LaSala afronta la seva desena temporada amb la programació més potent i internacional

Presentació programació LaSala 2015/16

La presentació de la programació de LaSala per aquest curs | (c) Ajuntament de Sabadell

LaSala Teatre afronta la seva desena temporada amb l’objectiu de posar en valor l’excepcionalitat que suposa ser l’únic centre de creació i exhibició de teatre infantil i juvenil de Catalunya. Per aquest motiu, el teatre de la ronda Roureda de Ca n’Oriac ha preparat una programació molt potent que inclou des d’una nova edició del Festival El Més Petit de Tots fins el darrer espectacle de Cesc Gelabert o una producció vinguda directament del principal teatre infantil de Londres. “El que va començar el 2006 com una aventura innovadora i de resultats incerts s’ha convertit en un referent del sector, no només a nivell català sinó també internacional”, valora Eulàlia Ribera, directora de l’equipament, de titularitat municipal però gestionat per l’empresa sabadellenca Imaginart.

La temporada 2015/16 de LaSala començarà amb L’endrapasomnis, el darrer espectacle de la companyia Teatre al Detall que ha rebut el Premi de la Crítica de Barcelona a la millor proposta familiar, imposant-se a produccions molt consolidades com el musical El Petit Príncep. Serà el punt de partida d’un curs que inclou onze espectacles, alguns dels quals es presentaran només per al públic escolar i no sempre a LaSala sinó també a La Faràndula i el Principal, al Centre. La temporada inclou l’onzena edició d’El Més Petit de Tots, un dels pocs certàmens europeus dedicats als espectacles per a nois i noies de 0 a 5 anys i que des de la seva creació, a Sabadell, s’ha irradiat ja a una desena de poblacions catalanes i s’ha convertit en un punt de trobada de programadors internacionals.

The velveteen rabbit (Unicorn Theatre 2015)

Una escena de ‘The velveteen rabbit’ | (c) Unicorn Theatre

Els moments culminants arribaran amb les funcions de Foot-ball, la darrera creació del coreògraf Cesc Gelabert estrenada al Teatre Nacional de Catalunya la temporada passada i que els responsables de LaSala volen acostar al públic infantil i juvenil. “És un espectacle que va sobre el futbol, i sobre el Barça, i és una manera molt maca d’acostar la dansa contemporània a nois i noies a partir dels 8 anys”, argumenta Ribera. L’altra perla de la temporada arribarà l’abril, quan el Unicorn Theatre de Londres desembarqui a Sabadell amb una de les seves darreres produccions The Velveteen Rabbit (El conill de vellut). Dirigit per Purni Morell, sorgida de les files de National Theatre, el Unicorn Theatre és una veritable referència a escala europea amb qui LaSala ha fet ja algunes coproduccions. Aquest cop però, serà la companyia anglesa en ple la que vindrà fins a Catalunya per mostrar “el teatre infantil i juvenil en tota la seva dimensió”. De la proposta se’n faran sis representacions per a escoles (que ja estan cobertes) i dues per a famílies. Tots els passis es faran al Principal i seran en anglès.

La temporada de LaSala inclou també, entre d’altres, un concert del grup Macedònia a La Faràndula; l’espectacle La Guerra de Troia, patrocinat per l’Obra Social la Caixa; i Bítels per a nadons, una proposta de la companyia sabadellenca La Petita Malumaluga que el febrer de 2016 farà temporada al Nacional. “El nostre gran repte és aconseguir que els nens de més de 8 anys, quan comencen a tenir moltes activitats a fer, no deixin d’anar al teatre i per això partim de la base que no estem educant espectadors de futur sinó que estem oferint als espectadors del present una proposta amb el mateix rigor i exigència que les programacions d’adults”, resumeix Eulàlia Ribera.

Deu anys en xifres

foot-ball-lasala

‘Foot-ball’, de Cesc Gelabert | (c) Teatre Nacional de Catalunya

Els responsables de LaSala no s’obsessionen amb les xifres però del recompte d’aquests deu anys en surten magnituds considerables, sobretot si es té en compte que treballen en un sector, el del teatre infantil i juvenil, gairebé oblidat per les Administracions i pels grans productors teatrals públics i privats. En aquesta dècada, s’han realitzat a LaSala un total de 888 representacions per les quals hi han passat 150.000 espectadors. Tot plegat a càrrec de 226 companyies, algunes de les quals procedents de França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, l’Índia o el Quebec. Una de les principals funcions de LaSala, la divulgació teatral entre escolars, han arribat a nanos de catorze ciutats catalanes. Aquesta temporada, sense anar més lluny, passaran per les funcions més de 12.000 alumnes d’escoles de 10 ciutats catalanes.

“Estem davant d’una joia de la ciutat –afirma la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Montserrat Chacón–. Un projecte excepcional tant pel públic al que es dirigeix com per la programació que ofereix i que, a més, ajunta cultura i educació”. “Des de la plaça Sant Roc hem de seguir treballant amb LaSala perquè és un projecte important per a la ciutat, però també pel país i això és bo”, conclou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.