L’Ajuntament habilita, un any més, mesures per garantir els drets bàsics dels infants i joves durant les vacances escolars Entre les accions, n'hi ha diverses de garantia alimentària a través del Rebost Solidari i de diferents casals d'agost

patis oberts vacances escolars sabadell

El pati de l’escola Andreu Castells és un dels que obre cada dia per facilitar un espai de joc segur i confortable | (c) Petit Sabadell

Vetllar pels drets bàsics dels infants, els joves i les famílies també durant l’època de vacances escolars és un dels principals objectius d’un paquet de mesures que l’Ajuntament de Sabadell ha posat en marxa aquest estiu, en el qual s’hi inclouen diverses iniciatives de garantia alimentària conjuntament amb el Rebost Solidari i diferents entitats. També es preveuen mesures socioeducatives com cursos intensius d’anglès, casals d’estiu o els ja tradicionals patis oberts. Segons el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, es tracta de “mesures per donar resposta a les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat també durant l’estiu”.

Pel que fa a les accions de garantia alimentària, aquest mes de juliol es doblaran els lots que el Rebost Solidari distribueix entre 1.800 famílies de la ciutat, amb l’objectiu de cobrir les necessitats d’aquest mes i les d’agost. A més, les famílies rebran targetes prepagament d’entre 20 i 55€ (segons els membres), amb les quals a l’agost podran comprar producte fresc als establiments indicats. L’any passat ja es va portar a terme aquesta iniciativa amb bons resultats i es va concloure que les targetes s’havien utilitzat de forma responsable, complementant l’aportació de proteïnes a l’alimentació de les famílies. Al reforç de lots d’alimentació es destinaran 38.000€, dels quals un 30 per cent els aporta l’administració municipal i un 70 per cent prové d’aportacions i donacions rebudes a través del Rebost Solidari. Pel que fa a les targetes, sumaran 68.000€, assumits íntegrament per l’Ajuntament.

Durant l’agost, a més, es portaran a terme quatre casals d’estiu d’accés gratuït, que inclouen servei de menjador i als quals assistiran 130 infants i joves d’entre 6 i 15 anys en situació de
vulnerabilitat. Dos dels casals, els que es realitzaran a l’est i oest de la ciutat, els organitza directament l’Ajuntament. Un tercer, el de la zona sud, l’impulsa i el financia la Fundació Probitas, amb organització a càrrec de la ludoteca Margarida Bedós. D’altra banda, la Fundació Pere Tarrés organitza i assumeix el cost del casal de la zona nord, al qual assistiran infants i joves derivats dels Serveis Socials municipals.

L’Ajuntament destinarà gairebé 278.000€ a prestacions d’urgència social i subvencions vinculades a la inclusió i al lleure educatiu. En aquest sentit, es dedicaran més de 81.000 euros per a què 613 infants i adolescents puguin participar als casals d’estiu que es mantindran actius durant l’agost. Així mateix s’invertiran 52.350€ en subvencions per a l’organització de casals d’estiu. D’aquests, 19.350 euros són per a subvencions adreçades a entitats de lleure que organitzen aquestes activitats i 33.000 per a subvencions complementàries adreçades a casals en els quals participin nens i nenes amb necessitats educatives especials

També es destinaran 99.900€ al programa Fem Vacances que, en col·laboració amb set entitats de la ciutat (ANDI, AVAN, L’Estel, Grandalla, Luika, Obrir-se al Món i Viu-la) organitza activitats, viatges i colònies per a persones amb discapacitat o dependència. En aquest cas, l’aportació municipal es destinarà a cobrir el sobrecost que han d’afrontar les famílies usuàries d’aquest tipus de casals respecte un d’ordinari. El Fem Vacances compta enguany amb 156 places. A tot plegat cal afegir-hi els 44.227€ que l’Ajuntament atorga en prestacions per a la participació de 102 persones amb discapacitat en altres casals que no formen part del Fem Vacances.

Intensius d’anglès i tallers de transició a l’ESO

Amb l’objectiu de mantenir l’equitat educativa, entre el 12 i el 31 de juliol s’estan portant a terme vuit intensius d’anglès destinats a joves de batxillerat. Amb els tallers, d’accés gratuït, els joves podran millorar el coneixement de la llengua anglesa, per facilitar-los tant un millor accés als estudis postobligatoris com també més oportunitats al món laboral. S’hi estan impartint a diferents instituts i hi assisteixen un total de 84 alumnes. Per últim, aquest més de juliol s’han impartit dos tallers gratuïts de transició a Secundària a la zona de la Serra, al barri de Torre-romeu Hi han pres part 15 alumnes de sisè de Primària per ta de preparar millor el pas a l’ESO.

L’oferta estiuenca es completa amb els patis oberts, una iniciativa que es mantindrà fins a finals de setembre. Es tracta dels patis de les escoles Andreu Castells, Calvet d’Estrella, Espronceda, Joaquim Blume, Juan Ramon Jiménez i Miquel Martí i Pol, que obren cada tarda de dilluns a diumenge per oferir a infants i joves un espai on jugar lliurement en condicions de confort i seguretat. Els patis compten amb un monitor/a que dinamitza l’espai amb propostes, en cas necessari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.