Publicitat
Publicitat

Joaquim Bellmunt guanya el Premi Alumni de l’Escola Pia de Sabadell en reconeixement a la seva trajectòria professional El centre crea un guardó per destacar exalumnes que serveixin d'exemple per als estudiants actuals

premi alumni

Cerimònia d’entrega del Premi Alumni, al mig, Joaquim Bellmunt al costat de l’alcalde Juli Fernández | (c) Escola Pia Sabadell

L’Escola Pia de Sabadell ha creat el Premi Alumni, “un guardó que reconeix la trajectòria professional d’exalumnes de l’escola i que també serveix de mirall per als actuals estudiants” afirma el director del centre, Jordi Fontoba. El guanyador de la primera edició del premi, que es va lliurar en una cerimònia dijous passat a l’església de Sant Agustí, ha estat el doctor Joaquim Bellmunt, antic escolapi, investigador, professor, metge i un dels principals referents mundials en recerca i tractament de càncers del sistema genitourinari.  El guardó no té valor econòmic ja que del que es tracta és de distingir “persones que han passat per Can Colapi i han destacat pels seus mèrits en el camp professional, acadèmic, laboral o personal”.

Joaquim Bellmunt va néixer i criar-se a Sabadell. Després de fer el BUP i el COU als Escolapis, estudia medicina i s’especialitza en oncologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on va redactar la seva tesi sobre immunitat i càncer i va treballar-hi durant vint anys. Més tard va continuar dirigint la secció de tumors del sistema genitourinari de l’Hospital del Mar. Ha rebut nombrosos premis i és un referent internacional per a les guies de tractament del càncer de pròstata, ronyó i bufeta. Des del 2013 és professor associat de Harvard i des de novembre de 2016 és director científic del Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), un dels principals centres de recerca de Catalunya. En definitiva, un currículum vitae de 63 pàgines i referències a més de 400 articles indexats, l’han fet mereixedor del Premi Alumni per la seva implicació i vocació en la seva tasca de metge.

La idea de crear el Premi va néixer a l’AMPA de l’Escola. “La gènesi de la idea era premiar al professor de l’any, però això podia donar-nos molts mals de ventre, perquè els nens podrien acabar reconeixent als professors que són més simpàtics enlloc dels més bons i menys divertits”, explica el director. “Per això, vam decidir reconèixer la trajectòria d’algun alumne –ja estigui viu o a títol pòstum– que hagi passat per l’escola i serveixi d’exemple als alumnes”. Un com decidit el caire del guardó, es va convocar a tota la comunitat educativa a involucrar-se en un procés participatiu on cadascú podia proposar candidats.

Un procés participatiu que ha rebut més d’un centenar de butlletes amb propostes i ha comptat amb la implicació de “mestres, famílies, personal administratiu i alumnes amb “propostes bastant repartides”. “Hi ha hagut molta varietat i hi ha famílies que han presentat fins a quatre candidatures”,  indica Fontoba, ja que una norma de procés era que no hi havia límit en el número d’idees a presentar. Un jurat format per tres docents de l’escola, dos professors i una persona d’administració  i serveis, van escollir els finalistes.

De les 70 candidatures vàlides el jurat va seleccionar els 32 finalistes. “Vam desestimar totes aquelles persones que encara treballen a l’escola, o altres candidatures que neixen de la bona fe dels nens i nenes de Primària, que proposaven personatges per la seva simpatia”, explica el director dels Escolapis. Més de 200 persones van participar en la cerimònia de dijous passat, en la quals s’hi van presentar gairebé tots els finalistes. “La meitat van venir personalment mentre que alguns que viuen a l’estranger van enviar representants i també van venir els hereus dels seleccionats a títol pòstum”, explica Fontoba.

  1. Una bona iniciativa i millor exemple als alumnes.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.