Publicitat
Publicitat

El Programa Lecxit busca voluntaris per fomentar la lectura entre els nens i nenes de Sabadell

Programa Lecxit Sabadell

L’espai infantil d’una biblioteca municipal | (c) Ajuntament de Sabadell

Una cinquantena de nens i nenes d’entre 9 i 10 anys que cursen quart de Primària a diferents escoles de la ciutat es beneficiaran  aquest curs de la segona edició del Programa Lecxit, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i la Fundació Jaume Bofill per millorar la comprensió lectora dels infants. Coincidint amb la tornada a l’escola, els organitzadors han fet una crida per trobar voluntaris que vulguin acompanyar als participants en la iniciativa en els seus progressos en el món de la lectura. Per ser voluntari no cal complir cap requisit especial, simplement “cal tenir-ne ganes i saber llegir el català”, explica l’Anna Baró, responsable local del programa. Els voluntaris dediquen una hora a la setmana a visitar amb el noi o noia una de les biblioteques incloses al projecte. Allà, amb l’ajuda dels bibliotecaris, trien el material a llegir en funció dels interessos del nano i l’acompanyen mentre llegeix per donar-li suport, resoldre dubtes i ajudar-lo en el que calgui. Com a contraprestació, principalment, la satisfacció; tot i que també reben un certificat que acredita el seu voluntariat, se’ls dóna formació al llarg de tot el curs i, en el cas dels universitaris, hi ha convenis amb alguns centres per al reconeixement de crèdits. Si us voleu apuntar, podeu escriure un mail als organitzadors.

Aquest serà el segon any que el Programa Lecxit s’aplica a Sabadell. El curs passat se’n van beneficiar també una cinquantena de joves estudiants i es van registrar 55 voluntaris. El nombre de col·laboradors és superior perquè al llarg dels mesos hi ha persones que canvien de situació laboral o personal i no poden continuar. “Necessitem més voluntaris que nens i nenes perquè moltes vegades cal fer relleus i per això és bo tenir una borsa que ens permeti anar proveint la iniciativa”, argumenta Baró. Aquest any, el Lecxit es desenvoluparà a les biblioteques del Nord i del Sud de la ciutat, que ja van participar en la primera edició, i a les de Can Puiggener i La Serra (Torre-romeu), que s’afegeixen com a novetat. És, precisament, en aquest últim equipament on a hores d’ara fan falta més voluntaris.

Una peculiaritat sabadellenca

El Programa Lecxit, creat fa tres anys, es porta a terme a unes vint escoles de tot Catalunya. En el cas de Sabadell, però, s’hi afegeix la peculiaritat que la iniciativa, per bé que en coordinació amb les escoles, es desenvolupa a les biblioteques municipals i té caràcter extraescolar. “D’aquesta forma alineem els objectius dels centres docents i de les biblioteques i aprofitem tots els recursos d’aquests equipaments”, argumenta la coordinadora. L’Ajuntament, els Serveis Territorials d’Ensenyament i les direccions de les escoles es coordinen per tal que els tutors escullin els candidats a participar al projecte. Si les seves famílies hi estan d’acord, comencen a treballar. Per norma general, no es registren negatives familiars. A més, els participants passen una prova de comprensió lectora a principi i a final de curs, de forma que es pugui analitzar la seva evolució. I mentre duren les sessions de lectura, els tutors i els voluntaris estan en contacte per anar fent-ne un seguiment.

L’objectiu final és que els petits i petites adquireixin el gust per la lectura. D’aquesta forma, millora ostensiblement la seva comprensió lectora i, de retruc, incrementen totes les seves competències en matemàtiques, ciències… “No busquem res més que aconseguir que s’ho passin bé llegint i si aconseguim això, automàticament té efectes en tot el procés educatiu”, conclou Anna Baró. El perfil dels voluntaris és molt variat. En general hi ha més dones que homes i abunden els jubilats (en molts casos mestres que han acabat la seva trajectòria laboral) i els estudiants universitaris de Pedagogia i Humanitats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.