Publicitat
Publicitat

El tercer trimestre del curs comença amb el repartiment de 22.000 dispositius per fer docència ‘online’ L'Ajuntament complementarà la mesura de la Generalitat per garantir l'equitat educativa i reduir la bretxa digital

El curs 2019-20 continuarà amb docència a distància | (c) Departament d’Educació

REDACCIÓ | Les escoles catalanes han iniciat aquest dimarts 14 d’abril el tercer trimestre del curs 2019-2020, un període que serà molt especial degut a l’allargament del tancament escolar que el Departament d’Educació de la Generalitat va decretar fa un mes com a mesura per contenir la propagació del Covid-19 i evitar el col·lapse del sistema sanitari.  El Govern ha creat més de 600 entorns virtuals d’aprenentatge que units als ja existents amb anterioritat i a les solucions tecnològiques alternatives adoptades per algunes escoles haurien de permetre a tots els centre impartir docència en línia.

La incògnita d’aquest nou terreny de joc no és només quin tipus de docència es podrà impartir –que ja s’ha avançat que no serà evaluativa sinó de suport i acompanyament als estudiants— sinó, principalment, si aquesta podrà arribar a tothom en igualtat de condicions. Dit d’una altra manera, com es podrà mantenir el vincle educatiu amb alumnes que no tenen accés a la tecnologia adequada perquè a casa no hi ha un dispositiu adequat per poder seguir el curs online o bé tenen connexions a la xarxa deficitàries.

Per això tant la Generalitat com l’Ajuntament de Sabadell ja han pres cartes en el tema i distribuiran equips a alumnes que no en tinguin, especialment aquells en situació de vulnerabilitat. El Govern català ja iniciat ja el repartiment de 22.000 dispositius amb connectivitat, que es rebran a partir del dia 20. Es tracta tant d’ordinadors com tauletes, que sortiran dels propis centres educatius com de donacions d’entitats com la Fundació Telefónica i La Caixa. També s’habilitaran 22.000 línies de connectivitat per tal de garantir la connexió a la xarxa des dels domicilis dels alumnes. D’altra banda, l’Ajuntament ha anunciat avui que arribarà allà on no ho faci la Generalitat i facilitarà tauletes i connexió d’acord amb les necessitats que manifestin els centres educatius.

Prioritat pel canvi de cicle

En la primera onada de distribució de dispositius es prioritzarà l’alumnat que cursa 6è de Primària, 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius perquè es tracta de cursos en els quals es canvia d’etapa educativa i on s’atorga títol acreditatiu. La plaça de Sant Roc ha iniciat avui mateix una ronda de contacte amb els centres per tal de conèixer quina és la situació i poder planificar el repartiment de dispositius en els casos que sigui necessari “dins de les possibilitats pressupostàries”, han explicat fonts municipals.

L’Ajuntament també demanarà al Departament d’Educació packs de material escolar per als alumnes que no en tinguin i sol·licitarà autorització per accedir a les escoles i agafar material per als nens i nenes que no tenen possibilitat d’adquirir-lo. Amb aquestes accions, l’Ajuntament vol “evitar que s’augmenti la bretxa digital” i “garantir que tothom segueixi el curs escolar en condicions d’equitat”.

Aquesta setmana, els centres educatius comunicaran als alumnes que rebran el kit de connectivitat al domicili segons les necessitats que els centres van informar al Departament d’Educació en una enquesta que es va fer fa uns dies. Per fer arribar els paquets, prèviament s’obrirà el centre per tal que treballadors de Telefònica puguin recollir els dispositius que s’entregaran a l’alumnat. A continuació els tècnics els reconfiguraran, s’embalaran de forma personalitzada i es transportaran a casa de cadascun dels alumnes.

Els paquets amb dades o amb els dispositius electrònics són un préstec pel període de confinament, i s’hauran de retornar al centre el primer dia de retorn a les classes. Pel que fa a les dades, cada línia de connectivitat disposarà d’una capacitat de 40 GB.

  1. […] que el material de la Generalitat es destina, prioritàriament, a alumnes de sisè de Primària i quart d’ESO, donat que es […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.