LaSala Teatre ‘desborda’ la seva programació amb multitud d’activitats per afegir valor als vint espectacles previstos Conferències, exposicions i tallers complementaran la temporada d'aquest centre dedicat a l'escena familiar

LaSala Teatre Temporada 18/19 01

Els implicats en la programació de LaSala durant l’acte de presentació de la temporada | (c) Petit Sabadell

MARC SABATER

“Veure que a Sabadell hi ha un projecte com LaSala Teatre, que no existeix enlloc més d’Espanya, és un autèntic orgull. Esteu fent coses que ningú s’atreveix a posar en pràctica i que, als artistes, ens fan sentir que no estem sols malgrat pertànyer a un sector [l’escena familiar] completament deixat de la mà de Déu. A Sabadell teniu una cosa que té un valor brutal!“. Dani Carreras, membre del grup Xirriquiteula Teatre, resumeix d’aquesta manera la programació que LaSala desenvoluparà aquesta temporada 2018/19.  I no n’hi ha per menys: l’únic equipament dedicat en exclusiva a la producció, exhibició i divulgació d’espectacles infantils i familiars –un equipament que té la seva seu a la ronda Roureda, al nord de Sabadell– no només programarà una vintena d’espectacles per a famílies i escoles sinó que, a més, es convertirà en un autèntic centre cultural estirant el fil de la seva programació amb xerrades, tallers de formació i activitats paral·leles relacionades amb els títols previstos i en col·laboració amb moltes entitats artístiques i socials. “Es tracta d’anar més enllà de la simple exhibició i de proposar temes de debat i aprenentatge a les famílies a partir de la nostra programació”, sintetitza Eulàlia Ribera, directora de LaSala Teatre.

La programació arrancarà aquest proper diumenge 30 de setembre amb l’espectacle Des d’Arquímedes a Einstein, protagonitzat pel televisiu científic i showman Dani Jiménez. El també presentador del programa Dinàmiks del Club Súper 3 donarà el tret de sortida a un cartell que proposa espectacles de to contemporani per a espectadors de 0 a 14 anys i les seves famílies. La temporada s’ha agrupat en tres recorreguts, els muntatges per a infants de 0 a 5 anys (majoritàriament agrupats a la nova edició del Festival El Més Petit de Tots que tindrà lloc del 10 al 25 de novembre a Sabadell i a una desena de ciutats catalanes més), els destinats als nois i noies de 2 a 8 anys i les propostes per a espectadors a partir de 8 anys que, de fet, es poden considerar per a tots els públics. En aquesta última franja es mantindrà l’horari especial aplicat la temporada passada, els dissabtes a les 20.00, per diferenciar aquestes funcions de les associades al públic més infantil (diumenges a la tarda) i mirar així de mantenir l’hàbit d’anar al teatre a partir dels 8 anys, quan sembla que la cosa fluixeja. “Fem aquestes funcions en un horari ‘de grans’ i d’aquesta forma facilitem que les famílies puguin, per exemple, complementar la funció anant a sopar”, remarca Ribera.

Entre els espectacles que vindran a LaSala aquest curs destaquen, entra d’altres, Laika, de Xirriquiteula Teatre, que s’acaba d’estrenar però ja ha aconseguit alguns premis i està emparaulant gires internacionals; El rei de casa, de Farres Brothers; Amigoo de Mumusic Circus; o Molsa, de Thomas Noone Dance, que aborda el tema dels refugiats. També tornaran, a petició del públic, el Little Night, dels sabadellencs Imaginart; i Acaba’t la sopa, una producció de l’Obra Social La Caixa.

LaSala Teatre Temporada 18/19 02

La presentació de la temporada, a l’escenari de LaSala | (c) Petit Sabadell

L’Orquestra Simfònica del Vallès passarà per la programació amb Un instrument anomenat orquestra (només per a escoles) i tampoc faltarà un valor segur, Dàmaris Gelabert, que oferirà un nou concert a La Faràndula. Un moment especial de la programació arribarà a principis de febrer amb la reestrena de Bestiari, el muntatge sobre el poemari homònim de Joan Oliver, que L’Estenedor Teatre va produir per encàrrec de LaSala el 1999 i amb el qual es commemoraran els 120 anys del naixement de l’escriptor i poeta sabadellenc. Com és habitual, tots els títols de la temporada es representaran en funcions familiars però també en funcions escolars. De moment, 12.000 alumnes de les escoles de Sabadell i el Vallès ja han reservat la seva entrada per a aquestes representacions.

Valor afegit

Aquesta cartellera es complementarà amb multitud de propostes de valor afegit en la línia d’estirar el fil i trencar les fronteres de la simple exhibició. Alguns espectacles es complementaran amb xerrades gratuïtes i obertes a tothom de temàtiques relacionades amb l’argument de l’obra. En aquest cas, totes les xerrades es faran a l’auditori de la Biblioteca Vapor Badoa al Centre. Aprofitant la representació de Laika es farà, per exemple, una xerrada titulada Vull una mascota! (27 de setembre, 19.00). Vinculada a l’espectacle El rei de casa es farà una xerrada sobre la gelosia (10 de gener de 2019, 19.00) i el mateix amb Euria, que tindrà la seva rèplica amb una conferència sobre el dol i els infants organitzada per la Creu Roja Sabadell a càrrec d’Artur Roman, un psicòleg del Parc Taulí especialitzat en el tractament dels efectes de catàstrofes sobre els infants.  En relació a l’espectacle En Jan Totlifan es farà una xerrada sobre l’autonomia dels més petits.

Però això no és tot. La vinculació de LaSala amb les entitats de Sabadell i amb el sector es materialitzarà també amb exposicions, amb una jornada de portes obertes aprofitant el Dia Mundial del Teatre, amb els textos del programa (que han escrit els crítics de la plataforma recomana.cat), amb la participació de l’equipament al programa Apropa Cultura o amb la recomanació de llibres relacionats amb cada espectacle a càrrec del Flic Festival, el festival de literatura infantil i juvenil de Barcelona. “LaSala és un exemple de treball en equip, mirada femenina sobre la cultura, creació de xarxa, responsabilitat social i vinculació amb la ciutat i per això és un projecte molt important per Sabadell”, resumeix la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Montse Chacón.

Leave a Reply

Your email address will not be published.