Publicitat
Publicitat

Onze nens sahrauís passen l’estiu a la ciutat en una nova edició del programa ‘Vacances en Pau’

nens sahrauis 2016 01

Els nois i noies, amb les famílies d’acollida i membres de l’Ajuntament | (c) Petit Sabadell

Un total d’onze nois i noies sahrauís d’entre 7 i 11 anys són aquests dies a Sabadell, acollits en famílies de la ciutat que participen al programa ‘Vacances en Pau’, una iniciativa de l’entitat Sabadell Acull Infants Sahrauís que vol proporcionar a aquests nanos la possibilitat d’un estiu allunyat de l’enquistat conflicte del Sàhara Occidental. Els participants procedeixen dels camps de refugiats d’aquest territori del nord del continent africà i durant la seva estada a la ciutat no només participaran en activitats lúdiques i trobades entre les famílies acollidores sinó que, a més, passaran una revisió mèdica –i un tractament si es dóna al cas– a la Corporació Sanitària Parc Taulí. “Aquest és un dels aspectes més importants del projecte”, explica Antonia Fargas, membre de la junta directiva de Sabadell Acull Infants Sahrauís.

Els nois i noies i els seus pares d’acollida han participat aquesta tarda en una recepció a l’Ajuntament de Sabadell, que durant tot el dia ha lluït la bandera del poble sahrauí “en honor d’aquests visitants”, segons l’alcalde Juli Fernández. Durant la trobada, que s’ha desenvolupat al Saló de Plens, Fargas ha recordat que la situació al Sàhara Occidental es fruit de “polítiques buides d’interessos humans que fan que molta gent no tingui els recursos necessaris per viure en dignitat”. “Aquests nens ens recorden que la situació del Poble Sahrauí està estancada”, ha afegit la membre de l’entitat organitzadora que ho ha exemplificat amb el silenci polític i sobretot mediàtic que envolta l’anomenat Mur Marroquí, una tanca de més de 2.700 quilòmetres per ‘defesar’ els territoris ocupats pel Marroc i evitar el retorn dels refugiats. “Aquest mur és el segon més gran del món, després de la Muralla Xinesa, està plagat de camps de mines i, en canvi, ningú en parla”, ha reivindicat Fargas, que també ha demanat que “Europa estigui a l’alçada de les circumstàncies” amb l’actual crisi de refugiats.

nens sahrauis 2016 02

Els nois, jugant amb els fotògrafs | (c) Petit Sabadell

Per la seva banda, l’alcalde Fernández ha aprofitat l’ocasió per denunciar la “doble moral” d’Espanya que opta per “la inactivitat” a l’hora de resoldre un conflicte del qual és part causant però, a la vegada, impulsa programes solidaris amb els afectats per la situació.

Sabadell i el Sàhara Occidental mantenen una estreta relació des de la 27 anys, quan l’aleshores alcalde Antoni Farrés va impulsar l’agermanament de la ciutat amb els camps de l’Argub. Aquest agermanament, renovat per unanimitat fa dos anys, emmarca tant el programa ‘Vacances en Pau’ com d’altres iniciatives, com la Casa per a Malalts Sahrauís, que acull persones del Sàhara afectades per malalties complexes i que poden tractar-se a l’Hospital Parc Taulí, o la Comissió Quirúrgica Sanitària, una expedició que es realitza regularment en la qual participa personal mèdic del complex sababadellenc i de l’Hospital General de Catalunya que es desplaça als camps de refugiats per prestar atenció mèdica i quirúrgica. Un nou capítol d’aquesta relació es viurà a finals d’aquest any, quan està previst que un grup de famílies de Sabadell es desplaci al Sàhara per ajudar en un hospital especialitzat en les víctimes de les mines antipersona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.