Publicitat
Publicitat

La Vela arriba a l’Estruch amb l’objectiu de posar Sabadell en el mapa català del circ

La Vela a l'Estruch de Sabadell 01

La Vela, instal·lada al recinte de l’Estruch, a la Creu Alta | (c) Juanma Peláez

Sabadell guanya, a partir d’aquest dissabte 16 d’abril de 2016 i coincidint amb el Dia Mundial del Circ, un nou equipament cultural destinat a posar la ciutat al mapa del circ de Catalunya. El Centre de Creació i Producció Escèniques de l’Estruch, a la Creu Alta, incorporarà La Vela, un espai per a la producció circense o, el que és el mateix, un circ estable que servirà per tal que les companyies puguin crear els seus espectacles i la ciutat gaudeixi una programació més o menys regular d’aquesta disciplina. La inauguració es celebrarà amb tota una tarda-nit d’activitats dirigides a tots els públics que inclouran tallers, una xocolatada, la presentació de petits espectacles. Tot plegat culminarà, com correspon a l’ocasió, amb una Gran Gala de Circ amb números de diferents formacions.  “Serà una celebració transversal en tots els sentits en la que es podrà veure des del circ més clàssic fins al més contemporani per poder cobrir tot tipus d’espectadors i tot tipus d’estètiques”, explica Jordi Gaspar, director artístic de La Vela.

Com el seu nom indica, La Vela és una gran vela de circ de 615 metres quadrats, gairebé tretze metres d’alçada i un aforament de 400 localitats. Malgrat que aquest dissabte s’inaugura a Sabadell el projecte no és nou. De fet, La Vela va néixer l’any 2004 a Vilanova i la Geltrú. El van crear la Generalitat i l’ajuntament d’aquesta població del Garraf com una de les accions prioritàries del Pla Integral del Circ de Catalunya. La seva màxima activitat va registrar-se els anys 2008 i 2009, quan s’hi van crear o produir una onzena d’espectacles anualment però, a partir de llavors, per manca de pressupost i de voluntat política, la seva activitat va anar a la baixa fins el 2011, quan va tancar i va quedar en un estat de semiabandonament. L’Associació de Professionals del Circ de Catalunya va reclamar la represa del projecte i durant un temps es va parlar del seu possible trasllat a Reus, però finalment la Generalitat va convocar un concurs per designar una ciutat ‘acollidora’, que va guanyar Sabadell. Fa un any, la carpa es va instal·lar a l’Estruch i en els darrers mesos se n’ha fet una adequació tècnica que l’ha deixat llesta per tornar a funcionar. “El fet d’encaixar La Vela a l’Estruch és un encert perquè el recinte té l’experiència i els recursos de dues dècades d’activitat i es podran crear sinergies molt importants“, explica Gaspar.  L’equipament es dedicarà principalment al circ, però també està previst que es pugui utilitzar per a d’altres tipus d’espectacles com la dansa o el teatre, per exemple.

Residències de circ

La Vela a l'Estruch de Sabadell 02

La Vela té capacitat per a 400 espectacles | (c) Juanma Peláez

La posta en funcionament de La Vela no significa, però, que Sabadell guanyi automàticament una programació estable de circ. “El nostre principal objectiu no és fer una programació”, deixa molt clar el seu director artístic. Les finalitats principals de l’equipament, llargament reclamat pel sector, són donar eines de creació i producció a les companyies circenses i desenvolupar activitats de divulgació i promoció de les arts del circ que, a la seva vegada, posin en valor aquesta disciplina en el camp de la mediació cultural. La Vela funcionarà pel sistema de residència, és a dir, es faran unes convocatòries anuals per a companyies que vulguin utilitzar-la per produir els seus espectacles, alguns dels quals acabaran entrant en una eventual programació. És el mateix sistema pel qual funciona, per exemple, les programacions de dansa i circ de l’Estruch. De fet, l’equipament creualtenc continuarà convocant dues residències de circ anuals, que passaran a realitzar-se a La Vela.

“Intentarem programar espectacles cada un o cada dos mesos, però això encara és molt aviat per concretar-ho”, argumenta el seu responsable. La tipologia d’aquests espectacles dependrà de les companyies residents però “és evident que no es defugirà del circ familiar, entre d’altres coses perquè és una molt bona eina de mediació cultural i cohesió social“. També hi haurà circ contemporani i en d’altres formats que no necessàriament seran familiars. Igualment es preveuen activitats de formació, ja siguin adreçades a professionals com a nens i joves i assajos oberts per a estudiants, entre d’altres.

La seva incorporació a l’Estruch és el colofó a la celebració del vintè aniversari d’aquest centre de creació que acull creadors de totes les disciplines amb l’objectiu que disposin d’espais i mitjans tècnics per donar forma a les seves creacions. “L’Estruch és una autèntica ciutat de les arts que moltes ciutats europees voldrien. És un centre molt potent que contempla totes les disciplines artístiques, des del teatre fins a la creació audiovisual i això és extraordinari i imprescindible”, sentencia Jordi Gaspar, que el 2008 en va ser resident. Una excepcionalitat que probablement és més coneguda pels implicats –entre els quals, certament, la marca Estruch és molt valorada– que pels propis sabadellencs. “La gent potser coneix més l’Estruch com un equipament al servei de les entitats (els Amics de l’Òpera, els grups de teatre…) però ha de saber que està ple de professionals del món de l’art i la cultura que hi fan de tot“, conclou el director artístic de La Vela.

Leave a Reply

Your email address will not be published.