Hola noies i nois! Com porteu el confinament? Quines preguntes, oi? Segur que ja esteu cansats de sentir que ara ens hem de cuidar més que mai: i això significa mantenir activtat intelectual, física i alimentar-se correctament i no d’aquella colla de marranades tant bones que ens tempten a les lleixes dels súpers. És per això que us proposo fer un substitut de les patates fregides: xirivies especiades, una recepta de la Sílvia Escorihuela d’elracosaludable.com.
La pastinaca sativa (s’assembla a les pastanagues, sí o no?) és una hortalissa que ja era utilitzada pels grecs i els romans. Fins i tot Leonardo da Vinci li atribuïa virtuts afrodisíaques, però amb l’arrribada de la patata d’Amèrica va perdre popularitat i va ser relegada a les sopes i caldos, ja que es bona per lluitar contra els refredats, la tos i els problemes respiratoris. Nuticionalment ens aporta un munt de beneficis i fins i tot supera a la pastanaga en alguns aspectes. Això sí la majoria de nutrients es troben a prop de la pell, per això no s’ha de pelar gaire, val més netejar-la amb un raspatllet. Som-hi!
Ingredients (per a dues persones)
- 2 xirivies grans
- 1 o 2 cullerades d’oli
- Sal en escates o sal marina
- 1/2 culleradeta de comí en pols
- 1/2 culleradeta de comí en gra
- 1/4 culleradeta de cúrcuma en pols
- 1/4 culleradeta de canyella en pols
- -un polsim de pebre negre mòlt
Elaboració
Preescalfem el forn a 220 graus. Netegem i rasquem la pell de les xirivies i les tallem a bastonets tant regulars com puguem perquè es coguin uniformement. Podeu demanar ajuda als germans grans o a algun adult. Els col·loquem damunt d’un paper de forn en una safata. Barregem les espècies en un bol i amanim la xirivia amb aquesta barreja. Aboquem l’oli pel damunt i l’escampem bé amb les mans (alerta que amb la cúrcuma us quedaran les mans de color groc) perquè la barreja d’espècies i l’oli impregnin els bastonets de xirivia per totes bandes. Els enfornem durant 25 minuts. Afegim una mica de sal en escates. I llestos. Bon profit!