Publicitat
Publicitat

L’espectacle ‘Teranga’ fa vibrar a 850 alumnes amb la dansa i música del Senegal a LaSala Teatre de Sabadell L'espectacle s'ha representat a l'escenari de la ronda Roureda gràcies a la col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

Teranga

Un moment de l’espectacle que s’ha pogut veure a LaSala | (c) Cedida

Més de 850 escolars de Sabadell i rodalies van passar la setmana passada per LaSala Teatre per assistir a l’espectacle de Teranga, El llegat dels griots del Senegal en les quatre funcions matinals per a escoles i centres d’educació especial que s’hi van organitzar juntament amb l’Obra Social La Caixa, una col·laboració que ja compleix onze anys. Quatre anys després que ja s’hi representés i arrel de l’alta demanda de les escoles, LaSala va tornar a acollir aquesta peça que combina la música, la dansa i les tradicions de l’Àfrica Occidental. L’objectiu de la iniciativa és apropar les arts escèniques als alumnes de cicle mitjà, cicle superior i l’ESO.

Teranga és un concert de dansa africana amb un ritme trepidant. Teranga vol dir hospitalitat. Aquesta paraula és la que millor defineix la gent del Senegal, un país on els seus habitants sovint no tenen massa coses en propietat però sempre estan a punt per compartir ja sigui el menjar, la casa o la música. Com apunta un dels membres del grup, Bamba Lamine, “ens agrada mostrar a través de la música, el patrimoni cultural africà, la riquesa de la cultura africana, per ensenyar una altra cara de l’Àfrica diferent de la que estem acostumats a veure als mitjans de comunicació: les malalties, la misèria, les pasteres…”

A les sessions hi han participat l’Institut Sales i Xandri de Sant Quirze, les escoles Calvet d’Estrella, Sant Julià, La Floresta, el centre d’educació especial Francesc Bellapart, el CIPO, els instituts Pau Vila i Junqueras, els Salesians, l’Escola Bertran, la Font Rosella i la Pau Casals. Es tracta d’unes sessions especials que des de 2008 cada any apropa l’Obra Social LaCaixa a LaSala Teatre, amb uns programes pedagògics de molta qualitat. Com apunta Eulàlia Ribera, la directora d’aquest centre de producció i exhibició de teatre infantil i juvenil, “és un suport molt important i imprescindible per garantir la qualitat de les nostres activitats culturals i esperem que duri molts anys més”.

“Teranga ha repetit a la Sala després de quatre anys perquè els professors ens ho demanaven molt“, assegura Ribera. “La música del Senegal permet treballar molts temes a l’aula, com la generositat, solidaritat, de la mà dels propis habitants”, explica la responsable de LaSala. “Es tracta d’un espectacle musical i de dansa que enganxa molt als nens i és una gran satisfacció que les escoles de fora de la ciutat es desplacin fins a Sabadell per poder gaudir d’aquesta aposta cultural”, afegeix.

La obra mostra els principals valors de la societat africana, com la tolerància, el respecte, la llibertat, la igualtat, la disciplina, la justícia, la fidelitat, la prudència… I tot això es mostra mitjançant la música, les cançons, la dansa, l’alegria, els colors, els ritmes…”Els nens s’enganxen des del minut 1 i l’entrega és total. La capacitat dels artistes per connectar amb ells i transmetre unes vibracions que els entren en vena, és brutal”, apunta Núria Brugués, responsable de comunicació a LaSala. Entre el públic també hi ha hagut alumnes de l’Àfrica, que han pogut compartir amb els seus companys de classe les seves arrels i cultura. “Totes les cultures tenen alguna cosa que aportar, i en una societat tant cosmopolita com la nostra, poder compartir això a l’escola és un gran valor afegit”, apunta Montserrat Chacón, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.