LaSala Teatre programa una vintena d’espectacles en una nova temporada “atípica, però imprescindible” L'equipament sabadellenc aproparà les funcions escolars als centres docents amb espectacles itinerants

programació LaSala

L’obra ‘Camí a l’escola’ serà l’encarregada d’obrir la temporada | CEDIDA

MARC SABATER | LaSala Teatre torna a l’activitat després de l’aturada que ha suposat, aquests últims mesos, la pandèmia per covid-19. Aquest centre de creació, producció i difusió d’espectacles per a tots els públics amb seu a Sabadell i que irradia la seva activitat a escala nacional i internacional, obrirà a finals d’octubre una temporada que, òbviament, “serà atípica” però que també es considera “més necessària que mai” per tornar a muscular el sector cultural, segons Eulàlia Ribera, la seva directora. Fins al juny del 2021, l’equipament oferirà una vintena d’espectacles tant a les famílies com a les escoles. La temporada no només és especial per les circumstàncies sanitàries. També ho és perquè LaSala celebrarà, la propera primavera, el quinzè aniversari de la seva creació.

El gran canvi provocat pel covid-19 afecta les funcions escolars, un dels productes estrella de LaSala. Aquestes representacions, que habitualment s’iniciaven paral·lelament al curs, començaran aquest cop el mes de gener i no es portaran a terme al teatre de la ronda Roureda sinó que s’acostaran als centres docents per tal d’evitar el desplaçament dels alumnes. En alguns casos s’aprofitaran equipaments propers (de forma que els nens i nenes puguin arribar-hi caminant) i en d’altres fins i tot es portaran a terme dins de les escoles.  Les inscripcions per a aquests espectacles ja estan obertes. No estan al nivell habitual però els responsables de LaSala confien que es recuperaran un cop les escoles hagin ‘estabilitzat’ la tornada a les aules. En qualsevol cas, la bona notícia és que s’han detectat, entre els docents, “ganes de poder oferir espectacles en directe als alumnes”.

Espectacles recuperats

La temporada per a tots els públics inclourà molts dels espectacles programats en la segona part de la temporada passada i que es van cancel·lar degut al confinament. Començarà el 25 d’octubre amb Camí a l’escola, una proposta de la companyia Campi qui Pugui inspirada en el popular documental Sur le chemin de l’école, de Pascal Plisson.  La cartellera inclourà també l’estrena del nou espectacle dels sabadellencs Samfaina de Colors, Andròmines, i títols com Jojo, d’Ytuquepintas; L’aventura d’avorrir-se, de l’Estaquirot Teatre; o Adéu Peter Pan de Festuc Teatre. També passaran per Sabadell Mozartland, de la Companyia del Príncep Totilau); Terra, de Silver Drops; Marúnica, de Roberto G. Alonso i La faula de l’esquirol, el darrer i nou espectacle de La Baldufa.

Pràcticament tots aquests espectacles es podran veure a partir del mes de gener. Abans, el proper mes de novembre, LaSala acollirà les funcions del Festival El Més Petit, el festival d’arts escèniques per a la primera infància (0-5 anys), que organitza el propi equipament i que s’estén a més d’una desena de teatres de Catalunya i el País Valencià. “El Més Petit es farà sí o sí“, diu Ribera que avança que l’edició d’aquest any tindrà una vessant digital titulada El Petit als Núvols, amb propostes artístiques creades especialment per a aquest format i d’altres activitats online.

En totes les sessions, naturalment, s’aplicaran les mesures de seguretat sanitària previstes, com la utilització de gel hidroalcohòlic o la reducció de l’aforament. En aquest carrer cas, la reducció es mantindrà durant tota la temporada per garantir la distància de seguretat entre unitats familiars independentment dels percentatges d’aforament que s’estableixin en cada moment.

Creació i producció d’espectacles

En la seva vessant com a centre de creació i producció d’espectacles familiars –únic a Catalunya– LaSala continuarà acollint residències de companyies i artistes que vénen a Sabadell a crear els seus espectacles, assajar-los, experimentar o fer recerca. I, en aquest sentit, la tasca que es realitza des del nord de la ciutat es veurà impulsada amb la participació a dos projectes europeus: un liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per aprofundir en el binomi art-emocions i un altre, liderat des de França, per comprovar com les arts ajuden a cohesionar comunitats. Aquest darrer es realitzarà al districte 3, on està ubicada LaSala, i implicarà entitats de la zona. L’equipament sabadellenc treballarà aquests projectes amb partners de Noruega, Itàlia, Holanda i Escòcia.

“Ara ja sabem que la cultura és essencial i, per tant, cal reobrir les portes i tornar a l’activitat”, conclou Eulàlia Ribera al mateix temps que reclama que la declaració de la cultura com a bé essencial, aprovada la setmana passada pel Govern, “es vegi reflectida tan en el pressupost municipal com en els pressupostos nacionals i estatals“. A l’espera de si aquesta possibilitat es concreta, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa, defineix LaSala com “un projecte de país” i remarca que, per la ciutat, “és un luxe tenir un equipament com aquest”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.