Publicitat
Publicitat

Recepta per fer orxata casolana

Recepta orxata casolana

(c) etselquemenges.cat

Us agradaria aprendre a fer orxata casolana? Sí, ja ho sé que en podeu comprar a molts llocs, però fer-la a casa pot ser divertit, oi? L’ingredient principal de l’orxata és la xufa. Es tracta d’un tubercle, del qual se’n té constància des de fa vint-i-quatre segles! De fet, s’han trobat restes d’aquests fruits fossilitzats en tombes de faraons egipcis. A casa nostra la van portar els musulmans, i la llegenda diu (no puc certificar que sigui veritat) que Jaume I a la reconquesta de València va ser qui li va donar el nom actual a aquesta beguda: quan una noia n’hi va oferir, ell va exclamar “Això és or, xata!”.

El que és cert del tot és que es tracta d’una beguda molt saludable; contribueix al bon estat del nostre sistema immunitari, ens ajuda a lluitar contra alguns dels bacteris més comuns que provoquen diarrea o fins i tot salmonel·losi. I també serveix d’aliment per als bacteris que formen una flora intestinal sana. Al segle XVI alguns metges ja la receptaven per combatre  problemes estomacals i respiratoris.

Ingredients

  • 250g de xufa
  • 1 litre d’aigua envasada
  • 100g de sucre o edulcorant en pols
  • 1/2 branca de canyella

Elaboració

Renteu bé la xufa, fins que l’aigua deixi de sortir marró, i poseu-la en  remull el dia abans. Escorreu bé la xufa i tritureu-la amb la batedora de mà juntament amb la canyella i el sucre; hi ha qui afegeix el sucre just abans de beure-se’la. Afegiu la meitat de l’aigua i torneu a triturar. Afegiu-hi la resta de l’aigua, remeneu bé i coleu la beguda per un colador ben fi, premsant bé per tal d’extreure’n tot el suc. Va molt bé utilitzar dos coladors: primer un no tan fi i després un colador tan fi com sigui possible. I llestos, només caldrà deixar-la a la nevera fins al moment de servir. Bon profit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.