Publicitat
Publicitat

Samfaina de Colors ensenya als nens a combatre les pors amb ‘Els tres porquets es caguen de por’ a LaSala Teatre La companyia sabadellenca integrada per Xavi Múrcia i Mirna Vilasis porta a Sabadell el seu darrer muntatge

els tres porquets es caguen de por samfaina de colors

Els Samfaina de Colors a l’escenari de LaSala Miguel Hernández | (c) Petit Sabadell

MARTA SABATÉ

La companyia sabadellenca Samfaina de Colors presenta aquest cap de setmana a LaSala Teatre (diumenge a les 17.30h) la seva última obra de teatre Els tres porquets es caguen de por, un espectacle musical de titelles dirigit a famílies amb nens i nenes de 2 a 5 anys que fa pedagogia sobre les principals pors infantils a partir del conte clàssic Els tres porquets. L’espectacle parteix del final de la història, quan el llop ha fugit de la casa dels tres porquets amb la cua escaldada, però els tres germans segueixen tenint por. Amb l’humor, la música i l’ajuda de tot el públic aconseguiran bufar fins fer marxar la por.

Els sabadellencs Mirna Vilasís i Xavi Múrcia formen els Samfaina de Colors. Són dos músics que porten molts anys de trajectòria produint en el camp dels espectacles infantils. “Feia temps que teníem ganes de tractar el tema de les pors infantils, amb respecte, volíem que hi hagués molta complicitat entre els personatges perquè els nens s’hi poguessin identificar”, explica Vilasís. Quan van tenir les cançons, van pensar quins personatges podrien protagonitzar l’obra. “els tres porquets eren perfectes per explicar aquesta història”, argumenta. Així és com va sorgir la idea de tractar les pors seguint aquesta narració tant coneguda.

“Cada porquet té una por diferent, por a la foscor, a la soledat, o als animals, en aquest cas als gossos. Són pors subjectives perquè no maten a ningú, però també hi ha una por objectiva: el llop”, expliquen els protagonistes de l’espectacle, que afegeixen que “aquesta és la única amenaça real que pot fer-los mal de veritat”. Un amic psicòleg dels Samfaina de Colors els va ensenyar que les pors es podien treure bufant, “per això, cada vegada que els porquets parlen de les seves pors subjectives, omplim l’escenari de fum, per representar la foscor, i quan bufem entre tots, la por escampa la boira“.

“Travessar les pors”

Totes les pors són difícils de treure de forma que els artífexs del muntatge són conscients que no es pot dir a ningú “‘no tinguis por d’aquesta tonteria’, perquè aquella persona s’està cagant de por”, explica la Mirna. El missatge que llança aquesta obra als infants més petits és que es poden “travessar aquestes pors”, perquè “quan ens fem grans, costa moltíssim més superar-les”a. Una pedagogia que també aconsegueix atrapar al públic adult com els mestres, mares, pares, i avis que acompanyen als nens. “Molts pares i mestres venen a dir-nos que hi ha agradat tant com els nens, o que els hi ha anat molt bé l’espectacle per treballar el tema de les pors a l’escola”, comenta.

Les cançons posen l’accent a l’espectacle. “Nosaltres som músics i fem música per a tots els públics”, explica Múrcia, amb melodies dolces i lletres evocadores. “Les reaccions dels nens són molt diverses i bones, les músiques són molt animades i hi ha un poder, una màgia en la música, de la que ens n’aprofitem una mica”, apunta Vilasís. Al treballar dins de l’àmbit escolar, els Samfaina s’exigeixen que els seus espectacles tinguin un component pedagògic i que els infants s’hi puguin identificar. Amb Els tres porquets es caguen de por, la seva última obra, triomfen allà on van.

Gairebé 1.500 preescolars de 2 a 5 anys han vist Els tres porquets es caguen de por aquesta setmana a LaSala Miguel Hernández, on divuit centres escolars i preescolars de Sabadell han portat les criatures al teatre per veure-la. “Avui teníem més de 300 nens de p3 p4 i p5 i quan els veus arribar tant petits, penses, ¡Ai deu meu!, però es porten molt bé!”, deien dimecres passat. Després de molts anys treballant amb el públic infantil, Mirna Vilasis i Xavi Múrcia estan molt contents perquè l’espectacle està “rebentant els teatres”

Leave a Reply

Your email address will not be published.