Publicitat
Publicitat

Les escoles bressol públiques de Sabadell ofereixen 640 places per al proper curs

EscolesBressolForumFB

Una classe d’una escola bressol | Cedida

Les escoles bressol municipals ofereixen un total de 640 places per al curs que ve en el període de preiscripció que comença el dilluns 12 de maig de 2015 i que finalitzarà el dia 22 de maig. El procés no presenta novetats respecte l’any passat, de forma que, entre d’altres aspectes, les famílies continuaran aportant el mateix percentatge per finançar un servei que, actualment i després que la Generalitat no hagi inclòs l’educació preescolar en els seus darrers pressupostos, assumeix en solitari l’Ajuntament de Sabadell. “Les quotes de les escoles bressol municipals locals no augmentaran perquè tampoc ha augmentat l’índex de preus al consum (IPC), si més no estadísticament”, explica el regidor d’Educació, Ramon Burgués. Cada plaça en un d’aquests centres està valorada en 1.800 euros per curs. D’aquests, l’Ajuntament finança un 42 per cent, un  20 per cent l’aporta la Diputació de Barcelona –que subvenciona cada alumne amb 875 euros per curs– mentre que les famílies suporten el 38 per cent restant. “Cal tenir en compte, però, que els diners de la Diputació provenen son dels ajuntaments, motiu pel qual es pot considerar que el municipi aporta el 62 per cent del cost”, adverteix Burgués. El pressupost que l’Ajuntament per a aquest tema puja a 1,6 milions d’euros.

Tampoc experimentarà variacions la zonificació en la qual es basa l’adscripció de les places disponibles a les escoles bressol públiques. A la ciutat els onze centres d’aquestes característiques estan distribuïts en tres zones “molt àmplies” i que “generalment” no comporten els problemes de la zonificació d’Infantil i Primària. “Són equipaments vinculats als districtes i és difícil que una família no pugui accedir a una escola que té a l’altra banda del carrer només perquè no és de la seva zona”, exemplifica Burgués. Amb tot, de cara el curs que ve el departament d’Educació vol implantar en aquest nivell la possibilitat de poder optar a les escoles més properes encara que no siguin les que corresponen per zona, tal i com ja es fa en la preinscripció d’Infantil i Primària. “Alguna pares, certament, s’han queixat i l’any que ve aquesta mesura s’aplicarà també a l’ensenyament de Primera Infància tot i que no canviarà gaire les coses”, explica el regidor. De totes formes, aquesta és una decisió que haurà de prendre l’equip de govern que surti de les eleccions municipals del 24 de maig i el nou titular municipal d’Educació, que no serà Ramon Burgués perquè finalment no concorre als comicis.

Onze escoles bressol públiques

Dos nens en una escola bressol de l'Ajuntament de Sabadell | (c) Sabadell.cat

Dos nens en una escola bressol de l’Ajuntament | (c) Sabadell.cat

Sabadell té dotze escoles bressol públiques, de les quals onze són municipals (Andreu Castells, Arraona, Can Llong, Can Puiggener, Creu Alta, El Vapor Buxeda Nou, Espronceda, Joaquim Blume, Calvet d’Estrella, Joan Montllor i La Romànica) i una de la Generalitat (Llar d’Infants els Àngels). Per sol·licitar plaça cal presentar l’imprès que es pot trobar als centres o a les oficines de Sabadell Atenció Ciutadana (SAC) de l’Ajuntament. La petició també es pot fer en línia (fins a les 24:00h del dia 21 de maig). Aquest formulari es pot enviar telemàticament al centre demanat en primera opció, on s’ha d’anar a presentar la documentació corresponent abans de finalitzar el termini de preinscripció o bé es pot lliurar al centre demanat en primera opció o a les oficines de Sabadell Atenció Ciutadana amb tota la documentació pertinent. En el mateix imprès es pot demanar l’admissió a més d’un centre indicant l’ordre de preferència. S’ha de presentar una única sol·licitud per a tots els centres públics (de la Generalitat o municipals).

Per poder accedir a una plaça cal, en primer terme, complir unes condicions d’edat. En el cas de les escoles municipals, per accedir al grup de 0-1 any l’infant ha de tenir 16 setmanes l’1 de setembre de 2015; al grup d’1 a 2 anys tenen accés els infants nascuts el 2014; i al grup de 2 a 3 anys poden accedir els nens i nenes nascuts al 2013.

Quan en un determinat centre hi ha més sol·licituds que places s’estableix un ordre de prioritat d’accés basat en uns criteris com l’existència de germans o germanes matriculats al centre que s’ha sol·licitat o fills de treballadors del centre; la proximitat del domicili de l’alumne al centre docent o al lloc de treball dels pares; ser beneficiaris de l’ajut de la renda mínima d’inserció (PIRMI) i l’existència d’una discapacitat de l’alumne, dels pares i dels germans.

En cas d’empat també s’apliquen diversos criteris complementaris: família nombrosa o monoparental, malaltia crònica de l’alumne/a, renda de la unitat familiar i situació laboral dels progenitors. Si persisteix l’empat s’efectua un sorteig públic que determinarà l’ordenació de les sol·licituds i, per tant, la prioritat d’accés al centre desitjat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.