Publicitat
Publicitat

Sabadell celebrarà un Sant Jordi de dos dies amb una quarantena d’activitats i 300 parades de llibres i roses El passeig de la Plaça Major i els Jardins de l'Espai Cultura Sabadell, principals punts de la festa

Sant Jordi a Sabadell 2016

La diada de Sant Jordi de l’any passat | (c) Petit Sabadell

La coincidència de Sant Jordi en diumenge farà que aquesta diada s’estengui, a Sabadell, durant tot el cap de setmana. Aquesta circumstància, juntament amb el trasllat del centre neuràlgic de la festa al passeig de la Plaça Major, són les principals novetats d’una jornada que la ciutat celebrarà amb una quarantena d’activitats i 299 parades de venda de llibres i roses i d’entitats, segons les xifres que ha donat a conèixer l’Ajuntament de Sabadell. “El dia de Sant Jordi condensa tots els valors que defineixen Sabadell: l’amor als altres, l’amor a la ciutat, la cultura i la ciutadania“, resumeix l’alcalde Juli Fernández. La majoria de les activitats es realitzaran al Centre, però la celebració arribarà a tota la ciutat gràcies a les parades ambulants i les activitats de les biblioteques municipals i de moltes entitats i associacions de veïns.

Al passeig de la Plaça Major, les parades de llibres i roses es muntaran ja des de dissabte, tot i que diumenge l’oferta es completarà amb la taula de signatura d’autors –per on hi passarà “una llarga llista d’escriptors, entre els quals una trentena de sabadellencs”, remarca la regidora de Cultura, Montserrat Chacon– i amb d’altres activitats en un intent de “recuperar l’ús d’un espai emblemàtic”, diu Fernández, tal i com ja s’havia fet fa uns anys. Mentrestant, la plaça del Mercat acollirà diumenge el tradicional mercat de brocanters que en aquesta ocasió dedicarà una especial atenció als llibres de segona ma. L’amfiteatre dels Jardins de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 serà l’altre pol de la jornada, amb parades i activitats durant tot el dia.

Paral·lelament, uns 400 comerços participen a la campanya  A l’abril cada paraula val per mil que impulsa el Centre de Normalització Lingüística i divulguen als seus aparadors l’origen curiós de paraules habituals. “Es tracta de vestir de llarg la ciutat aprofitant uns dies singulars en els quals no només es tracta de regalar cultura i amor sinó també de sortir a gaudir del comerç“, observa la regidora de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez. A Sabadell, com en d’altres ciutats catalanes, el proper diumenge és un dia festiu comercial escollit pels propis comerciants que, per tant, poden obrir amb normalitat.

Sant Jordi 2017 a Sabadell

Chacón, Fernández i Martínez presentant la diada | (c) Petit Sabadell

A més del passeig, a la planta baixa de l’Ajuntament (entrant per la plaça del Doctor Robert) es faran lectures públiques de Josafat, de Prudenci Bertrana, amb motiu dels 150 anys del seu naixement, i de poemes de Joan Fuster, Palau i Fabre i Màrius Torres . Les famílies podran participar en les activitats programades pel Museu d’Història, el Museu d’Art i les biblioteques municipals al mateix passeig, on també es traslladaran la tradicional actuació dels Castellers de Sabadell i la ballada de sardanes a càrrec de Sabadell Sardanista.  El Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont  i el Museu del Gas desenvoluparan jornades de portes obertes. Pel que fa als barris, hi haurà activitats a la plaça de la Creu de Barberà, al carrer de Sol i Padrís, al parc de Can Gambús, a la plaça del Treball (Gràcia) i al carrer del Caucàs (la Plana del Pintor).

Com els anys, la celebració de la diada de Sant Jordi arribarà també al Mercat Central. Per tercer any consecutiu, s’hi organitzarà una campanya de recollida d’aliments per al Rebost Solidari. A canvi de qualsevol donació d’aliments no peribles, com sucre, galetes, oli, tomàquet fregit o pasta, es regalarà una rosa. La finalitat és incrementar les reserves d’aliments que el Rebost recull de forma permanent. D’altra banda, l’Associació de Comerciants de Sol i Padrís organitzarà una activitat de dinamització comercial (entre les 8 del matí i les 4 de la tarda) en la qual s’han previst tallers infantils, de fang, de roses, de puntes de coixí, punts de llibres i imants de nevera; una fira d’intercanvi de llibres i d’altres articles; una exposició de dracs; xocolatada popular; fotocall per a nens i grans, contes i sardanes, entre d’altres. La festa de amb una sardinada popular oberta a tothom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.