El Bosc de Can Deu s’omple de tions disposats a anar a casa dels nens que els trobin en un nou taller de l’Espai Natura A l'activitat 'Busquem el Tió al bosc de Can Deu', els participants hauran de cercar el tió i personalitzar-lo

Tio de Nadal a la Masia de Can Deu

La Masia de Can Deu, al nord de Sabadell | (c) Espai Natura

Com que ja arriba el Nadal, el Bosc de Can Deu s’ha omplert de tions disposats a anar a casa dels nens i nenes i deixar-se alimentar per cagar de valent la nit de Nadal. Per això, els diumenges del mes de desembre al matí, l’Espai Natura Fundació Sabadell 1859 proposa un nou taller en el qual les famílies hauran de buscar el seu tió al bosc de Can Deu, ja que se n’han detectat uns quants entre els matolls i els socs de la finca. Una activitat per poder gaudir en família d’aquestes festes de Nadal al centre ambiental de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, situat al nord de Sabadell, entre Terrassa, Matadepera i Castellar del Valès.

Diu la tradició de Can Deu que fa molts anys l’oncle Buscall, un viatger agraït, va regalar a la família un aglà d’on va néixer una alzina i d’aquesta alzina en va sortir una soca màgica. En el taller Busquem el Tió al bosc de Can Deu, les famílies participants, primer escoltaran el conte del tió de Can Deu sota la llar de foc de la cuina de la Masia de Can Deu per després sortir a buscar els tions en plena natua.

Caldrà anar amb compte, perquè els tions es camuflen de troncs mirant de passar desapercebuts. Per això, els participants els hauran d’identificar i portar-los cap a l’ermita de Sant Vicenç de Verders, al mateix recinte, on els decoraran per convertir-los en tions personalitzats. Hauran de posar-los el nas, els ulls, peus, la cara  i coronar-los amb una barretina. “Els tions estaran escampats pel pla, amagats en matolls. Són soques d’uns 50 i 60 cm de llarg i ja estan preparades perquè els petits puguin posar-hi les decoracions. Tots són bastant iguals, de cedre i alzina, i és fàcil identificar-los”, explica Sergi Gil, masover i monitor de l’Espai Natura.

L’activitat es dirigeix a famílies amb nens petits de 3 a 5 anys, tot i que hi també poden participar nens més grans. “No serà gaire difícil trobar-los ja que està pensat per a nens prou petits i ha de ser fàcil. Però potser en posem algun de més camuflat per posar a prova tota la família”, apunta Gil. Un cop els participants hagin personalitzat i posat cara i ulls al seu tió, baixaran a la Masia i cantaran una cançó de Nadal per finalitzar el taller. Aleshores, començarà el més difícil: endur-se el tió a casa per alimentar-lo bé i que cagui de valent per Nadal.

El nou taller ha nascut per oferir una activitat divertida a les famílies: “Durant les setmanes de desembre, sempre veiem famílies que venen al bosc i a buscar el tió. Així que vam pensar en fer aquesta activitat, que creiem que agradarà molt”, explica Gil. A més, al fer-se en diumenge, tot l’Espai Natura està obert i les famílies poden aprofitar per visitar els animals de la granja, la Masia i el Museu de la Vida al Camp, abans o un cop finalitzin el taller.

Pels participar en aquesta iniciativa cal inscripció prèvia (al 93 716 47 81 o al formulari web) ja que els grups són reduïts, d’un màxim de 30 persones, que poden ser unes 8 o 9 famílies per jornada. La durada és d’una hora i mitja aproximadament i el preu del taller és de 7,00€/persona, gratuït per als menors de 2 anys. Busquem el Tió al bosc de Can Deu es farà els diumenges 10 i 17 de desembre, d’11 a 13h.

Leave a Reply

Your email address will not be published.