Publicitat
Publicitat

Una gala solidària recaptarà diners per tractar millor els nens afectats d’alteracions de deglució i cordes vocals

Presentació projecte 'Dona'ls veu' Hospital de Sabadell

Els impulsors de la gala solidària del proper 15 de novembre a La Faràndula | (c) Petit Sabadell

L’Hospital de Sabadell tracta cada any entre 15 i 20 casos de nens que pateixen alteracions de deglució o disfunció de les cordes vocals, dues patologies que no tenen massa incidència però, en determinats casos, poden revestir certa gravetat. Paradoxalment, però, també son malalties amb molt bon pronòstic mitjançant, per exemple, la logopèdia (una disciplina que el sistema sanitari públic no contempla en l’àmbit hospitalari) o la psicologia. Per tal d’impulsar la millora dels tractaments, donar visibilitat a aquestes afectacions i fomentar-ne la investigació, la Corporació Sanitària Parc Taulí ha posat en marxa el projecte Dóna’ls veu, que viurà una mena de ‘posta de llarg’ el 15 de novembre amb una gala solidària a La Faràndula. La vetllada la impulsen conjuntament el Parc Taulí i el Rotary Club Sabadell amb la col·laboració desinteressada de l’Escola de Música Creu Alta, que mobilitzarà les seves diferents formacions –entre les quals el conegut cor Vakombà—per oferir un espectacle que recapti la major quantitat possible de diners per al projecte. Les entrades, a 12 euros, ja estan a la venda i, a més, s’habilitarà una fila zero per totes aquelles persones que vulguin contribuir econòmicament. “És la quarta vegada que organitzem una convocatòria d’aquestes característiques, però en aquesta ocasió hem decidit apostar per un projecte molt ambiciós”, sintetitza Albert Carrascosa, president dels rotaris sabadellencs.

Les alteracions en la deglució, sovint lligades a bronquitis cròniques i acompanyades a la por als ennuegaments, provoquen dificultats nutricionals per als nois i noies que les pateixen. En ocasions, cal solucionar-ho mitjançant un botó gàstric o una sonda nasogàstrica, és a dir, mètodes molt invasius i que afecten el dia a dia dels pacients i les seves famílies. D’altra banda la disfunció de les cordes vocals produeix una obstrucció del flux aeri a l’alçada de la laringe perquè les cordes vocals es tanquen, cosa que provoca opressió toràcica, tos, sensació d’asfíxia i estrangulament. Quan aquests episodis són repetitius, una de les solucions és realitzar una traqueotomia. “Són casos complexes i amb una gran incidència en termes de qualitat de vida tan per als propis pacients com per al seu entorn”, explica la doctora Pepi Ribera, directora de l’Àrea de Pediatria del Taulí. Ens nens amb problemes de deglució, per exemple, no poden anar de colònies o a una festa d’aniversari.

Aquesta complexitat contrasta amb les millores que experimenten els pacients amb tractaments com la logopèdia o la psicologia. En el cas de la disfunció, per exemple, s’ha comprovat que les crisis tenen molt a veure en situacions d’estrès, motiu pel qual la incorporació de personal especialitzat que treballi al costat del personal que ja tracta aquestes malalties suposaria una gran millora dels tractaments. “Un logopeda, per exemple, por ensenyar a menjar, de manera que es pot treballar una bona deglució. La logopèdia sí que està present en el nostre sistema sanitari, però només en els ambulatoris i amb professionals que no tenen l’especialització necessària en casos com els que es tracten en un hospital”, argumenta Ribera.

Premi al Millor Cas Clínic

Dona’ls veu ja s’ha començar a desenvolupar i, fins i tot ja s’ha donat a conèixer al Quart Congrés del Col·legi de Logopedes de Catalunya, que va donar el Premi al Millor Cas Clínic a la presentació titulada Disfució de cordes vocals infantil. Model d’intervenció interdisciplinari en un context hospitalari, realitzada pels professionals de Pediatria del complex sanitari sabadellenc. A nivell social, però, la seva presentació oficial serà l’espectacle del 15 de novembre a l’escenari del carrer Alfons XIII, al Centre.

Tots els integrants de l’Escola de Música Creu Alta “s’han fet seu aquest projecte” i estan “encantats de participar-hi” perquè han fet col·laboracions similars, però mai a Sabadell. “Per nosaltres és més important la difusió que aconseguirem que no pas el propi concert”, explica Llorenç Domènech, director del centre. A l’espectacle hi participaran bona part de les formacions musicals de les quals disposa la veterana escola creualtenca. A la primera part els alumnes de grau mitjà, els membres de Vakombà i els integrants del cor de pares Catasons interpretaran 100 Anys de Broadway, un repàs pels principals musicals americans de tots els temps, acompanyats de la banda Vent Sonats. A la segona part, el cor Vakombà oferirà un recull dels temes amb els quals s’han convertit en una de les corals més sol·licitades de Catalunya després del seu pas pel programa de TV3 Oh, Happy Day!

  1. Hola, quisiera colaborar de alguna manera con mi voz, soy aisha participante de la voz kids de Sabadell. Gracias

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.