El trasllat del servei d’Oncologia Pediàtrica del Taulí a Barcelona es materialitzarà el proper dilluns El CatSalut rectifica en part i accedeix a què els pacients en seguiment puguin continuar tractant-se a Sabadell

trasllat oncologia pediàtrica del taulí a la vall d'hebron

Els responsables del CatSalut i del Taulí, després de la reunió d’aquest matí | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER

El trasllat del servei d’Oncologia Pediàtrica del Parc Taulí a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona es un fet però, després de la polèmica que ha suscitat, el CatSalut ha accedit a què el seguiment que es realitza als pacients no aguts d’aquesta especialitat es continuï realitzant a Sabadell. Aquest és el missatge que els responsables del departament de Salut de la Generalitat han traslladat aquest matí als alcaldes de les poblacions vallesanes afectades per aquesta decisió en una reunió que s’ha fet al mateix Taulí i en la qual els responsables d’aquest centre hospitalari s’han mostrat d’acord amb el trasllat perquè “és una evidència científica que la concentració de casos en centres de referència suposa un benefici pels pacients, ha explicat el doctor Joan Martí, director general del complex sabadellenc. A la reunió, presidida pel director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella,  hi han participat, entre d’altres, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; i el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental (i alcalde de Castellar), Ignadi Jiménez.

El proper dilluns les dues oncòlogues pediàtriques del Taulí començaran a treballar a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i s’afegiran a l’equip d’onze oncòlegs pediàtrics que té aquest equipament. A partir d’aquest moment, els dos pacients en tractament que actualment hi ha a Sabadell hauran de desplaçar-se a la capital catalana, així com els 31 casos qualificats com a ‘actius’, és a dir, nois i noies que no estan en pròpiament tractament però que encara encara es consideren aguts. Uns altres 39 casos, que estan en la fase de seguiment o remissió de la malaltia, continuaran tractant-se al Taulí, perquè les dues oncòlogues hi passaran visita gràcies a un protocol d’actuació que signaran els dos hospitals. Aquesta última possibilitat, no contemplada en les previsions inicials de la Generalitat, s’ha decidit arran del rebombori provocat pel trasllat, accentuat pel fet que alguns candidats a les eleccions municipals del proper maig l’han situat al centre del debat polític. Quan els pacients pediàtrics oncològics tinguin alguna urgència també hauran d’anar al Taulí, on es decidirà si cal o no derivar-los a Barcelona.

Els responsables del CatSalut han remarcat que la mesura, per bé que obeeix a una instrucció del 2011 realitzada en plena crisi, no té cap motiu econòmic i no significarà cap estalvi, d’una banda perquè el tractament a la Vall d’Hebron resulta lleugerament més car i de l’altra perquè es compensarà el Taulí, i concretament l’àrea de Pediatria, amb nous serveis. “La concentració de pacients oncològics, i d’altres especialitzats, és una tendència a nivell mundial perquè els estudis demostren que això en millora el tractament”, ha remarcat Àlex Guarda, gerent dels serveis assistencials de l’àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut. En aquest sentit, Guarda ha remarcat que no és la primera vegada que un procés així es fa a Catalunya i ha al·legat que en pacients amb tumors d’esòfag, pàncrees, fetge o ovari, entre d’altres, “la concentració ha permès baixar la taxa de mortalitat entre un 30 i un 70 per cent”.

En cap cap, però, aquesta mesura pressuposa que el Taulí no hagi prestat una atenció excel·lent a aquests pacients“, han garantit tant Guarda com Martí. Amb el trasllat a Barcelona, però, els pacients podran beneficiar-se d’equips més amplis i amb una major expertesa i, sobretot, podran accedir a estudis clínics a nivell europeu que només es realitzen en hospitals amb un cert volum de pacients. I a tot plegat cal tenir en compte una previsió de futur: els tractaments oncològics estan evolucionant cap a teràpies personalitzades que requereixen equips pluridisciplinaris molt potents. En casos de radioteràpia o de transplantaments de moll de l’òs, per exemple, l’atenció ja es realitzava a Barcelona. “Si analitzen les estadístiques en clau ‘macro’ és evident que els resultats milloren i aquesta és la primera finalitat de la concentració”, ha resumit la doctora Cristina Carod, directora executiva del Parc Taulí.

Informació a les famílies

Els responsables del complex de la Gran Via han explicat la mesura a les famílies afectades. A més dels beneficis terapèutics, el fet que les dues oncòlogues continuïn tractant els pacients a Barcelona ha facilitat les coses. En contraposició, “hi ha una certa incomoditat pels desplaçaments i perquè aprecien el nostre hospital, però entenen que tot plegat serà per millorar“, ha explicat Martí. La reunió d’aquest matí també sembla, segons els responsables del CatSalut, que ha calmat els ànims dels alcaldes que, com a mínim, “ara disposen de més informació i es podran posicionar amb més coneixement de causa”, diu Guarda.

El trasllat no suposarà en cap cas que el l’àrea de Pediatria de Sabadell perdi potència. Certament, caldrà reorganitzar-la en part però no només per aquest motiu sinó també pels nous serveis que vindran a la ciutat o s’impulsaran. En aquest sentit, per exemple, el Taulí passarà a ser hospital de nivell 3 en atenció al pacient politraumàtic infantil, cosa que evitarà derivar aquests pacients a la capital catalana com passava fins ara. També es potenciarà l’especialitat de neonatologia complexa i es podran tractar aquí nadons de menys de 1.500 grams en el moment del part, s’ampliarà la cirurgia pediàtrica i el centre participarà en el desenvolupament de protocols per tractar l’ictus pediàtric.

Leave a Reply

Your email address will not be published.