estan relacionades amb múltiples camps de coneixement i treballen diferents competències educatives.  També en destaquen les propostes per reforçar l’aprenentatge de llengües estrangeres. Aquest curs 2017-2018, el Ciutat i Escola oferirà un total de 44 activitats en anglès i 31 en francès.

Leave a Reply

Your email address will not be published.