Publicitat
Publicitat

Alguns consells d’urgència per unes bones (i enllaçades) festes

families enllaçades nadal

(c) https://www.psychologies.co.uk/untraditional-family-christmas

Queda poc menys d’una setmana per l’inici de la voràgine nadalenca i alguns ja portem dies planificant amb cura l’organització d’aquestes dates, fent equilibris i rectificacions a l’agenda per tal que tothom pugui gaudir el màxim de temps possible d’aquells que estima.

Mames, papes, mamus, papus, fills i filles, germans naturals i afins, avis, àvies de tot tipus, tiets i tietes, cosins i cosines, o fins i tot veïns, durant les festes de Nadal necessitem d’una logística encara més acurada que la que hem de posar en pràctica en altres èpoques de vacances. Per sort, no hi ha una sola data assenyalada i a les famílies enllaçades no els falta imaginació així que, els quatre consells que avui apuntem, els semblaran bufar i fer ampolles!

El primer que ens cal per a passar un bon Nadal és bàsic, és el que cal sempre a les famílies enllaçades: diàleg i bona comunicació. Per festes, per vacances i per quan sigui, el diàleg amb l’altra família dels nostres fills (amb l’altre pare/mare i la seva parella) és fonamental per tal que les coses rutllin i, per Nadal més que mai, cal posar-se d’acord en com celebrar les dates assenyalades, en els regals que es considera pertinent oferir, i en tot un seguit de coses que, sense una bona entesa, només aconseguirien amargar-nos, a tots plegats, uns dies que han de ser per passar-ho bé amb la família i els amics.

Després del consell zero, tres consells seguits: Planificació, planificació, planificació. Molta planificació. En una situació ideal, les festes s’han de planificar conjuntament amb les exparelles i les seves noves parelles per tal que els fills de tots plegats puguin passar moments amb les seves dues famílies i amb tots els seus membres (és important, doncs, poder coordinar-se també amb les exparelles de les noves parelles dels nostres ex –quin embolic!- per tal que els nostres fills puguin passar estones de celebració amb els seus germans afins i fins i tot estones amb les dues famílies alhora!).

Com que és evident que es tracta d’una situació complexa (més complexa com més famílies enllaçades entren a l’equació) i no sempre fàcil de gestionar aquests dies, entra en joc el següent dels consells: Imaginació. Moltíssima imaginació, més encara que planificació.

Si amb la Nit de Nadal, el dia de Nadal, Sant Esteve, la nit de Cap d’Any, el Ninou (1 de gener), la Nit de Reis i el dia de Reis, ens hem quedat curts de dies per trobar-nos amb la família, reservem-nos el dia 30 de desembre per buscar la Dona de les Orelles amb els més petits de casa, esmorzem plegats el dia 31 tot buscant l’Home dels Nassos, o preparem una tarda d’entremaliadures el dia dels Sant Innocents (28 de desembre). Qualsevol dia i qualsevol excusa són bons per celebrar aquestes festes amb la canalla i aprofitar les diferents activitats que es fan arreu: pessebres vivents, fires de Santa Llúcia, representacions dels Pastorets

Fem el que fem –últim consell- hem de pensar en els més petits de casa. Aquests dies són especialment màgics per a ells, però també els poden resultar especialment durs si fa poc que es troben en la nova situació (si fa poc que tenen un pare o una mare afí, si han tingut nous germans, si encara no acaben d’estar acostumats a tenir dues famílies enllaçades…). Mostrar-los com els pares ens posen d’acord, explicar-los com passaran les festes i fer-los sentir que amb la nova situació hi tenen més a guanyar del que els pugui semblar és, sens dubte, el millor regal que podem fer-los (i que podem fer-nos també a nosaltres mateixos)!

Bones (i enllaçades) festes a tots!

Leave a Reply

Your email address will not be published.