Sortim, experimentem, aprenem, gaudim…

sortides educatives beneficisGairebé totes les escoles programen cada any sortides educatives, així com colònies. Arran de la crisi, molts centres han vist reduïda la partida destinada a aquest tema, o bé decideixen realitzar petites excursions als voltants o d’un cost molt reduït. Deixant de banda el tema econòmic, cal dir que una sortida ben organitzada i dins del marc dels aprenentatges que es duen a terme a l’aula és molt enriquidora pels alumnes i els permet conèixer en rigorós directe allò que estan aprenent.

Algunes de les característiques més importants de les sortides són les següents:

  • Són un aprenentatge vivencial, a través del qual els infants toquen, senten, oloren i viuen la naturalesa, les obres d’art o bé el barri. Així, aquest aprenentatge dins l’aula no significa el mateix, o és que podem portar l’olor d’un barri dins l’aula?
  • Permeten posar en pràctica els aprenentatges treballats a l’aula. Des dels valors com l’educació, passant pel respecte a les normes de trànsit, els infants es posen a prova tot demostrant com són de capaços d’anar pel món (o pel museu, o pel barri…).
  • El coneixement de l’entorn pot repercutir en el compromís de voler actuar-hi per tal de millorar-lo, canviar-lo o, simplement, respectar-lo. Quan els infants, des de ben petits, viuen l’entorn, aprenen a conviure-hi i, bàsicament, el respecten, fa que siguin més responsables del què ens envolta i que tinguin interès i se sentin compromesos a mantenir-ho. El mateix passa quan un infant està acostumat a saber estar en un museu o en d’altres llocs públics, que transferirà els aprenentatges i els durà a terme al llarg de la seva vida.
  • Permeten un desenvolupament global dels infants, ja que integren coneixements diversificats (l’aprenentatge de les parts d’una planta, mentre es conta quantes fulles té…) i no pas separats per àrees (ara toca matemàtiques, ara anglès, ara català…), com passa en algunes escoles.

Un cop vistes les virtuts que tenen les sortides escolars, i tot i que es podria anar ampliant i ampliant aquest llistat, m’agradaria convidar a totes les famílies a posar en pràctica les sortides amb els seus fills, ja que aquesta llista és perfectament extrapolable a les sortides que fan pares i fills i que, com les de l’escola, estan plenes d’aprenentatges, vivències i sentiments que no hauríem experimentat si estiguéssim a casa i tots connectats a algun aparell electrònic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.