Publicitat
Publicitat

La Joventut de la Faràndula “reestrena” el musical ‘Ratatouille, el petit xef’ amb moltes novetats "Els espectadors que repeteixin trobaran canvis, però amb un idèntic resultat final", diu el director Albert Gorina

Ratatouille el petit xef març 2017 01

Una escena del muntatge | (c) Joventut de la Faràndula

El ratolí amant de la gastronomia que somia en convertir-se en un gran cuiner de fama internacional torna al Teatre La Faràndula. La Joventut de la Faràndula reposa aquest cap de setmana i el que ve el seu gran èxit de la temporada passada, Ratatouille, el petit xef, un espectacle que versiona la pel·lícula del mateix nom portant-la al terreny del musical, on els farandulers es mouen especialment bé. L’espectacle, dirigit per Albert Gorina i Magda Palau, es representarà en sis ocasions fins el 12 de març, incorporant les funcions matinals de diumenge (12h del migdia) a les representacions habituals, els dissabtes i diumenges a la tarda (18h). El repartiment l’encapçalen Lua Amat, com a Remy, la rata protagonista; Eric Alés com a Linguini, l’aprenent de cuina; Alba Garcia com a Colette, subxef de can Gusteave i compta amb la novetat de Joan Baptista Torrella que debuta a la companyia per donar vida al crític gastronòmic Ego.

Ratatouille va ser un autèntic èxit el curs passat, aconseguint gairebé 5.000 espectadors en sis funcions. Malgrat això, els responsables de l’obra no es conformen i han realitzat tants canvis de cara a aquesta nova tanda de representacions que Albert Gorina parla d’una autèntica “reestrena” més que d’una simple reposició. “Hem agafat el projecte, hem remodelat algunes coses, hem afegit un tema musical, hem reorientat algun personatge i hem pulit molts detalls que al seu moment, amb tot el tràfec de l’estrena, no vam poder atendre de forma que els espectadors que repeteixin hi trobaran moltes coses noves“, explica el director.

En format de musical, amb una dotzena de temes composats per Keco Pujol, el muntatge explica la història de Remy, una rata apassionada de la cuina que vol convertir-se en una gran xef. Tot i tenir l’oposició de la seva família i la dificultat evident que una animal es posi davant els fogons, Remy té la gran sort de trobar-se amb en Linguini, un jove rentaplats, amb el qual s’aliaran per complir els seus respectius somnis.  La història és prou coneguda per la pel·lícula homònima de Pixar (2007) però, òbviament, en el seu trasllat a l’escenari ha experimentat una considerable transformació. “Si volguéssim fer una còpia de la pel·li seria un fracàs total perquè estem en un llenguatge diferent. Nosaltres proposem una nova versió, que el public entén perquè sap fer el aquest traspàs del cinema al teatre”, diu Gorina.

Ratatouille el petit xef març 2017 02

Les rates protagonistes | (c) Joventut de la Faràndula

Muntatges amb missatge

Un dels reptes d’aquesta adaptació ha estat trobar la manera de reflectir, damunt l’escenari, la forma com Remy fa que Linguini es posi a cuinar. A la pel·lícula, la rata s’amaga dins del barret del rentaplats i el ‘teledirigeix’ estirant-li els cabells. “És evident que en teatre això no és possible, però un cop trobes una fórmula similar, la resta surt sola perquè del que es tracta és de narrar una història“, explica l’artífex del muntatge, en el qual hi intervenen 55 actors i actrius d’entre 6 i 55 anys, la majoria dels quals sorgits tant de la pròpia Joventut de la Faràndula com del seu Taller de Teatre Infantil i la seva Aula Jove.

Ratatouille proposa als espectadors una estona divertida, però vol anar més enllà, seguint l’estil que el tàndem integrat per Albert Gorina i Magda Palau ha practicat ja en d’altres muntatges com Els tres porquets o Charlie i la fantàstica fàbrica de xocolata, tots dos estrenats al Teatre Sant Vicenç. “Volem explicar una història que vagi més enllà de la història, és a dir, que a més d’un moment de diversió fomenti alguns valors”, argumenta el director. En aquest sentit, el muntatge faranduler vol ser una crida a perseguir els propis somnis: “Volem dir-li a la gent “Lluita pel que vols! perquè no se sap mai on està el talent i si lluites i treballes pots aconseguir el que vulguis“.

“Això fa que el públic s’emocioni i empatitzi més amb el que passa a l’escenari de forma que ningú surt de Ratatouille indiferent. Lògicament, els més petits gaudeixen principalment, però els més grans surten remoguts i aquest és el nostre objectiu”, observa Gorina. De moment, l’exitós equip que forma amb Palau té moltes idees al cap però cap que es preconfiguri com el proper projecte. És per això que tampoc no saben si el seu futur passa per continuar a la Joventut de la Faràndula o tornar al Teatre Sant Vicenç, “dues cases que tenen la seva idiosincràsia” i amb les quals “hi ha molt bon rotllo”. “Nosaltres volem fer teatre i, al cap i a la fi, això és el més important, molt per sobre d’on fer-ho”, conclou Albert Gorina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.