La “normalitat dins l’anormalitat” marca el retorn a les aules després de sis mesos a Sabadell Ensenyament detecta entre un 3 i un 10 per cent d'alumnes que no van a l'escola per por de les seves famílies

tornada escola

El carrer Àngel Guimerà es tallarà cada dia per permetre l’accés al Col·legi Jesús Salvador | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER | El curs 2020-2021 ha començat, a Sabadell, “amb normalitat dins de l’anormalitat” provocada per la pandèmia de covid 9, segons el director territorial d’Ensenyament al Vallès Occidental, Jesús Viñas. L'”esforç extraordinari de les direccions dels centres” i la “disciplina de les famílies” en el compliment de les normes de seguretat sanitària per al retorn a les aules han estat els factors decisius per tal que la reobertura de les escoles després de sis mesos hagi anat “bastant bé, tot i que amb aspectes que es poden millorar”, com l’accés a algun recinte. L’alcaldessa Marta Farrés, que aquest matí ha visitat alguns centres educatius, també ha fet una valoració positiva de la jornada.

La tornada a l’escola a la ciutat ha estat marcada pel protocol que cal seguir per garantir la contenció del coronavirus. La majoria d’escoles han habilitat accessos alternatius als tradicionals per tal de poder repartir l’accés i han establert diferents horaris d’entrada i sortida per evitar aglomeracions. Les mascaretes –obligatòries, com a mínim, els primeres quinze dies de curs-, el gel hidroalcohòlic a l’entrada i, en alguns casos, la mesura de la temperatura han acabat de completar la foto d’aquest retorn escolar. Dins dels centres, grups el més reduïts possible i , sobretot, estancs, és a dir, amb el mínim contacte possible amb la resta d’alumnes.

Entre els aspectes millorables, segons Viñas, hi ha l’accés a algun centre com l’Escola Can Llong, on l’equip directiu sol·licita la instal·lació d’una porta. En el cas de l’Escola Sallarès i Pla, a Campoamor, el servei de menjador no començarà fins dimecres perquè l’empresa encarregada no ha netejat les dependències després de les obres efectuades aquest estiu. Pel que fa a la mobilitat, el tall d’una quinzena de carrers per tal de garantir accessos esponjats (que s’afegeixen a la quinzena de vies que ja es tallaven en cursos anteriors) no ha provocat grans problemes. “Ens toca tornar a la nova normalitat i esperar que les mesures que s’han pres serveixin per poder continuar anant a l’escola perquè el més important és que els infants hi tornin i ho facin de manera segura”, creu Marta Farrés.

Alt nivell d’absentisme per por

Així les coses, un dels aspectes en els quals es posarà més atenció a partir d’ara serà l’absentisme escolar derivat de la por d’algunes famílies portar els petits i petites a les escoles. Una mostra efectuada pels Serveis Territorials d’Ensenyament indica entre un 3 i un 10 per cent dels alumnes no van a classe per evitar el contagi. En els propers dies es dedicaran esforços a explicar els seus pares que els centres educatius son més segurs que molts d’altres entorns. “Els volem convèncer, no pas amenaçar-los, però no podem deixar passar aquesta circumstància“, valora Viñas.

“Cal tenir respecte, però no por”, explica el director, per qui “la situació s’anirà normalitzant a mesura que avanci el curs” i es visualizi la feina conjunta que estan realitzant els departaments d’Educació i Salut. Tot plegat, fins i tot en el cas que calgui confinar algun dels grups i fer proves PCR a tots els seus integrants per tal de detectar positius assimptomàtics. “Cal que tothom entengui que això és una mesura de prevenció“, exemplifica. De fet, avui mateix s’ha hagut de tancar un grup a Rubí després que un dels seus integrants sortís positiu per un contagi no relacionat amb l’àmbit escolar.

De moment, però, la satisfacció continguda per la manca de problemes en l’inici del curs més estrany de les últimes dècades és la nota predominant entre les autoritats. “La normalitat és una bona notícia, però ho és més el compromís dels mestres, que han estat a l’alçada del que és un serveu públic indispensable”, conclou Jesús Viñas.

Al perfil del Petit Sabadell a Facebook, podeu veure fotografies del retorn a l’escola 

(c) Petit Sabadell

Publicada por Petit Sabadell en Lunes, 14 de septiembre de 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.