Publicitat
Publicitat

La tercera edició de la Nit de la Ciència de Sabadell recaptarà diners per crear un laboratori de ‘mini-òrgans’ al Parc Taulí La creació d'organoides permet millorar el diagnòstic i el tractament de malalties minoritàries, entre d'altres

Nit de la Ciència 2018 presentacio

La presentació de la Nit de la Ciència al Parc Taulí | (c) Petit Sabadell

Les persones que pateixen una malaltia minoritària –tot i que no hi ha dades oficials es calcula que al Vallès Occidental són unes 20.000– no només s’han d’enfrontar al desconeixement de què són objecte aquestes patologies de baixa prevalença sinó que sovint han d’esperar molt temps entre l’aparició dels primers símptomes, el diagnòstic i el corresponent tractament. A més, en moltes ocasions aquestes malalties presenten variants que no encaixen en els estàndards de forma que no es pot garantir l’efectivitat dels tractaments i, davant d’aquesta circumstància, les Administracions deneguen el finançament de la cura. Aquesta és una circumstància que es dóna prou freqüentment i que afecta, especialment, pacients pediàtrics perquè és en edats primerenques quan apareixen els primers indicis de malalties minoritàries.

La solució a aquest fet són els anomenats organoides o, com es coneixen popularment, mini òrgans. Són estructures cel·lulars tridimensionals ‘construïdes’ en un laboratori a partir de cèl·lules mare o cèl·lules adultes procedents del teixit de cada òrgan que s’organitzen entre sí i s’assemblen en arquitectura i funció als òrgans reals. Fins al moment s’han desenvolupat organoides d’intestí, pàncrees, pulmó, fetge, ronyó i cervell, que s’han confirmat com una eina molt prometedora en el camp de la biomedicina tant per les seves possibles aplicacions en la recerca personalitzada de fàrmacs com pel seu potencial per reduir la utilització d’animals d’experimentació. En d’altres paraules: els mini-òrgans permeten comprovar l’eficàcia dels nous fàrmacs de forma personalitzada i segura per als pacients i han esdevingut una revolució en el diagnòstic i tractament de les malalties minoritàries.

Aquests organoides seran els protagonistes de la tercera edició de La Nit de la Ciència i el Coneixement de Sabadell, una iniciativa de diferents entitats de la ciutat per tal de donar a conèixer el potencial local en matèria de recerca i investigació i demostrar el valor de la ciència en la vida de les persones. La Nit, que s’ha presentat avui, es portarà a terme el proper 12 d’abril (20h) a l’Auditori 3 de l’Espai Cultura Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i servirà per recaptar fons per tal que la Corporació Sanitària Parc Taulí, que ja és un centre de referència en matèria de malalties minoritàries, pugui crear un laboratori en el qual desenvolupar mini-òrgans i millorar el tractament dels pacients amb aquestes i d’altres patologies. La vetllada solidària combinarà la ciència amb la cultura i l’espectacle i, a més de lliurar diverses ajudes i beques promogudes pels organitzadors, també comptarà amb l’actuació del mentalista David Baró i de la Il·lús Teatre Ensemble, una formació vinculada al grup Il·lús Teatre i integrada per Marina Prades, Oriol Padrós i Jan Fité. Les localitats per a aquesta convocatòria ja es poden adquirir, online, a través de la plataforma Codetickets.

La Nit de la Ciència 2018 Montse Bosque

La doctora Montse Bosque, responsable del projecte dels miniòrgans | (c) PS

Més activitats
Durant tot el mes d’abril, a més, diverses entitats organitzaran actes, alguns dels quals adreçats al públic familiar, per tal de contribuir a la recollida de diners per finançar el projecte. Aquest any, per exemple, es farà una activitat d’orientació familiar organitzada per la Unió Excursionista de Sabadell (8 d’abril), un torneig de pàdel solidari al Club de Tennis Sabadell (15 d’abril) i tot un programa especial organitzat per les Biblioteques Municipals de Sabadell (BIMS) amb diferents activitats adreçades a infants, joves i adults, entre d’altres. El programa s’anirà actualitzant a la web de La Nit de la Ciència i, en el cas de les activitats familiars, a l’agenda del Petit Sabadell.

La Nit de la Ciència l’organitzen conjuntament la Fundació Bosch i Cardellach, la Corporació Sanitària Parc Taulí, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Olga Torres i l’Escola Superior de Disseny (ESDI). En l’acte de presentació de la tercera edició de la iniciativa, el president del Parc Taulí, Modesto Custodio, ha agraït a totes les entitats implicades “el seu compromís amb la recerca, la innovació i la docència en benefici de la societat”. “Volem continuar fent noves edicions de la Nit de la Ciència i que la ciutat s’impliqui”, ha conclòs. Per la seva banda, el vicedirector de la Fundació Bosch i Cardellach, Manel Sabés, ha felicitat a totes les entitats per la iniciativa: “Esperem que, a Sabadell, es consolidi un aplec de la ciència”, ha assenyalat.

El 12 d’abril, en el marc de La Nit de la Ciència, la Fundació Olga Torres lliurarà un cop més el premi al millor treball de divulgació sobre el càncer de colon per un import de 9.000 euros. “La divulgació és essencial”, ha manifestat Jordi Carbonell, president de l’entitat. La vicerrectora de la Comunicació i de Promoció de la UAB, Virgínia Luzón, ha destacat que “per la UAB és un honor participar un any més en la Nit de la Ciència” i ha anunciat que, en aquesta edició, a més d’atorgar beques, la universitat vallesana contribuirà amb uns vídeos creats pels alumnes del Grau de Comunicació Audiovisual. El cartell de la Nit de la Ciència l’ha elaborat l’ESDI. Georgina Bombardó, portaveu de l’escola, ha explicat que “el significat del cartell vol transmetre la importància de la investigació amb cèl·lules mare intentant plasmar la revolució dels mini-òrgans”. El regidor de TIC de l’Ajuntament de Sabadell, Miquel Soler, ha assenyalat que la iniciativa, “permet posar la ciutat en el marc de les notícies positives“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.