Publicitat
Publicitat

Sortim, experimentem, aprenem, gaudim…

sortides educatives beneficisGairebé totes les escoles programen cada any sortides educatives, així com colònies. Arran de la crisi, molts centres han vist reduïda la partida destinada a aquest tema, o bé decideixen realitzar petites excursions als voltants o d’un cost molt reduït. Deixant de banda el tema econòmic, cal dir que una sortida ben organitzada i dins del marc dels aprenentatges que es duen a terme a l’aula és molt enriquidora pels alumnes i els permet conèixer en rigorós directe allò que estan aprenent.

Algunes de les característiques més importants de les sortides són les següents:

  • Són un aprenentatge vivencial, a través del qual els infants toquen, senten, oloren i viuen la naturalesa, les obres d’art o bé el barri. Així, aquest aprenentatge dins l’aula no significa el mateix, o és que podem portar l’olor d’un barri dins l’aula?
  • Permeten posar en pràctica els aprenentatges treballats a l’aula. Des dels valors com l’educació, passant pel respecte a les normes de trànsit, els infants es posen a prova tot demostrant com són de capaços d’anar pel món (o pel museu, o pel barri…).
  • El coneixement de l’entorn pot repercutir en el compromís de voler actuar-hi per tal de millorar-lo, canviar-lo o, simplement, respectar-lo. Quan els infants, des de ben petits, viuen l’entorn, aprenen a conviure-hi i, bàsicament, el respecten, fa que siguin més responsables del què ens envolta i que tinguin interès i se sentin compromesos a mantenir-ho. El mateix passa quan un infant està acostumat a saber estar en un museu o en d’altres llocs públics, que transferirà els aprenentatges i els durà a terme al llarg de la seva vida.
  • Permeten un desenvolupament global dels infants, ja que integren coneixements diversificats (l’aprenentatge de les parts d’una planta, mentre es conta quantes fulles té…) i no pas separats per àrees (ara toca matemàtiques, ara anglès, ara català…), com passa en algunes escoles.

Un cop vistes les virtuts que tenen les sortides escolars, i tot i que es podria anar ampliant i ampliant aquest llistat, m’agradaria convidar a totes les famílies a posar en pràctica les sortides amb els seus fills, ja que aquesta llista és perfectament extrapolable a les sortides que fan pares i fills i que, com les de l’escola, estan plenes d’aprenentatges, vivències i sentiments que no hauríem experimentat si estiguéssim a casa i tots connectats a algun aparell electrònic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.