El Vicentó es desperta per recollir el xumet del Jofre El gegantó de Sabadell va desconfinar-se divendres després que el Jofre no volgués donar la pipa a ningú més

MARC SABATER | El Jofre és un apassionat dels gegants. L’any passat, a la Festa Major, no hi havia dia que no passés per l’Ajuntament i per la Casa Duran per veure’ls com descansaven entre cercavila i cercavila. Com que entre els gegants de Sabadell hi ha el gegantó Vicentó, que recull els xumets dels nois i noies que es fan grans i ja no els necessiten, la Laura i l’Oriol van pensar que aquesta seria una bona fórmula perquè el Jofre deixés la pipa. “Portàvem des e la Festa Major convencent-lo que ha de deixar la pipa perquè ja és gran i dient-li que la podríem donar al Vicentó, ensenyant-li que anava ple de pipes cada cop que anàvem a una cercavila”, explica la Laura.

Finalment, per Nadal, van decidir que havia arribat el moment. Van començar a treballar el tema amb més intensitat i, finalment, quan el van tenir convençut de fer el pas a la primera cercavila possible va arribar el covid-19, l’alarma sanitària i el confinament que ha tingut els petits i petites més de tres mesos tancats a casa i que ha anul·lat sense data qualsevol esdeveniment de cultura popular. “Ens van confinar just quan ell ja tenia clara la cosa i ens hem passat quatre mesos mirant cercaviles per la tele i esperant a veure com ho podiem fer perquè, a més, li donàvem alternatives i ell deia que no, que només volia donar-li al Vicentó“.

Vist el panorama, la Laura i l’Oriol, finalment, van decidir enviar un mail als Gegants de Sabadell per veure si se’ls ocorria una solució i la colla va rebre’ls “amb els braços oberts”. Divendres passat a la tarda, el Vicentó va despertar-se un moment per tal de recollir el xumet del Jofre en un acte íntim però carregat d’emoció. “És la primera vegada que fem una cosa així i ens ha fet molta il·lusió perquè venim d’un període molt cruel que els nens i nenes han aguantat com a superherois“, explica el Constantí Sánchez, president dels Gegants i Capgrossos de Sabadell. A més del lliurament del xumet, el Vicentó va aprofitar l’acte de divendres per donar al Jofre un diploma que l’acredita com a membre de la colla i la preceptiva samarreta taronja. “Està content i emocionat”, deia la mare.

Una tradició a potenciar

Durant les cercaviles “és bastant tradicional” que els més petits aprofitin el pas del Vicentó per donar-li els xumets que ja no necessiten, explica Sánchez. “Suposo que els fa gràcia perquè és un gegant petit amb el qual empatitzen més i que es presta a un ritual: li donem la pipa, ell se l’emporta i ja som grans“, diu el geganter. Fins ara, però, mai s’havia fet un acte d’aquestes característiques. “I n’estem molt contents”, afegeix.

És més: la idea ha agradat tant que els Gegants de Sabadell no descarten repetir-ho o, fins i tot, instituir-ho com una tradició de la colla, per exemple fent un cop l’any una festa en què els infants es puguin desprendre dels xumets. A l’espera que això qualli, però, el cap de l’entitat ho té clar: “Animem a tots els nens a què facin el mateix que el Jofre: si volen donar la pipa al Vicentó, que ens ho diguin i ho gestionarem“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.