Publicitat
Publicitat

LaSala Teatre inicia la nova temporada amb l’objectiu de consolidar-se com un centre cultural d’arts per a les famílies "Som un teatre on hi passen moltes més coses que l'exhibició d'espectacles", explica la seva directora, Eulàlia Ribera

LaSala Teatre Programació 2019-20

Tots els implicats en la nova programació de LaSala Teatre | (c) Petit Sabadell

REDACCIÓ | LaSala Teatre, el centre de creació i exhibició d’escena familiar de la ronda Roureda, al nord de Sabadell, s’ha fet gran. Aquest cap de setmana comença la seva tretzena temporada i, amb els ulls posats al quinzè aniversari, s’ha redefinit, posant blanc sobre negre els seus camps d’actuació. Potser seria millor dir que s’ha definit, perquè la nova etapa és la constatació, i sobretot la ordenació, de totes les aliances que ha anat teixint i tots els projectes que ha endegat els últims anys aquest centre únic a Catalunya i que s’ha convertit ja en una referència tant pel sector com a nivell internacional. “LaSala és un teatre on hi passen moltes coses més enllà de la difusió i exhibició d’espectacles”, resumeix la seva directora Eulàlia Ribera, que també és –com a mostra, un botó– presidenta de la Asociación de Teatro para la Infancia y la Juventud (ASSITEJ) d’Espanya, amb seu a Madrid.

Així les coses, a més de l’exhibició d’espectacles, que és la part més visible i popular de LaSala, l’equipament del nord de Sabadell encaminarà la seva activitat en cinc eixos més: la creació d’espectacles, la producció, la internalització, la formació i el territori. Pel que fa a la creació, per exemple, es farà una convocatòria oberta a totes les formacions per tal que puguin crear espectacles a partir de zero amb el suport de LaSala. Això no impedirà que continuï participant en produccions externes, com ja ha fet en espectacles com Una ciutat d’ombres, la temporada passada, o L’Odissea de Latung La La, que s’estrenarà en el marc del proper festival El Més Petit de Tots.

Precisament aquest festival, que va néixer a Sabadell fa quinze anys, ha situat LaSala com un agent reconegut internacionalment en el camp de l’escena familiar, una circumstància que es vol potenciar a partir d’ara i que té la seva màxima expressió en les jornades professionals d’El Més Petit, que de fa uns anys porten a la ciutat responsables de companyies de tot el món per debatre sobre la situació del sector. També es vol aprofitar, i estendre més enllà de les dates del festival, l’activitat Mestres que es mouen, de formació artística per a docents. I pel que fa a l’arrelament al territori, LaSala vol potenciar la col·laboració amb entitats de Sabadell, que aquests últims anys ha donat molt bons resultats.

“Cal que es visualitzi que no som només un teatre on exclusivament es programen obres familiars o per a tots els públics. Som un centre de creació i treballem per als espectadors d’avui en dia, no pels espectadors de demà, com se sol dir en aquests casos“, explica Ribera. “Per nosaltres és importantíssim tenir un espai professional en el qual poder preparar els nostres espectacles, provar-los, investigar… i per això és bàsic que hi hagi projectes com els de LaSala“, explica Marta Almirall, directora artística de Roseland Musical, la companyia que obre la programació 2019/20 de La Sala amb l’estrena del seu nou espectacle, Geometria. “La capacitat de gestió d’un teatre és tant important com la seva programació”, conclou.

21 espectacles

Amb aquest plantejament, LaSala oferirà aquesta temporada un total de 21 espectacles, inclosos el del Festival El Més Petit de Tots. És una programació internacional, amb companyies procedents de França. Holanda, Bèlgica o Noruega, entre d’altres, però que no oblida el quilòmetre zero, com ho demostra l’estrena, el mes de gener, del darrer espectacle de la companyia sabadellenca Engruna Teatre, Sopa de pedres. Aquesta vinculació amb l’entorn es notarà també, aquest curs, en la participació dels llibreters de Sabadell suggerint un o dos llibres relacionats amb el tema de cada espectacle i amb el programa d’activitats paral·leles que, per exemple, inclourà una conferència sobre l’Alzheimer amb l’associació AVAN a propòsit de la representació, a Sabadell, de l’obra La dernière danse de Briggitte, de la companyia catalana Zero en Conducta.

Com és habitual, tota aquesta programació avançarà en dos fronts: les funcions per a famílies que es portaran a terme els dissabtes al vespre o els diumenges a la tarda; i les funcions dirigides als alumnes de diferents escoles, tant de Sabadell com de poblacions del voltant. En aquest darrer cas, ara com ara ja s’han venut 13.000 entrades escolars, una xifra superior a la d’altres cursos, cosa que fa que els responsables de LaSala aixequin el teló amb un optimisme moderat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.