Publicitat
Publicitat

LaSala Teatre acull l’obra ‘Hilos’, un homenatge a les mares i als vincles familiars L’espectacle és en castellà i està adreçat a tot tipus de públic: infants, adults i avis

Hilos a LaSala Teatre

L’espectacle és un homenatge de Rosa Díaz a la seva mare | (c) La Rous

AINA MOLES

La companyia La Rous Teatro de Rosa Díaz presenta aquest diumenge, 5 de març (17.30h), l’obra Hilos a LaSala Teatre . A Hilos,  l’actriu i directora Rosa Díaz parla de la història de la seva mare, una dona plena de vida a qui li van dir que no podria tenir fills. En va tenir catorze, units a ella per un fil que vincula tota la família. Díaz parla dels fils transparents que la seva mare va crear entra ella i els seus fills i del llegat que els va deixar per ser capaços de teixir els seus propis fils.

Hilos, guardonat amb el premi de dramatúrgia i millor interpretació femenina al Festival FETEN de Gijón el 2016, va començar a gestar-se quan La Rous Teatro va crear el seu primer espectacle, La Casa del abuelo. Díaz, directora i fundadora de la companyia, explica que “estava representant l’espectacle dedicat al meu avi a Albacete i la meva mare va venir a veure’l. Quan es va acabar, em va preguntar: algun dia em faràs una cosa tan bonica a mi? I li vaig contestar que li faria un espectacle més bonic. Perquè per a mi, no hi ha res més important que la mare”.

L’espectacle tracta temes transcendents com l’amor, el pas del temps, la guerra, la mort… “Als nens se’ls ha de poder parlar de qualsevol tema, la clau és el punt de vista des del que es planteja. Jo sempre que creo un espectacle provo de donar-li un toc d’humor, donar la volta a la temàtica”, assegura. “Espero que els més petits entenguin una altra època. Per a ells, que set nenes i set nens visquin junts en una casa no és normal. Jugàvem amb sabates, cabdells i tot el que trobàvem. Part de la imaginació que jo tinc en els meus treballs ve de la falta de joguines que teníem a casa. Aquests jocs s’han perdut i és una pena”, afegeix.

Hilos a LaSala Teatre 02

Les funcions escolars han servit per recollir records | (c) LaSala Teatre

Per a Rosa Díaz el més important és que “els infants entenguin d’on vénen, què hi ha darrere els pares, què feien els seus avis… Serveix per a conèixer-se a un mateix, té molt a veure amb els llaços i les relacions familiars. La família és una teranyina que defineix com som en funció d’on venim”. “Cal adonar-se del que tenim perquè a vegades se’ns oblida. Parlo d’una vida però, a la vegada, parlo de catorze vides i de moltes altres”, apunta.

Hilos va ser un repte. El que em feia més por era trobar la manera de parlar sobre la meva infància o la de la meva mare, que encara és més llunyana, als nens i nenes i que els interessés. Al final, l’espectacle és una coctelera de tot el que he fet al llarg de la meva carrera: teatre de carrer, circ, acrobàcia, dansa i màgia”, confessa la directora i actriu. “La música de l’obra forma part de la discografia de la mare, era una apassionada de la música. És la banda sonora que teníem a casa”, assenyala.

Activitat paral·lela

Aprofitant la temàtica de l’espectacle, LaSala Teatre convida als espectadors a rebuscar als àlbums familiars aquelles fotografies més antigues. Amb elles, faran créixer una exposició al vestíbul del teatre on ja hi han participat els alumnes de les funcions escolars realitzades aquest divendres. Una mostra de les petites memòries de cada família que configuren la història de diferents generacions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.