Publicitat
Publicitat

Un 15% dels infants vallesans viuen en situació de pobresa sense beques menjador que cobreixin tot el cost del servei Un estudi del Consell Comarcal del Vallès Occidental confirma la cronificació de la pobresa en algunes zones

pobresa infantil beques menjador

Un 20 per cent de les famílies sol·licitants de boques menjador no tenen cap ingrés | (c) CCVO

El Consell Comarcal del Vallès Occidental alerta que un 15 per cent dels infants de la comarca viuen en situació de pobresa i que els ajuts de menjador no cobreixen les necessitats bàsiques. El president del Consell, Ignasi Giménez, demana “treure el requisit de risc social per poder obtenir un ajut de menjador del 100 per cent i que si algú està per sota el llindar de la pobresa pugui rebre una beca d’aquest percentatge”. L’ens alarma que la jornada intensiva i l’eliminació dels menjadors dels instituts ha ocultat un problema greu: no s’està garantint la suficiència alimentaria als nens i nenes que arriben a l’ESO.

Les dades presentades aquesta setmana pel Consell Comarcal del Vallès Occidental posen sobre la taula una realitat preocupant sobre la pobresa infantil. Segons un estudi, es confirma que existeix una situació de cronificació de la pobresa, amb un 15 per cent de nens i nenes en edat escolar que viuen en aquesta circumstància per la problemàtica situació de les seves famílies. De fet, un 20per cent de les famílies sol·licitants de beca menjador el curs 2016-2017, no tenien cap ingrés. I encara una altra dada: la mitjana de les famílies sol·licitants tenen una renda de 7.400 euros anuals –molt per sota el llindar de la pobresa, que està situat als 13.070 euros anuals- i tot i així només un 12 per cent han rebut aquest any una beca per cobrir la totalitat del cost del menjador dels seus fills i filles.

Giménez ha explicat totes aquestes dades procedents de l’Informe sobre el Programa d’Ajuts Individuals de Menjador al Vallès Occidental aprofitant la jornada Pobresa en la infància. Situació i reptes al Vallès Occidental que s’ha celebrat aquesta setmana. “Veiem amb molta preocupació les dades que ens aporta aquest informe. Ens deixen sobre la taula aspectes molt preocupants sobre la suficiència alimentaria, l’atenció a la infància i la cronificació de la pobresa”, explica el també alcalde de Castellar. “Les dades confirmen que tenim una situació de cronificació de la pobresa, amb famílies amb unes rendes anuals molt baixes, i veiem amb preocupació que la pobresa es concentra en diferents zones de la comarca. Cal destacar que un 40% de les escoles tenen una taxa d’alumnes becats que supera el 15% i fins i tot, hi ha dotze escoles on aquesta taxa és superior al 40% i arriba en alguns casos al 65%”, afegeix.

Poques possibilitats

D’altra banda, l’estudi posa de manifest que les possibilitats de les famílies de rebre una beca de menjador del 100 per cent del cost són molt poques. És per això que el president del Consell Comarcal es marca el repte de treure el requisit de risc social per poder obtenir un ajut de menjador del 100% de forma que si algú està per sota el llindar de la pobresa pugui rebre una beca del 100%. “Ens estem trobant amb casuístiques que fan que una persona que no té cap ingrés no pugui accedir a la beca del total i hem de poder canviar aquesta situació”, argumenta.

L’Informe també posa de manifest la situació que es viu a l’Educació Secundària, on la jornada intensiva i la desaparició dels menjadors fa que les famílies que fins a 6è de Primària reben un ajut de menjador deixin de rebre’l quan el fill o filla fa 1r d’ESO. En aquest sentit Giménez apunta que “és un escàndol que hi hagi una jornada intensiva que fa les famílies perdin aquest ajut. La jornada intensiva ha fet ocultar un problema i s’acaba creant un gran forat entre la Primària i la Secundària i per això hem hagut d’intentar innovar des del món local, amb propostes com el Dinem Junts que posem en marxa ara a diferents instituts”.   

Leave a Reply

Your email address will not be published.