Publicitat
Publicitat

Recepta per fer una coca de Sant Joan boníssima!

Ingredients per fer una coca de Sant Joan boníssima per 4/6 persones

  • 250g de farina de força
  • 20g de llevat premsat
  • 75g de llet
  • 2 ous
  • La pell d’una llimona ratllada
  • 55g de mantega tova
  • 30g de sucre o bé 55g si sou molt llaminers
  • Un pessic de sal i sucre per decorar.
  • Opcional: 200g de fruites confitades (meló, taronja, cireres, meló, llimona….), 25g de pinyons, 30g d’ametlla filetejada, mitja copeta d’anís

Elaboració

Coca de Sant Joan Desfeu el llevat amb la llet una mica calenta. Afegiu-hi tres cullerades de farina i treballeu-ho fins a fer una massa llisa. Deixeu-ho reposar fins que dobli el volum.

Feu un volcà sobre un marbre o dins d’un bol amb la farina i poseu-hi, al centre, la mantega, els ous, el sucre, la sal i la ratlladura de llimona. Opcionalment també hi podeu ratllar una mica de clau d’espècia, o posar-hi un polsim o dos de canyella en pols o, fins i tot, ratllar-hi una mica de gingebre. A mi, particularment, és una combinació que m’agrada molt! Hi ha qui en aquest moment hi afegeix mitja copeta d’anís, que deixarà el gust, però del qual l’alcohol s’haurà evaporat durant la cocció.

Treballeu amb la mà o amb una forquilla els ingredients (jo prefereixo fer-ho amb la mà, així controlo millor que tot s’uneixi bé). Afegiu-hi la massa fermentada i continueu treballant-ho amb la farina fins obtenir una massa fina i compacta.

Estireu la massa sobre una placa de forn (si teniu paper de forn va molt millor a l’hora de treure’n la coca un cop cuita i embrutem menys la placa del forn) prèviament untada amb oli o mantega, donant-li un gruix d’un centímetre aproximadament i una forma ovalada. Per fer aquesta operació us anirà millor si us unteu les mans amb oli o mantega, d’aquesta manera no se us enganxarà la massa, que és força tova i mal·leable.

Pinteu-la amb rovell d’ou i ara és el moment de col·locar-hi les fruites confitades tallades a trossos. Deixeu-la reposar fins que dobli el volum. Aproximadament uns 20 minuts.

Si escolliu repartir pel damunt de la coca pinyons o ametlles filetejades, ara és el moment. Heu de tenir en compte que els pinyons es poden cremar fàcilment, perquè tenen un alt contingut de greix. Així doncs abans de col·locar-los al damunt de la coca, va bé mullar-los amb aigua i després eixugar-los amb un drap net o amb paper de cuina.

I ara, cap al forn a 180 graus uns 20 minuts!

Un cop freda, la coca es pot farcir de crema de cacau, de trufa, nata o crema pastissera…

Bon profit!!! Ah, i bones revetlles!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.