Recepta d’hamburguesa de cigrons

hamburguesa cigrons

(c) http://lacuinadelucia.blogspot.com.es

Em sabríeu dir el nom de tres llegums consumits a casa nostra? Segurament la majoria de nosaltres pensem en les mongetes, les llenties i els cigrons. Però n’hi ha més: les garrofes, els fesols i els pèsols, per exemple.

Us explico això perquè el 2016 és l’Any Internacional dels Llegums, Així ho va declarar l’Assemblea General de les Nacions Unides, que vol sensibilitzar-nos a tots plegats sobre els avantatges nutricionals d’aquests aliments.

Potser alguns pensareu que són avorrits, però el cert és que en podem menjar tant a l’hivern com a l’estiu i amb diferents combinacions. Avui us proposo fer hamburgueses de cigrons.

Ingredients

  • 400g de cigrons cuits
  • Ceba tendra o ceba confitada (per fer-la només caldrà tallar-la ben petita i sofregir-la molt a poc a poc en una paella o un cassó amb una mica d’oli, i un polsim de sal)
  • Pa ratllat
  • Herbes aromàtiques, si són fresques millor. Podeu utilitzar alfàbrega, julivert, coriandre, orenga…
  • Comí en pols
  • Pebre negre

Elaboració

Primer de tot, si els cigrons són de pot, cal esbandir-los sota l’aixeta ben esbandits. I amb una mica de paciència i una forquilla els anirem aixafant bé. Ara els afegirem la ceba. Tingueu en compte que si és crua, l’hamburguesa pot picar una miqueta. Tot seguit hi barrejarem el pa ratllat, que ens donarà consistència i farà que l’hamburguesa no se’ns desmunti.

I ara és el moment de les herbes aromàtiques. Hi podeu posar les que us vinguin més de gust. A banda d’afegir color i aroma també ens aniran bé per digerir els cigrons, que sovint resulten un pèl flatulents. Per això també us recomano afegir a la barreja una mica de comí en pols i de pebre negre. Un cop feta la massa, si la podeu deixar una estona a la nevera millor, serà més fàcil de treballar. Caldrà que ens embrutem les mans, que portarem ben netes, per fer petites boles que després anirem aixafant fins a aconseguir petites hamburgueses. I en una paella o planxa ben calenta amb una goteta d’oli, les courem banda i banda.

Per acompanyar-les podeu utilitzar panets d’hamburguesa, amb enciam, tomàquet, maionesa, mostassa quètxup…..Però jo prefereixo servir-les sense pa, acompanyades d’una salsa feta amb iogurt (si pot ser tipus grec millor, però sobretot que no sigui ensucrat!), fulles de menta, d’alfàbrega o de coriandre picadetes ben petites, i una miqueta de llimona, pebre negre i sal.

Bon profit i visca els llegums!

Leave a Reply

Your email address will not be published.