Publicitat
Publicitat

Recepta de mar i muntanya estiuenc

xiitake farcits

Algú ha tingut la brillant idea de proposar com a tema d’aquest agost la combinació mar i muntanya, i m’han demanat que faci una recepta amb el mar i la muntanya com a protagonistas. La cuina catalana de sempre està plena d’exemples d’aquesta barreja que algú podria definir com a curiosa: pollastre amb escamarlants, mandonguilles amb sípia, calamars farcits de carn… Però totes aquestes receptes tenen en comú que volen temps i fer xup-xup. I a l’estiu potser  l’únic xup-xup que volem és el que podem fer als rius, llacs, piscines i al mar, oi?

Així que avui us proposo fer un mar i muntanya una mica especial: xiitake farcits de gambes.  Aquests bolets són originaris de l’est d’Àsia, on ja fa 2.000 anys que en consumeixen, i de fet són una de les fonts principals de proteína per a aquestes poblacions. I parlant de mar i muntanya, ja heu vist la selecció de llibres que la Isabel Roca us ha preparat a la seva secció Llegim? Són llibres que us faran descobrir un munt de coses sobre aquests entorns naturals. Així que es tracta d’alimentar la panxa i el cervell!

Vinga, som-hi amb la recepta!

Ingredients

  • Dues o tres unitats de xiitake grossets per persona. Són bolets de cultiu com els xampinyons i els podeu trobar en alguns mercats i segurament al congelador de la majoria de súpers.
  • Un paquet de gambes cuites i congelades.
  • Una o dues cebes
  • Dos o tres grans d’all
  • Una fulla de llorer
  • Formatge ratllat. El que més us agradi, però que fongui bé perquè l’utilitzarem per gratinar.
  • Oli, sal i pebre negre

Elaboració

Primer de tot preescalfem el forn a 180 graus. Netegem els xiitake amb un drap o paper de cuina humit. Com que són bolets de cultiu, acostumen a vendre’ns-els prou nets. Els tallem el peu i els posem cap per avall en una safata. Els amanim amb una mica de sal, un rajolí d’oli i un polssím de pebre i cap al forn durant uns deu minuts.

Metrestant fem un sofregit amb la ceba tallada com més petita millor. Quan canvïi de color hi afegim l’all i els peus dels xiitake tallats ben petits. Ho deixeim fent xup-xup amb la fulla de llorer, sal i pebre al gust. Al cap de vint minuts ja estarà llest i ja hi podem afegir les gambes tallades petitonetes.

Quan treiem els xiitake del forn, els farcim amb el nostre sofregit, vigilant no cremar-nos. Els posem el formatge ratllat al damunt i cap al forn amb el gratinador encès. Quan estiguin torradets ja els podem treure. I bon profit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.