Publicitat
Publicitat

Un total de 1.400 persones han participat a les jornades de plantació al Bosc de Can Deu

Jornades de Plantació al Bosc de Can Deu 02

Les jornades de plantació han tingut un caire eminentment familiar i intergeneracional | (c) Petit Sabadell

Les jornades de recuperació del bosc de Can Deu realitzades els diumenges 20 i 27 de gener i 14 i 21 de febrer han finalitzat amb un èxit rotund de participació, superant amb escreix les expectatives que s’havien fixat els seus organitzadors, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el BBVA. Cadascuna de les quatre jornades s’a dedicat a dels accessos principals al bosc, que per aquest motiu presenten un sòl més compactat en el qual la regeneració espontània és molt més difícil que a la resta de la finca. La superfície reforestada, sis hectàrees, s’ha repartit entre les quatre zones, de manera que a cada jornada s’ha treballat una hectàrea i mitja, aproximadament, amb un total de 5.000 plançons plantats de pi blanc, alzina i pi pinyer, entre d’altres espècies.

“Però el major èxit ha estat el gran nombre de persones que s’han interessat en participar-hi”, expliquen els impulsors de la iniciativa. La previsió inicial era comptar amb unes 150 persones per jornada, “però ja des del primer moment es va veure que aquest nombre quedaria notòriament superat pel gran interès i compromís de la ciutadania“. Per això es van doblar el nombre de places disponibles en funció dels plançons i el material disponibles i la capacitat organitzativa. A les persones inscrites prèviament, a més, s’han de sumar molta gent que es va afegir directament a les zones de treball, fins arribar a un càlcul de més de 1.400 persones participants.

Des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 es va convidar participar-hi a diverses entitats de la ciutat representatives del teixit social de la ciutat: associacions veïnals, entitats vinculades a la protecció i difusió del medi ambient, entitats cíviques i de caire social. Molts del participants han vingut mitjançant la col·laboració d’aquestes entitats, i “és de destacar el fet que totes quatre jornades han tingut un caire familiar i intergeneracional, amb avis, pares i fills treballant conjuntament“.

Ara toca cuidar els plançons

Jornades de Plantació al Bosc de Can Deu 01

S’han reforestat unes sis hectàrees amb 5.000 plançons | (c) Petit Sabadell

Però la reforestació del  bosc és molt més que el fet puntual de plantar. Des de l’endemà cal tenir cura dels plançons per afavorir al màxim la seva adaptació al nou entorn. És per això que estan programades actuacions de seguiment de la plantació amb reg de suport i desbrossada d’esbarzers, que es realitzaran l’últim diumenge de maig i els tres primers diumenges de juny d’enguany.

“És important que aquesta implicació i compromís de la ciutadania continuï durant els propers mesos, ja que l’èxit del creixement i evolució dels plançons dependrà en bona part de la bonança climatològica, però també del seguiment i manteniment que se’n faci”, expliquen des de la Fundació, els responsables de la qual demanen que la participació i compromís es mantingui en el temps, “ja que és un període molt important i delicat en aquest estat d’arrelament i creixement dels plançons”.

A més d’aquestes actuacions programades, n’hi haurà d’altres en funció de la climatologia. En aquest sentit, per exemple, ja s’han fet regs extraordinaris de manteniment al voltant de Sant Vicenç de Verders i a la zona de Vallehermoso, en aquest últim cas, amb la col·laboració dels veïns (dissabte 13 de febrer).

Des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el Grup BBVA, organitzadors de les jornades de recuperació del bosc de Can Deu, es fa una valoració molt positiva, tant pel que fa la participació i implicació de la ciutadania, com dels resultats de la feina feta, que s’aniran veient al llarg del temps.  Al projecte hi ha col·laborat també l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), els voluntaris de la qual han estat presents en les jornades de plantació proporcionant l’aigua per al reg d’establiment amb els seus vehicles i donant consells als participants.

Leave a Reply

Your email address will not be published.