Publicitat
Publicitat

La Torre de l’Aigua commemora el seu centenari amb una gran festa i visites teatralitzades L'equipament ha batut rècord de visites el 2018 doblant la mitjana de visitants respecte anys anteriors

torre de l'aigua

La Torre de l’Aigua és un dels elements més coneguts i identitaris de Sabadell | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ

La Torre de l’Aigua, l’antic dipòsit d’aigua que ha esdevingut tot un símbol de la ciutat de Sabadell, celebrarà en les properes setmanes el seu centenari amb una exposició i diverses activitats familiars i culturals relacionades amb la seva història. “És important destacar els elements més importants que tenim a la ciutat, que són els que ens ajuden a promocionar el nostre patrimoni. La Torre de l’Aigua és un element molt estimat per la ciutadania i un dels més fotografiats”, diu la regidora de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez a l’hora de justificar la celebració.

La festa principal del centenari tindrà lloc dissabte 24 de novembre al Parc del Taulí de Sabadell, organitzada de manera conjunta entre l’Ajuntament i Aigües Sabadell. A partir de les cinc de la tarda, l’espai s’omplirà amb food-trucks, una ballada de swing amb música en viu, una classe oberta de lindy-hop i visites teatralitzades a la torre enfocades al públic familiar. A la tarda, en un espai habilitat per Aigües Sabadell, els infants podran gaudir d’una sessió de contes a càrrec de la rondallaire Rosa Fité (17.00, 18.00 i 19.00), a banda de diversos jocs i tallers infantils lúdics i de manualitats. També s’instal·larà un photocall on els assistents es podran fotografiar amb personatges de l’època. La celebració finalitzarà a les vuit del vespre amb un enlairament de globus blaus biodegradables que simbolitzaran gotes d’aigua i un espectacle piromusical. La setmana següent, la Torre s’il·luminarà lluint un número 100 en motiu del centenari.

El divendres 23 de novembre (20.00 hores) s’inaugurarà l’exposició La Torre de l’Aigua, 100 anys al Museu d’Història de Sabadell (MHS) que es podrà visitar fins el 5 de gener. La mostra inclourà fotografies de Josep Brangulí, el fotògraf de l’empresa Construcciones y Pavimentos ,encarregada de construir la Torre, i també recollirà la intervenció de l’arquitecte sabadellenc Josep Renom, que va concebre alguns dels elements més característics de la construcció. A més, presentarà dues de les vuit làmines que adornaran de forma permanent el mirador de la Torre, realitzades in situ pel col·lectiu Dibuixant Sabadell.

“La Torre de l’Aigua és un dels 150 elements imprescindibles que configuren el mapa industrial de Catalunya. Està considerada Bé Cultural d’Interès Local, i en aquest moment s’està revisant el Pla Especial de Protecció del Patrimoni per intentar ampliar la seva projecció i proclamar-la Bé Cultural d’Interès Nacional”, afegeix la regidora de Cultura, Montserrat Chacón. La mitjana de visitants anual és de 700 persones, un 40 per cent dels quals són visites de grups escolars. Tot i així, aquest any s’han batut rècords arribant a les 1.500 visites que s’espera augmentin amb motiu de la celebració.

A banda dels actes principals, el diumenge 16 de desembre (10.00 hores) s’ha organitzat una la visita guiada titulada Torre de l’Aigua, riu Ripoll, Caseta de les Aigües. I el dimecres 19 de desembre (19.00) tindrà lloc al Museu d’Història la conferència El proveïment d’aigua de la ciutat de Sabadell al primer terç del segle XX.

Cent anys d’història

La Torre de l’Aigua es va inaugurar durant la Festa Major de l’any 1918 però no va entrar en funcionament fins el 1922, quan començar a funcionar com un dipòsit amb capacitat per a 300.000 litres d’aigua. A causa del creixement industrial de la ciutat i la consegüent insuficiencia d’aquesta infrastructura, va deixar de funcionar el 1967. Durant els anys posteriors i a causa de la degradació, s’hi van realitzar dues grans rehabilitacions. La primera va tenir lloc entre els anys 1987 i 1989 i es va centrar en la recuperació estructural i estètica. En la segona, realitzada entre 2013 i 2017, es va incidir en elements de seguretat i en una remodelació estètica que recordés als inicis de formigó de la construcció. “Quan va entrar en desús, la Torre va passar a ser un element molt emblemàtic. A dia d’avui podem considerar-la com un dels principals edificis del modernisme industrial”, valora el president de CASSA, Enrique Blasco.

En l’actualitat, la Torre de l’Aigua està gestionada del Museu d’Història de Sabadell i es pot visitar de forma concertada o en jornades de portes obertes organitzades majoritàriament durant esdeveniments festius, com la Festa Major de Sabadell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.